کد خبر: 050901110294
اقتصاداقتصاد کلان

ردپای پررنگ ارز ترجیحی در رشد تورم و تشدید گرانی‌ها

بررسی روند تغییرات نقدینگی و پایه پولی نشان از حرکت این دو متغیر پولی مهم در دو جهت متفاوت دارد. اما ارتباط رشد تورم با این دو متغیر چیست؟

به گزارش تجارت‌نیوز، بانک مرکزی در هفته گذشته با انتشار گزارشی، آمار و ارقام مربوط به متغیرهای پولی در پایان مهر ماه ۱۴۰۱ را منتشر کرد. کارشناسان معتقدند همین آمار دلیل رشد تورم را به خوبی توضیح می‌دهد.

بر اساس گزارش بانک مرکزی، پایه پولی با رشدی ۳۴.۵ درصدی نسبت به مهر سال گذشته، به ۷۱۳ هزار میلیارد تومان رسید. حجم نقدینگی نیز به رقم ۵۶۷۷ هزار میلیارد تومان رسید که حاکی از رشد ۳۴.۳ درصدی آن نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

بررسی روند تغییرات نقدینگی و پایه پولی نشان از حرکت این دو متغیر پولی مهم در دو جهت متفاوت دارد. موضوعی که واکنش بانک مرکزی را نیز در پی داشت. به طوری که طبق اعلام بانک مرکزی، این موضوع از تبعات حذف ارز ترجیحی است.

تخته گاز پایه پولی و ترمز نقدینگی

بررسی‌ها نشان می‌دهند که رشد نقطه به نقطه نقدینگی در مهر ماه امسال با کاهش ۳.۲ درصدی مواجه شده و از سرعت رشد این متغیر کاسته شده است. این در حالی است که سرعت رشد پایه پولی برای چهارمین ماه متوالی در یک رالی صعودی قرار گرفته است.

روند حرکتی متفاوت این دو متغیر باعث شده که برای اولین بار از مرداد سال گذشته، نرخ رشد پایه پولی از نقدینگی سبقت بگیرد.

نقدینگی در بلندمدت به کدام سو می‌رود؟

رشد نقدینگی به عنوان اصلی‌ترین عامل رشد نرخ تورم در اقتصاد به حساب می‌آید. بر اساس گزارش‌های منتشر شده توسط بانک مرکزی، نرخ رشد نقدینگی در ماه‌های اخیر نزولی بوده است.

بنابراین اگر این موضوع می‌تواند به تنهایی مورد بررسی قرار بگیرد، می‌تواند نویدبخش بهبود اوضاع متغیرهای پولی و کاهش نرخ تورم باشد.

با این حال، بررسی نقدینگی به تنهایی نمی‌تواند دید درستی از شرایط متغیرهای پولی ایجاد کند.

با وجود کاهش نرخ رشد نقدینگی، آمارها از افزایش نرخ رشد پایه پولی در ماه‌های گذشته خبر می‌دهد. این افزایش سرعت رشد پایه پولی به این دلیل اهمیت دارد که می‌تواند در بلندمدت، رشد نقدینگی را نیز با خود همسو کند و سبب افزایش آن شود.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا