رونق بورس کالا با معاملات ۲ میلیارد دلاری طلا و نقره
![بورس کالا](https://asre-eghtesad.com/wp-content/uploads/2021/01/commodity-exchange.jpg)
مدیرعامل بورس کالای ایران از ثبت رکورد معاملات ۲ میلیارد دلاری شمش و سکه طلا و استقبال ۷۰۰ هزار نفری از صندوقهای طلا خبر داد و از برنامههای جدید برای توسعه این بازار از جمله ورود خودروهای وارداتی و ساماندهی پلتفرمهای فروش طلا پرده برداشت.
به گزارش عصراقتصاد، سید جواد جهرمی، مدیرعامل بورس کالای ایران، در نشست خبری اخیر خود با اشاره به ارزش معاملات قابل توجه شمش و سکههای طلا در این بورس، گفت: ارزش این معاملات به ۱.۹ میلیارد دلار رسیده است. وی همچنین از سرمایهگذاری ۷۰۰ هزار نفر در صندوقهای طلا و حفظ ارزش داراییهایشان در برابر تورم قدردانی کرد.
جهرمی با بیان اینکه ارزش کل معاملات بورس کالا تا ۱۹ بهمن ماه به حدود ۲۰۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است، اظهار داشت: این رقم، رکوردی تاریخی محسوب میشود که ۱۵۷۸ هزار میلیارد تومان آن مربوط به بازار فیزیکی و ۴۲۰ هزار میلیارد تومان به معاملات بازار مالی و مشتقه اختصاص دارد.
او با اشاره به توسعه بازارهای مالی، از افزایش سهم ارزش معاملات این بازارها از ۹ درصد در سال گذشته به ۲۱ درصد در سال جاری خبر داد.
مدیرعامل بورس کالا همچنین به شکایت این سازمان از پلتفرمهای اینترنتی فروش طلا اشاره کرد و گفت: این پلتفرمها به دلیل فروش اوراق بهادار بدون مجوز از شورای عالی بورس، غیرقانونی هستند.
وی از برنامههای آتی بورس کالا برای ارائه شمشهای گرمی با لوگوی بورس، انتشار گواهی سپرده کالایی خودرو و توکن گواهی سپرده کالایی بر بستر بلاکچین خبر داد.
جهرمی در بخش دیگری از سخنان خود، از اخذ مجوز ورود خودروهای وارداتی به بورس کالا و واگذاری حق امتیاز معادن به این بورس خبر داد و تاکید کرد که این اقدامات، رانتهای موجود در این حوزهها را از بین خواهد برد.
به گفته مدیرعامل بورس کالا خودروهای سنگین در بورس کالا عرضه میشود و در مورد خودروهای سبک هنوز در حال پیگیری هستیم. یک مسأله مهم در این مورد میزان عرضه هست که لازم است طرف عرضه به اندازی کافی تقویت شود.
وی ادامه داد: بورس کالا دماسنج است و عرضه و تقاضا را نشان میدهد. لذا آنچه که در تابلو معاملات صورت میگیرد میتواند به سیاستگذار دید لازم را در مورد وضعیتی که در طرف عرضه و تقاضا وجود دارد، بدهد تا بتواند نسبت به تنظیم عرضه اقدام کند یا تقاضا را کنترل کند.
به گفته جهرمی بورس کالا بر عرضه نظارت دارد تا عرضهکننده با نحوه عرضه، نتواند قیمت را دستکاری کند و در قیمتگذاری اخلال ایجاد کند. این تصور که عرضه کننده در گران سازی اثر دارد اشتباه است چرا که در بسیاری موارد توان عرضه کننده مثلاً ۲۰۰ هزار تن است ولی تقاضای ۴۰۰ هزار تنی وجود دارد.
در چنین شرایطی عرضه کننده توانایی تأمین ندارد اینجا عرضه کننده مقصر نیست ما باید به روش دیگری تقاضای مازاد را تأمین کنیم.
در موارد دیگر بعضاً تولید کننده برای از دست ندادن بازاری که به زحمت ایجاد کرده به ویژه در بازار جهانی، حاضر است برای حفظ جایگاه خود و باقی ماندن و ادامه بقا در بازار به هر قیمتی نیازهای خود را تأمین کند.
او همچنین به زنجیره فولاد اشاره کرد و گفت: از سال ۱۴۰۰ نرخ دلار از پایه شمش و میلگرد به جز فولاد مبارکه خارج شده است و بر اساس معاملات صورت گرفته در این بازار، نرخ هفته آینده این کالاها مشخص می شود و تقریبا چیزی به اسم تاثیر نرخ دلار بر زنجیره فولاد نداریم.