شافعی: بخشخصوصی ایران و بلاروس، ظرفیتهای قابلتوجهی برای همکاری دارند
رئیس اتاق ایران در دیدار با سفیر بلاروس در تهران، ظرفیتهای همکاری بخش خصوصی دو کشور بهویژه در حوزه خدمات فنی و مهندسی، کشاورزی و همکاری سهجانبه با همسایگان را قابلتوجه دانست.
به گزارش بازار به نقل از اتاق ایران، غلامحسین شافعی رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با اشاره به تعاملات مثبت اقتصادی ایران و بلاروس در سالهای گذشته، گفت: بلاروس یکی از اولویتهای ایران در برقراری روابط تجاری است؛ چراکه این کشور در سالهای گذشته ازنظر اقتصادی و رشد تولید ناخالص داخلی وضعیتی مطلوب داشته و ظرفیتهای موجود در دور کشور میتواند به توسعه همکاریهای دوجانبه کمک کند.
شافعی در دیدار با دیمیتری کالتسوف، سفیر بلاروس در تهران در محل اتاق مشهد، افزود: یکی از سیاستهای دولت بلاروس در سالهای اخیر، توسعه زیرساختها شامل ایجاد راهها، پلها، سدها و… است. از سویی، ایران در حوزه خدمات فنی و مهندسی ارتباط مناسبی با این کشور دارد و در حال حاضر نیز با توجه به امکاناتی که بهخصوص در بخش خدمات فنی و مهندسی ایران فراهم است، میتوان بخشی از تعاملات اقتصادی را در این سمتوسو، دنبال و تقویت کرد.
او مشکلات موجود در زمینه ضمانتنامههای صادراتی را یکی از مسائل مهم در بحث صادرات خدمات این بخش عنوان و ابراز امیدواری کرد که این مسئله با اتخاذ تدابیر لازم و همکاری دو کشور، قابل اصلاح خواهد بود. بخش خصوصی دو کشور باید در پیوند و تعامل قرار بگیرند تا بعضی مشکلات احتمالی در مسیر همکاریهای دوجانبه، حلوفصل شوند.
رئیس اتاق ایران، سفر رئیسجمهوری بلاروس به کشورمان در اسفندماه سال گذشته را سرآغاز فصل جدیدی از ارتباطات میان دو کشور عنوان کرد و گفت: امضای هفت سند همکاری میان ایران و بلاروس، موجب ایجاد ظرفیتهای جدیدی در ارتباطات دو کشور شده است و در کنار آن، حضور سفیر بلاروس در خراسان رضوی میتواند آغازگر همکاریهای استانی و منطقهای باشد.
شافعی ادامه داد: در جریان سفر رئیسجمهوری بلاروس به ایران، یک مجمع اقتصادی میان دو کشور برگزار شده و پیشنهاد تشکیل یک کمیته مشترک میان ایران و بلاروس مطرح گردید که امیدواریم در اجرایی شدن این مسئله تسریع صورت بگیرد تا از نگاه مثبت سران و روابط بخشهای خصوصی دو کشور در توسعه مناسبات اقتصادی استفاده شود.
تأکید بر موقعیت جغرافیایی استثنائی خراسان رضوی
شافعی در خصوص موقعیت برجسته استان خراسان رضوی بهعنوان یکی از استانهای دارای پتانسیل در توسعه روابط اقتصادی با بلاروس، گفت: خراسان دارای موقعیت جغرافیایی استثنائی است و دروازه ورود به آسیای مرکزی به شمار میآید. علاوه بر این، بهواسطه قرار گرفتن در کریدور شمال به جنوب، بخش قابلتوجهی از مسیر ترانزیت کالا از چین، میتواند از طریق ایران به دریای آزاد متصل شود و این مهم، فرصت مطلوبی را برای تجارت فراهم میکند.
او در بخش دیگری از سخنانش به ظرفیتهای اقتصادی و بازار در این استان اشاره کرد و افزود: با توجه به وجود مرقد مطهر امام رضا (ع) در مشهد، سالانه حدود ۳۰ میلیون گردشگر مذهبی و سلامت به این خطه سفر میکنند که پتانسیل قابلتوجهی در بحث بازار مصرف است. در اجلاس ایران و بلاروس در تهران نیز، اعلام آمادگی برای تبادل هیاتهای اقتصادی میان دو کشور و بهطور ویژه، پیشنهاد همکاری دوجانبهای میان استان خراسان رضوی با یکی از استانهای بلاروس مطرح شد؛ ازاینرو از طرف اتاق مشهد، این آمادگی را اعلام میکنیم تا میزبان هیاتی از یکی از اتاقهای بازرگانی استانی آن باشیم.
شافعی خاطرنشان کرد: خراسان رضوی نیز آمادگی اعزام هیات اقتصادی خود به یکی از استانهای بلاروس را دارد. بستر همکاری در بسیاری از زمینهها و در بخش صنعت، کشاورزی، حملونقل، دارو و تجهیزات پزشکی وجود دارد و امیدواریم این دیدار و این سفر، آغازگر همکاری بیشتر و رو به توسعه باشد.
شافعی ادامه داد: ایران و بلاروس در زمینه کشاورزی از زمینه همکاریهای مطلوبی برخوردارند.
او خراسان رضوی را یکی از قطبهای صنایع غذایی ایران خواند و اظهار کرد: این استان در این زمینه میتواند همکاریهای پررنگی با بلاروس داشته باشد. همچنین، از خراسان رضوی در زمره استانهای برتر در ساخت قطعات خودرو است و در این زمینه نیز ظرفیت همکاری با بلاروس فراهم است.
فرصتی برای همکاری سهجانبه ایران و بلاروس با کشورهای همسایه
رئیس اتاق ایران ادامه داد: با توجه به موقعیت جغرافیایی خراسان رضوی، زمینه همکاریهای دو و سهجانبه نیز وجود دارد از جمله آن میتوان به همکاری سهجانبه ایران و بلاروس با کشورهایی چون پاکستان، افغانستان یا سایر کشورهای همسایه با ایران و خراسان اشاره کرد.
شافعی در بخش پایانی سخنانش به حضور در اجلاس بینالمللی روسیه در آینده نزدیک اشاره و اظهار کرد: رئیس اتاق بازرگانی بلاروس نیز در این اجلاس حضور خواهد داشت و برنامهریزی برای ملاقات با او و مبادله هیات و هماهنگیهای لازم در این زمینه، از جمله برنامههای در دست پیگیری است.
تأکید بر افزایش دیدارها، سفرها و تبادل هیاتهای تجاری
در ادامه این نشست، دیمیتری کالتسوف، سفیر تامالاختیار بلاروس در تهران، گفت: ایران و بلاروس دارای روابط دیرینهای هستند و در سالهای اخیر بهطور متداول، تبادل هیات در سطوح مختلف بین دو کشور انجام گرفته است. در زمان حضور نخستوزیر بلاروس در ایران، همایشی با مساعدت رئیس اتاق بازرگانی ایران برگزار شد و امکان برقرار ارتباط مستقیم میان فعالان اقتصادی ایجاد شد.
وی ارتباط در حوزه حملونقل را از زمینههای اولیه و مهم در روابط تجاری ایران و بلاروس دانست و گفت: خراسان رضوی با توجه به موقعیت جغرافیایی خود، در این زمینه از ظرفیت قابلتوجهی برخوردار است. این استان در زمینه ماشینسازی، تجهیزات کشاورزی، صنایع غذایی و موضوعات الکترونیکی پتانسیل مطلوبی دارد.
کالتسوف خاطرنشان کرد: ایران و بلاروس میتوانند روابط خوبی در زمینه بازرگانی در حوزه استانی و منطقهای داشته باشند. لذا از فعالان اقتصادی دو کشور برای بازدید از ظرفیتهای اقتصادی خراسان و یکی از استانهای اقتصادی بلاروس دعوت میکنم. همچنین، ما آمادگی پذیرایی از فعالان اقتصادی و هیات تجاری خراسان رضوی در یکی از استانهای بلاروس را داریم. با توجه به توافقات حاصله میان ایران و بلاروس، از رئیس اتاق بازرگانی ایران برای سفر به کشورمان دعوت میکنم تا در خصوص ایجاد کمیته مشترک بین دو کشور مذاکره گردد و پیگیریهای لازم صورت گیرد.
تمایل به همکاری همهجانبه میان ایران و بلاروس
سفیر تامالاختیار بلاروس با اشاره به اینکه فعالیت در زمینه ماشینآلات کشاورزی بسیار بااهمیت است، بیان کرد: شرکت تراکتورسازی مینسک و شرکت گتلبانک، تولیدکننده کمباین بلاروس برای برداشت محصولاتی مانند سیبزمینی و برداشت خوراک دام با شرکای بلاروس، ذیل توافقات مشخص همکاری میکنند.
در زمینه صنایع غذایی از کارخانهای در حوزه محصولات غذایی در خراسان که با بلاروس همکاری دارد، بازدید کردیم. در حال حاضر، محصولات این کارخانه در ویترین فروشگاههای زنجیرهای کشور ما وجود دارد.
وی با بیان اینکه محور فعالیت در همکاریهای همهجانبه بین ایران و بلاروس باید مشخص گردد، گفت: بلاروس علاقهمند به همکاری همهجانبه با ایران است.
در سال گذشته، تبادلات و روابط تجاری میان دو کشور، سه برابر شد. ما معتقدیم هرچقدر ارتباط بین دو کشور بیشتر باشد، قراردادهای اقتصادی و تجاری نیز بیشتر است.
سفارت بلاروس در ایران و اتاق بازرگانی ایران و مشهد، میتوانند در برقراری ارتباط بیشتر میان فعالان اقتصادی و تجاری نقشآفرینی کنند و شاهد رشد همکاری در تبادلات دو طرف باشیم.
کالتسوف در خصوص ملاقات رئیس اتاق ایران با رئیس اتاق بازرگانی بلاروس در حاشیه اجلاس بینالمللی روسیه نیز تأکید کرد: برنامهریزی لازم برای انجام این ملاقات صورت خواهد گرفت و امیدواریم نتیجه این ملاقات، توسعه ارتباطات دو طرف باشد.