«صندوق سرمایهگذاری وقف»؛ احیاکننده سنتی نیکو
به گفته مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین، در صندوق سرمایهگذاری وقف با کمترین میزان دارایی حتی با هزار تومان نیز میتوان وقف انجام داد
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین «صندوق سرمایهگذاری وقف» را احیاکننده سنتی نیکو خواند و جزئیات آن را تشریح کرد.
وقف، سنتی کهن و جهانی به معنی بخشش پول یا ملک به شخص یا موسسه غیرانتفاعی است که منافع مترتبه این بخشش به مصرف خاصی برسد.
به گزارش روابط عمومی شرکت تامین سرمایه امین، سلمان خادمالملّه درباره تصویب تاسیس «صندوق سرمایهگذاری وقف» گفت: از آنجایی که با وقف یک دارایی، آن دارایی از چرخه اقتصادی حذف میشود، طرحی در نظر گرفته شد تا هم با پول کمتر بتوان عمل وقف را انجام داد و هم اینکه پولی که وقف میشود، وارد چرخه اقتصادی شود و برای کل اقتصاد نیز منفعت ایجاد کند و نیات واقف را نیز پوشش دهد.
او ادامه داد: در وقف سنتی همزمان با وقف یک دارایی و جاری شدن صیغه وقف، اصل دارایی از مالکیت واقف خارج و به عنوان یک دارایی وقفی درنظر گرفته میشود اما در صندوق سرمایهگذاری وقف با کمترین میزان دارایی حتی با هزار تومان، عمل وقفی انجام و دارایی وارد چرخه اقتصادی میشود.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین اضافه کرد: در این نوع از صندوقها مانند سایر صندوقهای سرمایهگذاری، دو رکن اجرایی و نظارتی حضور دارند. متولی و مدیر صندوق از جمله ارکان اجرایی هستند و رکن نظارتی صندوق نیز بر فرایند صندوق از خرید واحد تا پوشش نیت واقف نظارت دارد.
او با یادآوری شروط کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار برای صندوق سرمایهگذاری وقف، گفت: «شرط غلبه» از مهمترین شرایط این کمیته است. به بیانی دیگر، سهمهایی میتوانند موضوع وقف باشند که دارایی ثابت (شامل زمین، ساختمان، تجهیزات، ماشینآلات و…) آن شرکت در مقایسه با کل داراییهایش، بیش از ۶۰ درصد باشد.
مصوبه کمیته فقهی سازمان بورس
کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار پیش از این نظر خود را در این باره به این شرح اعلام کرده بود: «اصل وقف سهام و همه اوراق بهاداری که سند دارایی عینی هستند صحیح است؛ اما وقف اوراقی که سند دیون یا پول نقد هستند، صحیح نیست.»
بر اساس مصوبه کمیته فقهی سازمان بورس، این سازمان با همکاری سازمانهای مرتبط مانند سازمان اوقاف و امور خیریه میتواند نهادهای مالی مناسبی مانند صندوقهای وقفی تعریف و سبدی از اوراق سهام خریداری و با اهداف و کاربردهای مشخص وقف، ایجاد کند و در اساسنامه صندوق درج شود که در مواقع خاص مانند کاهش معنادار قیمت سهام یا کاهش معنادار بازدهی سهام، متناسب با مصالح صندوق اقدام لازم صورت گیرد. البته بایستی تدبیری اندیشیده شود تا از تغییر و تحول با احتمال ضعیف و غیر متعارف اجتناب شود تا با ماهیت وقف منافات نداشته باشد.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین ادامه داد: واقف به ازای پولی که به این صندوق پرداخت میکند، واحد یا واحدهایی را خریداری میکند. با خرید واحدهای صندوق، پول از مالکیت فرد خلع و وقفنامهای به نام فرد صادر میشود. مدیر صندوق نیز به نیابت از واقف، سهمهایی را میخرد و از منافع حاصل از آن، به نیات موردنظر واقف میپردازد.
نخستین نمونههای در شرف تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری وقف
خادمالملّه از صندوق سرمایهگذاری آستان قدس رضوی و ستاد عتبات عالیات به عنوان نخستین نمونههای در شرف تاسیس صندوقهای سرمایهگذاری وقف یاد کرد و بیان کرد: برای ستاد عتبات عالیات به دلیل شرایط ویژه این ستاد، صندوق ویژهای در دست طراحی است. بخشی از این صندوق، صندوق وقف و بخش دیگر، صندوق حبس سهام است.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه امین ادامه داد: در صندوق حبس سهام، سرمایهگذار منافع یک سهم را برای مدت زمان مشخصی وقف نیت خود میکند و پس از اتمام آن دوره، منافع سهم به خود سرمایهگذار بازمیگردد. درحالیکه در صندوق وقف، دارایی وقفشده دیگر به سرمایهگذار بازنمیگردد.