کد خبر: 230302129802
اقتصادبازاربازارها و خدمات مالیروزنامه

«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ مردم توان خرید برنج ایرانی را ندارند

گروه صنعت، معدن و تجارت-  فعالان بازار برنج معتقدند؛ کاهش قدرت خرید مردم و افزایش قیمت برنج دلیل کاهش ۵۰ درصدی مصرف این محصول در ماه‌های ابتدای سال جاری خواهد بود.

در ادامه افزایش بیش از ۸۰ درصدی قیمت برنج در سال گذشته، بازار هم‌اکنون به‌شدت راکد و توان خرید مردم پایین است این در حالی است که خرده فروشان برنج فعال در شهر‌های شمالی هم معتقدند امسال حتی در ماه مبارک رمضان تقاضا برای خرید این محصول نسبت به سال‌های گذشته بسیار کم شده است.

نرخ انواع برنج‌های ایرانی پرمحصول و وارداتی از دو سه ماه آخر سال گذشته در سطح خرده فروشی‌های شهر افزایش قیمت داشته است و آن‌ها هم گا‌ها با سود‌های بالاتر از ۱۰ تا ۲۰ درصد انواع برنج را می‌فروشند.مشاهدات میدانی حاکی از افزایش حداقل ۱۰ درصدی قیمت انواع برنج ایرانی است.

در خرده‌فروشی‌ها قیمت برنج‌های درجه یک که در برخی از محصولات تا ۱۱۰ هزار تومان پایین آمده بود دوباره به بالای ۱۴۰ هزار تومان نزدیک شده و فروخته می‌شوند. البته ارزان‌ترین برنج ایرانی پرمحصول به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسید که این نوع برنج امروز در بازار به ۸۵ هزار تومان رسیده است.

افت بازار تقاضا با کاهش قدرت خرید مردم رفته رفته روند تولید را تهدید می‌کند. زمانی مازاد نیاز بازار در بخش تولید رضایت بخش خواهد بود که محصولات سهمی در بازار جهانی داشته باشند.

اما اقتصاد ایران بیمار بوده و هزینه تمام شده رقابتی نیست. «قیمت»، «کیفیت» و «خدمات» مؤلفه‌های مهم برای حضور در بازار جهانی بوده و خلأ هر یک تهدیدی برای حذف حتی برندهای به نام جهانی خواهد بود.

تولید برنج داخل چقدر است و بازار به چه مقدار برنج نیاز دارد؟ سیدعلی طاهری، رئیس اتحادیه برنج فروش‌های بابل در این باره به مهر گفت: بر اساس آمار منتشر شده، سال گذشته ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج تولید شد.

البته میزان تولید بستگی زیادی به شرایط جوی کشور دارد و آمار سالانه تولید با توجه به شرایط اقلیمی ممکن است در شرایط مطلوب و با میزان بارش مناسب آمار ۲۰ درصد بالاتر از پیش بینی‌ها باشد و در شرایط کم بارشی همین میزان پایین‌تر.

وی درباره میزان نیاز بازار کشور اظهار کرد: مصرف سرانه هر فرد بین ۳۷ تا ۴۰ کیلو گرم است. با توجه به آمار جمعیت سالانه حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن برنج نیاز بوده که با توجه به میزان تولید کشور، یک میلیون تن باید وارد شود. اما متأسفانه آمار واردات سال گذشته ۲ برابر این عدد بود.

وی تصریح کرد: بر اساس آمار گمرکات کشور سال گذشته حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن برنج وارد شد و یکی از دلایلی که باعث شد تا برنج داخلی با کاهش تقاضا مواجه شود همین امر بود.

رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل درباره وضعیت قیمت‌ها و توان خرید مردم نسبت به برنج‌های ایرانی گفت: قیمت ۳ نوع از برنج‌های تولید داخل هم قیمت و حتی پایین‌تر از نوع پاکستانی است. برنج ندا هر کیلو درب کارخانه ۳۲ هزار تومان و شیرودی ۳۵ هزار تومان است. گلایه این است که چرا برنج وارداتی باید سر از استان‌هایی که تولید برنج دارند در بیاورد.

طاهری اظهار کرد: ۷۰ درصد برنج‌های وارداتی به مقصد استان‌های شمالی است. این برای برنج ایرانی مطلوب نیست که برنج‌های خارجی به نام ایرانی توزیع شود یا مخلوط با برنج ایرانی باشد. بنابراین با واردات یک میلیون تن برنج، بازار داخل تأمین است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا