«عصراقتصاد» گزارش می دهد؛ بازار داغ انرژی های تجدیدپذیر
گروه انرژی- بازار انرژیهای تجدیدپذیر در جهان مورد استقبال قرار گرفته و انتظار میرود ارزش بازار انرژی تجدیدپذیر تا سال ۲۰۳۰ در جهان ۲ هزار میلیارد دلار برسد. همسایگان هم توجه ویژهای به منابع انرژی تجدیدپذیر داشته اند.
همچنین چشم انداز توسعه انرژیهای تجدیدپذیر در جهان نشان میدهد تا سال ۲۰۵۰ سهم توسعه انرژیهای تجدیدپذیر به ۲۵ درصد خواهد رسید.
علی نقوی،مدیرعامل بورس انرژی افزایش سهم انرژیهای تجدید پذیر در ایران اهمیت دو چندانی دارد، بخش خصوصی نقش مهمی در این بخش دارد و این امر ممکن نیست به جز با راه اندازی بازار سرمایه کمک فراوانی به توسعه این نوع انرژی خواهد کرد.
وی ادامه داد: بعد از تغییر که در سکان وزارت نیرو اتفاق افتاد، توسعه مبادلات برق در اولویت قرار گرفت و همکاری ما با بورس انرژی توسعه پیدا کرد.
مدیرعامل بورس انرژی، اضافه کرد: امروز شاهد معاملات خواهیم بود. معاملات برق در بورس انرژی کشورهای دیگر وجود دارد و در غرب آسیا آغازگر مبادله برق در بورس انرژی هستیم.
به گفته این مقام مسئول پذیرش ۸ نیروگاه انرژی تجدیدپذیر انجام شده و امیدواریم به زودی شاهد تمامی نیروگاهها باشیم. معاملات به صورت سلف خواهد بود و در آینده از روشهای دیگری رونمایی خواهد شد.
نقوی با اشاره به مسئله مهم در توسعه نیروگاهها اضافه کرد: نکته مهم دیگر تأمین مالی ساخت و تکمیل نیروگاه تجدیدپذیر است که یک مدل صندوق تهیه شده و در اختیار وزارت نیرو قرار دارد. طی ۲ ماه گذشته سرمایه گذاران مختلف و فعالان حوزه تجدیدپذیر با مدلهای مختلف مالی آشنا شدند و این اجازه به آنها داده شد به جای استفاده از مدل خرید تضمینی دولت به طور مستقیم در بورس فعالیت کنند.
نقوی خاطر نشان کرد: از دیگر مسیرهای تشویقی برای توسعه تجدیدپذیرها هر کیلووات ساعت برق تجدیدپذیر معادل ۲۷ صدم لیتر نفت خام صرفه جویی دارد و مقدار انتشار کربن در هوا را کاهش میدهد. در طرح مشوق دیگری که در دست برسی است گواهی صرفه جویی مصرف گاز در اختیار نیروگاهها قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه نرخ خرید تضمینی برق تجدیدپذیر نیمی از قیمت کشورهای دیگر است، این مزیت برای نیروگاههای تجدیدپذیر ایجاد میشود که در اوقات غیر پیک صادرات برق داشته باشند و برای کشور ارز آوری کنند.
وی خاتمه اضافه کرد: از مجموع ۷۶۰۰ مشترک، ۲۴۰۰ مشترک کد بورسی خود را دریافت کرده اند و در آینده شاهد مبادلات مشترکان بالای ۱ مگاوات خواهیم بود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار وعده داد بدون فوت وقت مجوزهای لازم را برای تامین مالی پروژههای تجدیدپذیر با ابزارهای مختلف صادر خواهیم کرد و به سرعت این پروژهها را تامین مالی میکنیم.
در عین حال، مجید عشقی با اشاره به اهمیت توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اظهار کرد: قطعا اقدام امروز میتواند شروع و زمینه ساز سرمایه گذاری بسیار عظیم باشد. در شرایط فعلی توسعه تجدیدپذیرها قطعا ضروری بوده و آمار نیز گویای این مساله است که در ابتدای راه قرار داریم.
وی با تاکید بر اینکه یکی از بحثهای جدی در موضوع توسعه صنعت برق بحث سرمایه گذاری است، تصریح کرد: به واسطه شرایط خاص این صنعت همواره محصولات صنعت برق قیمتگذاری شده و این مساله منجر به این شده است که در مقاطعی نتوانیم در این صنعت سرمایه گذاری کنیم و این فرصتی است که سرمایه گذاران بتوانند با پیشبینی آینده وارد عرصه شوند.
به گفته رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، ما نیز به عنوان بازار سرمایه این آمادگی را داریم تا با استفاده از روشهای مختلف تامین مالی شرکتهای موجود برای توسعه سرمایه گذاری و همچنین ایجاد شرکتهای جدید را در هر نوع قالب چه در قالب صندوق پروژه، چه در قالب ابزارهای بدهی و چه در قالب شرکت سهام عام ورود کنیم و در کمترین زمان بدون اینکه شرکتها در صف مجوز بمانند این ابزارها را در اختیار فعالان صنعت برق قرار دهیم.
وی اضافه کرد: فعالان صنعت انرژی در تجدیدپذیر میتوانند تامین مالی کنند و قطعا قابلیت انجام این کار را داریم چرا که منابع بسیار خوبی در بازار سرمایه وجود دارد و در صورت توجیهپذیر بودن میتوان امیدوار بود که این صنعت سودآور باشد.