فاطمه محمدی پور
«رابرت شاپیرو» معتقد است که ترامپ مواضع محکمی را علیه ایران اتخاذ خواهد کرد تا تحریم ها ادامه یابد و شدیدتر شوند و ایران از تولید سلاح هسته ای کنار بکشد و امتیازاتی را به دولت ترامپ ارائه کند.
به گزارش عصر اقتصاد، «استیون منوچین»، وزیر سابق خزانهداری آمریکا زمانی اظهار داشت که نیمی از وقت خود را صرف تحریمها کرده است. تحریمها بهعنوان ابزاری کلیدی در استراتژی سیاست خارجی دولت ترامپ، که بر کمپین فشار حداکثری اقتصادی علیه ایران متمرکز بود، عمل کرد.
منطقی است انتظار داشته باشیم که تحریمها نقش برجستهای در دستور کار سیاست خارجی ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوری او داشته باشند، با توجه به اینکه افرادی که احتمالاً به تیمهای تحریمی وزارت خزانهداری و وزارت امور خارجه دولت دوم ترامپ ملحق میشوند، قبلاً در دوره ترامپ خدمت کردهاند. معمار کمپین «فشار حداکثری اقتصادی» علیه ایران، تلاشهای وزارت امور خارجه برای انتقال را رهبری میکند.
همچنین در سطح جهان نگرانی وجود دارد که دولت دوم ترامپ چه معنایی برای تحریمهای مرتبط با روسیه خواهد داشت، به ویژه اگر این تحریمها بهعنوان بخشی از توافق برای پایان دادن به بحران اوکراین به سرعت لغو شوند.
اگر دولت بعدی تصمیم به گسترش تحریمها علیه روسیه بگیرد، یک ابزار وجود دارد که به شکل محدود در دولت اول ترامپ مورد استفاده قرار گرفت: تحریمهای ثانویه. تحریمهای ثانویه کشورها را مجبور میکند بین تجارت با تحریمکنندهها یا کسانی که موضوع تحریم هستند، یکی را انتخاب کنند.
با توجه به لفاظی های رئیس جمهور منتخب در مسیر مبارزات انتخاباتی در مورد اهمیت ایجاد روابط با دشمنان ، هنوز این سوال مطرح است که آیا وی پس از روی کار آمدن در ماه بهمن ، تاکتیک های تجاری و تهدیدات تعرفه ای خود را علیه چین از سر خواهد گرفت یا خیر. چشم انداز چین از زمان خروج ترامپ از کاخ سفید تغییر کرده و چین قانون ضد تحریم های خارجی را در سال ۲۰۲۱ اعمال کرد.
این سئوال از این جهت مهم تلقی می شود که هم اکنون واردات نفت در چین کاهش یافته که ناشی از کاهش تقاضای نفتی است و باید دید این کاهش تقاضا بهانه ای برای فشار ترامپ به ایران خواهد بود؟ یا تخفیف ها به پالایشگاه های کوچک در چین همچنان جذاب خواهند ماند!
خبرنگار عصر اقتصاد در گفتگو با «رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا به این موضوع پرداخته که در ادامه میآید.
وی نویسنده کتابهای «پنجاه سال روند در اولویتهای سیاست آمریکاییها»، «سیاستمدارها نگران نیستند: دستکاری سیاسی و از دست دادن پاسخدهی دموکراتیک»، «راهنمای افکار عمومی آمریکا و رسانههای آکسفورد» و «فروش ترس: ضد تروریسم، رسانهها و افکار عمومی» است.
بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری خود بر تحریم ها به عنوان مهم ترین ابزار سیاست خارجی تمرکز خواهد کرد. نظر شما در مورد این فرضیه چیست و آیا تحریم ها علیه ایران، روسیه و… ادامه خواهد داشت؟
استفاده از تحریم ها مختص کشور ایالات متحده آمریکا بوده و خواهد بود. در مورد رابطه دولت ترامپ با روسیه باید گفت نوع این رابطه نامشخص بوده و باید زمان بگذرد تا مشخص شود. در مورد ایران، ترامپ مواضع محکمی را علیه ایران اتخاذ خواهد کرد تا تحریم ها ادامه یابد و شدیدتر شوند و ایران از تولید سلاح هسته ای کنار بکشد و امتیازاتی را به دولت ترامپ ارائه کند.
ترامپ از تهدید تعرفه استفاده می کند و این یک تهدید معتبر است که آن را دنبال خواهد کرد. به نظر من با ورود ترامپ به کاخ سفید شاهد افزایش تنش ها بین واشنگتن و پکن خواهیم بود
سیاست تجاری و اقتصادی ترامپ در خاورمیانه چگونه خواهد بود و آیا ترامپ از کمپین فشار حداکثری علیه ایران استفاده خواهد کرد؟
اگر ایران تولید مواد هستهای و دستیابی به تسلیحات هستهای را متوقف نکند، احتمالاً ترامپ کمپین فشار حداکثری را علیه ایران دنبال خواهد کرد و این احتمال وجود دارد که اگر شرایط به آن مقطع برسد، وی از اسرائیل حمایت کرده و احتمالاً در نابودی برنامه هستهای ایران مشارکت خواهد کرد. امیدواریم شرایط به گونه ای دیگر پیش رود و دو طرف حاضر به مذاکره شده و از شدت تنش ها در این منطقه بحرانی کاسته شود.
در حال حاضر از شدت تنش در روابط تجاری چین و آمریکا کاسته شده و احتمال اعمال تعرفه های جدید بر کالاهای چینی از آمریکا نیز کاهش یافته است. آیا ترامپ پس از ورود به کاخ سفید به دنبال اعمال تعرفه بر کالاهای چینی خواهد بود؟
ترامپ به صراحت اعلام کرده است که تعرفه ها را افزایش خواهد داد مگر اینکه چین شیوه های تجاری عادلانه تری را در قبال ایالات متحده آمریکا اتخاذ کند. بنابراین او از تهدید تعرفه استفاده می کند و این یک تهدید معتبر است که آن را دنبال خواهد کرد. به نظر من با ورود ترامپ به کاخ سفید شاهد افزایش تنش ها بین واشنگتن و پکن خواهیم بود.
به گزارش عصراقتصاد با این اوصاف باید دید، دولت جمهوری اسلامی خود را برای سناریوهای احتمالی آماده کرده و یا می کند؟ آیا افزایش قیمت های حامل های انرژی برای بدترین سناریو ها پیش بینی شده است؟ زمان نشان خواهد داد که ترامپ با وجود اوضاع نه چندان مناسب اقتصادی در داخل کشورش تمایل به مذاکره است یا حداکثر کردن فشارها علیه ایران. آیا همان طور که فرزین رئیس کل بانک مرکزی گفته بود واکنش ها متقابل و بر اساس نظریه بازی ها خواهد بود؟