
فاطمه محمدی پور
دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه ششم اردیبهشت در مسقط عمان برگزار شد. در این دور از گفتوگوها برای اولین گفتوگوهای کارشناسی نیز برگزار شد. ورود گفتوگوها با مرحله کارشناسی و بررسی جزئیات نشان دهنده روند مثبتی بود که در دور قبلی مذاکرات نمایان شده بود و مذاکرات در آن مراحل اصطلاحا «قفل» نشده بود و به بن بست نخورده بود.
طبیعی است رسیدگی به جزئیات در فرایند مذاکراتی زمانبر است و چالشهای آن نیز کم نیست. از این مرحله به بعد، مذاکرات مسیری با فراز و فرود را طی خواهد کرد و اصطلاحا «بالا و پایین» خواهد داشت.
سخنان عباس عراقچی وزیر خارجه ایران پس از برگزاری دور سوم مذاکرات ایران و آمریکا فضای حاکم بر نشست و آینده آنرا تا حدودی روشن میسازد. شاید به کار بردن عبارت «امیدواری محتاطانه» بهترین توصیف برای روند حاکم کنونی و آینده مذاکرات است.
به صورت کلی رصد اظهارات مقامات ذیربط و رسانهها نشان دهنده روند سخت و رو به جلوی مذاکرات است. همچنین باید انتظار داشت که «بالا و پایین» مذاکرات در گفتوگوهای کارشناسی و فنی بیشتر باشد. آنچه مسلم است جدیت طرفین، بنا بر اظهار وزیر خارجه ایران، برای رسیدن به توافق است.
خبرنگار عصر اقتصاد در گفتگو با «رابرت شاپیرو» استاد دانشگاه کلمبیا آمریکا به این موضوع پرداخته که در ادامه میآید.
شاپیرو استاد دانشگاه کلمبیا میگوید: ایران در برابر خواستههای ترامپ مقاومت خواهد کرد و اشتباه او این است که تصور میکند فشارهای بیشتر میتواند تهران را به تسلیم وادار کند
وی نویسنده کتابهای «پنجاه سال روند در اولویتهای سیاست آمریکاییها»، «سیاستمدارها نگران نیستند: دستکاری سیاسی و از دست دادن پاسخدهی دموکراتیک»، «راهنمای افکار عمومی آمریکا و رسانههای آکسفورد» و «فروش ترس: ضد تروریسم، رسانهها و افکار عمومی» است.
مذاکرات هسته ای ایران با امریکا ادامه دارد و دور سوم این مذاکرات هفته گذشته در عمان برگزار شد. ارزیابی شما از دور سوم مذاکرات ایران و امریکا چیست؟
این واقعیت که مذاکرات ادامه دارد، قابل توجه است. دولت ترامپ احتمالاً فکر میکند که موقعیت ضعیف ایران به آن برتری بالقوه میدهد، اما تلاشهای گذشته هنوز نشان میدهد که این موضوع قطعی نیست. ایران گزینه های خود را دارد و در مقابل خواسته های ترامپ مقاومت نشان خواهد داد.
ترامپ به اشتباه فکر می کند موقعیت ضعیف ایران به آن برتری بالقوه می دهد
وزیر امور خارجه ایران پس از پایان دور سوم مذاکرات گفت: «هم در موضوعات کلان و هم در جزئیات اختلاف است. تا جلسه بعدی قرار است بررسیهای بیشتری در پایتختها صورت بگیرد که اختلافات را کم کنیم. ما امیدواریم اما باید محتاط باشیم.» ارزیابی شما از اظهارات وزیر امور خارجه ایران چیست؟
شاپیرو معتقد است اگر دولت ترامپ بتواند ادعای پیروزی را به افکار عمومی آمریکا نشان دهد، دستیابی به توافق هستهای ممکن میشود اما در غیر اینصورت مذاکرات به بنبست خواهد خورد
من فکر میکنم اظهارات وزیر امور خارجه ایران نشاندهنده صراحت ایران است، اما احتمالاً بیشتر به این معنی است که میخواهد فعلاً حسن نیت خود را نشان دهد و اجازه دهد ایالات متحده آمریکا به عنوان عامل انحراف مذاکرات تلقی شود.
اگر ترامپ بتواند ادعای پیروزی کند مذاکرات ایران موفقیت آمیز خواهد بود
رسانههای نظیر آکسیوس، رویترز و خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام ارشد دولت آمریکا نوشتند: «سومین دور مذاکرات با ایران، مثبت و سازنده بود.» با توجه به اظهارات مقامات ایرانی و امریکایی و وجود اختلافات جدی میان طرفین در مورد موضوع غنی سازی و بحث های فنی آیا می توان به سازنده بودن این مذاکرات و ایجاد توافقی میان طرفین امیدوار بود؟
این اظهارات نشان دهنده پیشرفت احتمالی است. اما اختلافات میان دو کشور وجود دارد و زمان می طلبد در مورد آن مذاکره شده و آن ها را حل نمود. در صورتی می توان به ایجاد توافق هسته ای میان تهران و واشنگتن امیدوار بود که دولت ترامپ بتواند ادعای پیروزی کند. وگرنه این مذاکرات به جایی نخواهد رسید.