کد خبر: 081203195596
تولید و بازرگانیصنعت و معدندبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی:

تنش زدایی در عرصه بین المللی شاه کلید آرامش و ثبات اقتصادی

هفدهمین کنفرانس سالانه اتحادیه صادرکنندگان فراورد های نفت گاز پتروشیمی با محوریت اقتصاد آزاد  دیپلماسی اقتصادی با حضورفریدون اسعدی دبیراتحادیه صادرکنندگان فراورده های نفت گاز، حامد حسینی رییس این اتحادیه، رئیس انجمن صنفی پالایشی کشورو قادری نماینده مردم شیراز ابراهیم شیخ معاون صنایع عمومی وزارت صمت و جمعی از مدران شرکت های تولید کننده فرتورده های نفت و گاز بعداز ظهر روز سه شنبه در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد.

به گزارش عصر اقتصاد در این مراسم فریدون اسعدی با اشاره به سهامدار بودن صد در صدی دولت در بخش بالا دستی صنعت نفت  گفت: حاکمیت انحصاری و تاریخی حاکم برصنعت پالایش نفت باعث شده که سهم بخش خصوصی یک در صد فقط در مدیریت باشد و دولت  ۱۰۰ درصد سهامداربخش بالا دستی باشد و شرکت های دیگر به عنوان پیمانکار در کنار دولت قرار بگیرند.

اسعدی افزود: ست.سازمان تامین اجتماعی دولت یا همان شرکت ملی پالایش و پخش فراورده‌های نفتی، سهام عدالت و تامین اجتماعی نیروهای مسلح به ترتیب ۴۵، ۳۵، ۱۱، و ۸ درصد از حق کنترل و مدیریت صنعت پالایش نفت کشور را در اختیار دارند. در صنعت پتروشیمی نیز وضعیت اینگونه است و داستان صنعت قیر و روغن نیز متاسفانه مناسب نیسوی

وی ادامه داد: سهم بالای دولت از اقتصاد نفتی این در حالی است که مقام معظم رهبری در حدود ۲۰ سال پیش و درست در تاریخ ۱۳۸۴ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی را با تمرکز بر اهدافی همچون  افزایش رقابت پذیری در اقتصاد ملی و افزایش سهم بخش‌های خصوصی و تعاونی در اقتصاد ملی ابلاغ کرده است.

دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی افزود:  وضعیت امروز اقتصاد ایران گویای این واقعیت است که درصد تحقق بسیاری از اهداف سیاست های اصل ۴۴ اساسی به خصوص در مقوله رقابت و رقابت پذیری بسیار نامناسب است.

 وی ادامه داد:  در یک دهه اخیر رقابت پذیری اقتصاد ایران در مقیاس جهانی و منطقه‌ای نامناسب بوده و در یک روند کلی در این مدت ۳۰ رتبه تنزل کرده وسیاست خارجی به مهمترین متغیر حکمرانی بدل شده است چنانکه سرنوشت دیپلماسی اقتصادی و اقتصاد سیاسی در بخش خصوصی با سیاست خارجی گره خورده است.

وی با اشاره به این نکته که پرونده سیاست خارجی ایران به شدت پیچیده ، چندگانه و درهم تنیده است، تصریح کرد: به لحاظ موقعیت جغرافیایی ایران در خاورمیانه واقع شده که پر ریسک‌ترین منطقه جهان محسوب می‌شود افزون بر این ایران در متن رقابت راهبردی چین و ایالات متحده از یک سو و روسیه و غرب از سوی دیگر قرار گرفته است در چنین فضایی ریسک‌های ژئوپلیتیک  نقش کلیدی در شکل دهی به اقتصاد سیاسی و دیپلماسی اقتصادی ایران و فعالیت‌های بخش خصوصی خواهند داشت.

به گفته اسعدی انتخابات اخیر ریاست جمهوری  گامی در مسیر کاهش نااطمینانی در اقتصاد سیاسی ایران بوده است، دولتی به قدرت رسید که در داخل وفاق اجتماعی و ملی و در خارج صلح با محیط همسایگی و بین‌المللی را به عنوان شعار خود برگزید. همین مساله باعث ایجاد امیدواری در بخش خصوصی برای کاهش نااطمینانی شد. ولی اتفاقی که در فردای مراسم تحلیف به وقوع پیوست شوک عظیمی را به کشور وارد کرد. این اتفاق همچنان نشان داد که ریسک‌های ژئوپلیتیک عاملی  مبهم و تعیین کننده در مسیر اقتصاد سیاسی ایران و توسعه فعالیت‌های بخش خصوصی است.

این فعال بخش خصوصی اضافه کرد:  این همایش به دنبال این است تا با طرح یک سلسله موضوعات و ارائه راهکارهای مناسب تحقق و تسهیل دو هدف مهم را در عرصه داخلی تحت عنوان اقتصاد آزاد و رقابتی و دیپلماسی اقتصادی را در عرصه منطقه‌ای و بین‌المللی دنبال می کند.

به باور او، برقراری تعامل سازنده با جهان و عضویت در معاهدات بین‌المللی نظیر fatf  از مهم‌ترین و ضروری‌ترین خواسته‌های بخش خصوصی است.

دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی تاکید کرد که  رشد اقتصادی پایدار و درون‌زا تنها با رفع تحریم‌ها و اختلاف با کشورهای منطقه و قدرت‌های جهانی و با رفع تحریم‌ها و اختلاف‌ها با کشورهای منطقه و قدرت‌های جهانی حاصل می‌شود

صادقانه باید پذیرفت که بدون رفع این مشکلات ظرفیت رشد اقتصادی محدود بوده و ثبات اقتصادی نخواهیم داشت.

وی  دور جدید تحریم‌های تحمیلی به کشوررا  هدفمندتر از گذشته دانست که تضعیف توان تاب آوری اقتصاد کشور را نشانه گرفته است. از این رو تنش‌زدایی در عرصه بین‌المللی و توسعه روابط بین‌المللی شاکلید بازگشت آرامش و ثبات به بازارها و فضای کلان اقتصاد کشور است.

ایجاد کنسرسیوم‌ها و ائتلاف ها  یک راهکار اساسی برای بقا و رشد

حامد حسینی رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی نیز در این مراسم گفت: فعالان بخش خصوصی  با وجود همه تحریم‌های داخلی و خارجی همچنان با تمام توان و قدرت ایستاده‌ اند  تا بجنگند و بسازند و کشور خود را آباد ساخته و ملتمان را سرافراز کنند.

حسینی ادامه داد: اتحادیه صادر کنندگان فراورده های نفت ، گاز و پتروشیمی یکی از پرسابقه‌ترین تشکل‌های موجود در کشور است که اعضای آن  ثابت کردند که می توان در فضایی که تعارض منافع بین اعضای مختلف وجود دارد، الگوی موفق برای وفاق و برای حداکثرسازی منافع بود و از طریق سالم و با شفافیت به توسعه واحد های خود کمک کرد.

وی ادامه داد: در طول سالیان گذشته اتحادیه و متولیان آن  همواره دارای یک مکتب اقتصادی ویک چهارچوب اخلاقی مشخص بوده است که همین امر رمز ماندگاری و توسعه این تشکل بوده است. امیدواریم همچنان این مسیر ادامه پیدا کند تا  اعضای اتحادیه در بستر اقتصاد آزاد به فعالیت خود بپردازند.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی با تاکید بر اینکه امروز باید  از ابزار کنسرسیوم ها و ائتلاف ها استفاده کرد، گفت:  اگر قرار باشد بستر اقتصاد آزاد را در کشور فراهم کنیم باید اتحادیه به عنوان پیشگام و پیشرو این مسیر باشد.

به همین دلیل  قبل از هر چیز باید خود و اعضای خودمان و اعضای تشکل‌های بخش خصوصی را در این مسیر هدایت و راهنمایی کنیم ایجاد کنسرسیوم‌ها و ائتلاف‌ها می‌تواند مزیت‌های رقابتی را در ابعاد مالی بازرگانی و تولیدی برای اعضای خود به ارمغان بیاورد تا توان رقابت با بخش دولتی و خصولتی را پیدا کندایجاد کنسیوسیوم به توانمندسازی بخش خصوصی در بازارکمک می کند تا رقابت پذیر باشد.

حسینی خاطر نشان کرد: حتی اگر تحریم های ظالمانه رفع شود با ساختار فعلی، بنگاه های اقتصادی نمی توانند رشد کنند مگر انکه ائتلاف و کنسرسیوم ایجاد شود.

به گفته این فعال بخش خصوصی، اگر نتوانیم از این ابزارها استفاده کنیم در آینده نزدیک همه ما با خطر نابودی ورشکستگی و تعطیلی مواجه خواهیم شد. این همان چیزی است که امروز واحدهای ما با پوست و گوشت خود احساس می‌کنند کاهش در آمدها و سود آوری تولید و صدرات گواه این مسئله است .

حسینی افزود:  درخواست ما از اعضای اتحادیه این است که با ایجاد ائتلاف‌ها و هدایت سرمایه گذاری ها در بالا دست به سمت استقلال در تامین خوراک و انرژی حرکت کندچون قطعا این دو موضوع مشکل مهم آینده ماست.

وی افزود:  تمام واحدهای اتحادیه در دسترسی به خوراک پایدار با قیمت و فرمول مشخص دچار مشکل هستند پس نیازمند این هستیم که بخش خصوصی و اعضای اتحادیه بتوانند با هدایت سرمایه‌ خودو باایجاد ائتلاف‌ها در این بخش‌ها سرمایه گذاری کنند.

حسینی همچنین خطاب به دولتمردان و مسئولان گفت:  الگوی اقتصادی و نقشه راه اقتصادی ایران طی سالیان گذشته  بر مبنای یک رویکرد و مکتب اقتصادی مشخص یا نظرات نخبگان دلسوزوحتی بر پایه برنامه های توسعه ۵ ساله نبوده است.

حسینی با بیان اینکه  اصلاح و جراحی اقتصادی بدون خونریزی ممکن نیست، خاطرنشان کرد: ما هر زمان که به این مرحله رسیدیم با انواع سنگ‌اندازی‌ها استیضاح‌ها پرونده‌سازی‌ها و برخی برخوردهای ناشایست مواجه شدیم.

وی تصریح کرد: امروز تقاضای بخش خصوصی از حاکمیت واقعی و سالم ودر بعد داخلی  ایجاد رقابت برابر و شفافیت و تعهد به خصوصی‌سازی واقعی است در بعد خارجی ما نیازمند دیپلماسی اقتصادی و رویکرد اقتصادی مشخص با رعایت تمامی الزامات و مکانیزم‌های آن در کشور هستیم.

حسینی افزود: اگر امروز نتوانیم این بلاها و این تحریم‌ها را از سر ملت ایران برداریم  که نه تاریخ  ما راخواهد بخشید و نه ملت ایران و نه پروردگار.

دولت ها سرعت گیر توسعه شده اند

ناصر عاشوری رئیس انجمن صنفی پالایشی کشورنیز گفت: ما حاضر می شویم نفت را به قیمت های پایین تر از قیمت های جهانی صادر کنیم اما حاضر نیستیم که با قیمت های جهانی نهاده ها و فرآورده های خام را در اختیار تولیدکننده و بخش خصوصی واقعی قرار دهیم.  این در حالی است که تولید کنندگان قرار است که این مواد خام را به محصولات با ارزش افزوده بالا تبدیل کرده و به نوعی شرایط را برای رشد درآمدهای صادراتی فراهم کنند.

او در ادامه سخنان مقام معظم رهبری در زمینه حمایت از از تولیدات داخلی را مورد اشاره قرار داد و افزود: متاسفانه دولت ها در طی سال های گذشته به جای اینکه تسهیل کننده تولید و صادرات باشند، نقش سرعت گیر را ایفا کرده اند.

عاشوری ادامه داد: من به شخصه از کسانی که صرفا انتقاد کرده و راه کاری ارائه نمی دهند بیزارم. به همبن دلیل بارها و بارها پیشنهادات خود در زمینه توسعه تولید پایدار را به مسئولان ارائه دادیم.

رئیس انجمن صنفی پالایشی کشور گریزی هم به سیاست های دولت های دیگر برای حمایت از فعالین بخش خصوصی زد و گفت: ما نه تنها از صادرات غیر نفتی حمایت نمی کنیم و مشوق های صادراتی در نظر نگرفتیم بلکه با قوانین خلق الساعه تجار و بازرگانان خود را در بازارهای هدف صادراتی تخریب می کنیم.

وی ادامه داد: رهبری به درستی طی ۱۵ سال گذشته با انتخاب عناوین درست رویکردهای اقتصادی را مورد تاکید قرار داده اند.

عاشوریادامه داد اعتقاد ما بر این است که خوراک صنایع میانی، پایینی و مادر به صورت رگولاتوری تضمینی تامین شود. البته این خوراک نباید صرفا در اختیار دولت ها باشد و قیمت گذاری آن باید توسط یک مرجع بی طرف تعیین شود تا تعارض منافعی بین دولت و بخش خصوصی ایجاد نشود.

عاشوری افزود: اگر به دنبال توسعه و رشد واقعی در صنعت نفت و گاز، پالایش و پتروشیمی هستیم باید تولید کننده بدانند که خوراک او طی یک سال آینده با چه قیمتی در اختیارش قرار خواهد گرفت.

او تاکید کرد: تنها راه نجات کشور در حمایت از اقتصاد غیر دولتی و بخش خصوصی است.

عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا