کد خبر: 280703176655
اقتصادبازارها و خدمات مالیتولید و بازرگانیروزنامه

رشد نقدینگی بهار ۱۴۰۳ یک ششم رشد نقدینگی سال ۱۴۰۲

براساس داده‌های منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، شاخص رشد نقدینگی نسبت به پایان سال قبل در بهار ۱۴۰۳ به شش درصد رسید و این شاخص در سال ۱۴۰۲، نسبت به سال پیش از آن ۲۴.۳ درصد داشته است.

به این ترتیب رشد نقدینگی در بهار ۱۴۰۳ معادل یک ششم رشد نقدینگی در طول سال ۱۴۰۲ بوده است.

به گزارش عصراقتصاد، اخیرا مرکز آمار ایران، گزارش فصلی اقتصاد (کلان) ایران در فصل بهار سال جاری و سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. این گزارش حاوی مجوعه‌ای از آخرین اطلاعات کلان اقتصادی کشور است که به صورت فصلی منتشر و به بررسی شاخص‌های کلیدی اقتصاد ایران به تفکیک بخش‌های مختلف می‌پردازد.

شاخص‌های کلیدی اقتصاد ایران در بهار ۱۴۰۳

مطابق داده‌های مرکز آمار ایران، براساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار توسط این مرکز، در فصل بهار ۱۴۰۳ نرخ بیکاری جمعیت ۱۵ ساله و بیشتر ۷.۷ درصد است که نسبت به فصل بهار سال گذشته ۰.۵ واحد درصد کاهش داشته است.

همچنین نرخ مشارکت در اشتغال در این فصل ۴۱.۲ درصد محاسبه شده که نسب به بهار سال گذشته هیچ تغییری نداشته اما در قیاس با فصل گذشته (زمستان ۱۴۰۲) ۰.۴ درصد رشد داشته است.

در بخش واقعی اقتصاد ایران، رشد اقتصادی در فصل بهار سال جاری ۴.۶ درصد است که نسبت به بهار ۱۴۰۲، به میزان ۰.۳ درصد و نسبت به فصل قبل (زمستان ۱۴۰۲) به میزان ۰.۶ درصد رشد داشته است.

براساس داده‌های مرکز آمار، در سه ماهه نخست امسال، رشد اقتصادی بدون نفت به ۲.۸ درصد رسید که در قیاس با فصل زمستان ۱۴۰۲ به میزان ۰.۱ درصد رشد داشته است. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت ایران در بهار سال گذشته (۱۴۰۲) تنها حدود ۱.۳ درصد بوده است.

شاخص رشد نقدینگی نسبت به پایان سال قبل در بهار ۱۴۰۳ به ۶ درصد رسید که نسبت به فصل بهار سال گذشته (۳.۹ درصد) به میزان ۲.۱ درصد رشد داشته است.

همچنین نرخ تورم در فصل بهار ۳۶.۱ درصد اعلام شده که نسبت به بهار سال گذشته ۱۰ درصد کاهش و نسبت به فصل قبل از آن (زمستان ۱۴۰۲) ۴.۶ درصد کاهش داشته است.

علاوه بر این، شاخص فلاکت در فصل بهار با کاهش ۵.۵ درصدی نسبت به زمستان ۱۴۰۲ به ۴۳.۸ درصد رسیده که نسبت به فصل بهار سال قبل ۱۰.۲ درصد کاهش داشته است.

آمار بخش پولی اقتصاد در بهار ۱۴۰۳

مطابق داده‌های مرکز آمار ایران، شاخص رشد نقدینگی نسبت به پایان سال قبل در بهار ۱۴۰۳ به ۶ درصد رسید که نسبت به فصل بهار سال گذشته (۳.۹ درصد) به میزان ۲.۱ درصد رشد داشته است.

همچنین شاخص رشد پول نسبت به پایان سال قبل در بهار سال جاری به ۷.۳ درصد رسید که نسبت به سه ماهه نخست سال گذشته (۱۴۰۲) به میزان ۳.۳ درصد افزایش داشته است.

در بخش رشد شبه پول نیز، این شاخص در بهار امسال به ۵.۷ درصد رسید که نسبت به بهار سال گذشته ۲.۸ درصد افزایش داشته است.

نگاهی به تصویر کلان اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲

همچنین براساس داده‌های مرکز آمار از اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲، حجم نقدینگی کل اقتصاد ایران هفت هزار و ۸۷۷ همت (هزار میلیارد تومان) اعلام شد.

براساس اطلاعات و داده‌های منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، در سال ۱۴۰۰ جمعیت کل کشور ۸۴ میلیون نفر بوده که ۶۳.۸ میلیون نفر آن (۷۶ درصد) را جمعیت شهری و ۲۰.۱ میلیون نفر آن (۲۴ درصد) را جمعیت روستایی تشکیل داده است.

در سال ۱۴۰۲، در طرف عرضه، عرضه کل اقتصاد ایران سه هزار و ۵۶۰ همت (هزار میلیارد تومان) و محصول ناخالص داخلی به قیمت پایه یک هزار و ۸۷۰ همت (هزار میلیارد تومان) بوده است.

در این سال، در طرف تقاضا، تقاضای کل اقتصاد ایران، برابر با سه هزار و ۵۶۰ همت (هزار میلیارد تومان) و محصول ناخالص داخلی به قیمت بازار، برابر با یک هزار و ۷۸۳ همت (هزار میلیارد تومان) بوده است.

براساس این آمار، در سال ۱۴۰۲ حجم نقدینگی کل اقتصاد ایران هفت هزار و ۸۷۷ همت (هزار میلیارد تومان) که یک هزار و ۹۱۴ همت (هزار میلیارد تومان) آن (معادل ۲۴.۳ درصد) را «پول» و پنج هزار و ۹۶۲ همت (هزار میلیارد تومان) آن را «شبه پول» تشکیل داده است.

بنابراین در سال گذشته، حجم نقدینگی، پول و شبه پول نسبت به سال قبل از آن (۱۴۰۱) به ترتیب، ۲۴.۳ درصد، ۱۷.۵ درصد و ۲۶.۷ درصد رشد داشته است.

همچنین در سال گذشته (۱۴۰۲) منابع بودجه کل کشور (مصوب) برابر با چهار هزار و ۹۹۴ همت (هزار میلیارد تومان)، منابع بودجه عمومی دولت دو هزار و ۲۶۳ همت (هزار میلیارد تومان) و منابع شرکت‌های دولتی، موسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانک‌ها دو هزار و ۸۸۳ همت (هزار میلیارد تومان)، اعلام شده است.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا