سند همکاری ایران و چین معطل مذاکرات وین
رئیس اتاق مشترک ایران و چین گفت: اگر بحثهای وین به نتیجه برسد و تحریمها از روی ما برداشته شود ظرفیت تجاری ما با چین حداقل دوبرابر این میزانی است که اکنون داریم.
مجیدرضا حریری، درباره چشمانداز مبادلات اقتصادی ایران و چین در سال پیش رو به ایلنا گفت: اگر شرایط همچنان این گونه بماند، اتفاق خاصی در حال انجام نیست چون تجارت ما تحت تحریم است و روال همچنان مثل سابق ادامه خواهد داشت. اگر هم تغییراتی در سال پیش رو ایجاد شود، این تغییرات برای کوتاه مدت خواهد بود.
طبیعتا افزایش قیمت مواد خام باعث افزایش ارزش تجاری دو کشور میشود اما از نظر وزنی تفاوت خاصی ندارد.
سال گذشته هم حدود ۳۸ درصد افزایش ارزش مبادلات داشتیم اما کمتر از ۶ یا ۷ درصد افزایش از نظر وزن مبادلات داشتیم. چون عموم صادرات غیرنفتی ما به همه جای دنیا از جمله چین، مواد خام است. بنابراین در زمینه پتروشیمی یا مواد محصولات معدنی که روز به روز با افزایش قیمت مواجه است، در ارزش صادرات ما به آن کشور نیز تاثیر میگذارد.
حریری با بیان اینکه میزان صادرات مواد خام به چین نسبت به سایر کشورها بیشتر است، ادامه داد: در بقیه کشورها حدود ۷۵ تا ۸۰ در صد صادرات ما در حوزه مواد خام است ولی در مورد چین مثل عراق و افغانستان نیست که محصولات ساخته شده هم صادرکنیم و حدود ۹۲ درصد آن مربوط به محصولات خام و محصولات معدنی است.
امسال به دلیل اینکه پیشبینی افزایشی در دنیا برای مواد خام وجود دارد این آمار هم افزایش پیدا میکند. به دنبال آن محصولات ساخته شده هم به دلیل افزایش قیمت انرژی و مواد خام گران شده که قاعدتا این عدد را بالا میبرد. ما در سال ۹۹ حدود ۱۶ یا ۱۷ میلیارد دلار با چین مبادله تجاری داشتیم که در سال گذشته این رقم به بالای ۲۴ میلیارد دلار رسید.
ولی از نظر وزنی تفاوت فاحشی نداشته و حدود ۶ یا ۷ درصد بوده که عموما این افزایش در رشد قیمتها نهفته بوده است.
رئیس اتاق مشترک ایران و چین با اشاره به تاثیر مذاکرات وین بر روابط تجاری ایران و چین گفت: امسال هم اگر توافقات وین انجام نشود روند کار به همین شکل خواهد بود، چون صادرات غیرنفتی به چین به این شکل است و اگر هم فروش نفت داریم در آمار رسمی به دلیل تحریم نمیآید.
حال اگر بحثهای وین به نتیجه برسد و تحریمها از روی ما برداشته شود ظرفیت تجاری ما با چین حداقل دوبرابر این میزانی است که اکنون داریم. یعنی اگر تحریمها برداشته شود ما به سرعت میتوانیم شاهد رشد تجارت خارجی خود با چین باشیم.
وی افزود: در سال ۲۰۱۶ که رئیس جمهوری چین به ایران آمد، هدف گذاری تجارت خارجی ما با چین برای روابط ۱۰ ساله بر اساس بیانیهای مشترک انجام شد که قرار شد در ۱۰ سال ۶۰۰ میلیارد دلار یعنی هر سال حدود ۶۰ میلیارد دلار تجارت خارجی با چین داشته باشیم که متاسفانه به دلایل شرایط تحریمی به نیمی از این هم نرسیدیم ولی اگر شرایط تحریمی رفع شود میتوان در بلندمدت به بالای ۶۰ میلیارد دلار هم فکر کرد.
رئیس اتاق مشترک ایران و چین در ادامه درباره زمان اجرایی شدن سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین خاطرنشان کرد: کارهای کارشناسی و مراحل اجرایی سند همکاری که تعریف پروژه مشترک بین دو کشور است، شروع شده است.
اما آن نیز بحث تامین اعتبار و فاینانس را دارد که بخش زیادی از آن معطل تعیین تکلیف مذاکره وین است. چون برای هر کدام از این شرایط باید یک ریلگذاری مربوط به آن انجام شود چون این دوران بلاتکلیفی به هر حال روند پیشرفت را کند میکند.
اگر مذاکرات وین به نتیجه برسد یک روند را باید دنبال کنیم، اگر هم نرسد یک روند دیگر را و راهکارها با هم متفاوت است.
بنابراین باید منتظر نتیجه مذاکرات وین بمانیم. نتیجه این مذاکرات در همه شئون اقتصادی ما تاثیرگذار است ولی بیشترین تاثیر را در روابط اقتصادی بینالمللی ایران دارد.
دفتر نمایندگی اتاق ایران و چین افتتاح میشود
مجیدرضا حریری درباره راهاندازی مراکز تجارت ایرانیان در چین که قراربود امسال به مرحله اجرا برسند، توضیح داد: اتاق بازرگانی ایران و چین در جلساتی با کمک سازمان توسعه و تجارت برای توسعه صادرات غیرنفتی به چین در سال جاری برنامهریزی کرده که به محض اجرایی شدن آنها را اعلام خواهیم کرد.
همچنین قرار است حداقل یکی از دفاتر تجاری خود را در چین بازگشایی کنیم، در این راستا چهار دفتر تجاری طراحی شده که قرار است در چین راهاندازی شوند.
همچنین دفتر نمایندگی اتاق ایران و چین افتتاح میشود و یک نمایشگاه دایمی از کالاهای ایرانی را در چین طراحی کردهایم که اکنون مراحل اداری آن برای بازگشایی در دست انجام است.
برنامههایی برای توسعه صادرات غیرنفتی به چین داریم که سال گذشته موضوع کرونا و شوک وارده از سوی آن، کار را متوقف کرد ولی در سال دوم از طریق ارتباطات آنلاین یک سری از برنامهها را دنبال کردیم. برنامههای دیگری نیز در کشور چین داریم که انشالله ظرف ماههای آینده یک به یک اعلام خواهد شد.
حریری در ادامه درباره ضرورت راه اندازی دفاتر تجاری ایران در چین تصریح کرد: بازگشایی این دفاتر تجاری باعث تغییر شرایط تجاری ما از فروش مواد خام به سمت فروش محصولات نهایی میشود.
در نمایشگاه دایمی و دفاتر تجاری عمدتا تمرکز ما روی محصولات نهایی است که بتوانیم آنها را بازاریابی و به فروش برسانیم. اکنون انبارهایی را در مناطق آزاد چین در حال تدارک داریم که کالاها به صورت انبوه به آنجا بیاید و براساس روال سیاست تجارت چین که تجارت مرزی الکترونیک بوده، این کار در حال انجام است.
بخشی هم توسط گروه بازاریاب حرفهای از نمونه کالاهایی که در مرکز تجاری و نمایشگاههای دایمی است، در حال پیشروی است که هر هفته در یکی از نمایشگاههای تخصصی چین، پاویون ایران تشکیل و محصولات ایرانی را به نمایش بگذارند.