کد خبر: 2104993207
بورس

احتمال منازعه دولت و مجلس بر سر عرضه صندوق های دارا دوم و سوم

عرضه صندوق ‌های ETF دوم و سوم دولت تحت تاثیر تعیین تکلیف جاماندگان سهام عدالت قرار گرفته است؛ در حالی که شماری از نمایندگان مجلس در نظر دارند عرضه این صندوق‌ها را تا مشخص‌شدن وضع کسانی که در فهرست سهام عدالت نبوده‌اند، متوقف کنند، رئیس سازمان خصوصی‌سازی از عرضه بدون تاخیر و وقفه صندوق‌های دولتی پالایشگاهی، خودرویی و فلزی خبر داد.

با توجه به تبصره ۲ قانون بودجه ۹۹ دولت تصمیم گرفت باقی‌مانده سهام خود در شرکت‌های بورسی را در  قالب ۳صندوق «واسطه‌گری‌های مالی» (با نماد بورسی دارا یکم) ، «خودروسازی و صنایع فلزی» (دارا دوم) و  «صنایع پالایش و پتروشیمی» (دارا سوم) به عموم مردم واگذار کند.

صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله واسطه‌گری‌های مالی شامل سهام باقی‌مانده دولت یا شرکت‌های دولتی در شرکت‌های بیمه البرز، بیمه اتکایی امین، بانک‌ صادرات، بانک ملت و بانک تجارت بود که  با تخفیف ۲۰درصد است که در اردیبهشت۹۹ پذیره‌نوسی شد.

دو صندوق دیگر شامل صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله خودروسازی و صنایع فلزی شامل سهام باقی‌مانده دولت یا شرکت‌های دولتی در ایران خودرو، سایپا، شرکت ملی صنایع مس ایران و فولاد مبارکه با تخفیف ۲۵درصد و صندوق سرمایه‌گذاری قابل معامله صنایع پالایش و پتروشیمی شامل سهام باقی‌مانده دولت یا شرکت‌های دولتی در شرکت پالایش نفت تبریز، پالایش نفت بندرعباس، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران با ۲۰ درصد تخفیف است که بر اساس اطلاع‌رسانی در حال آماده‌سازی برای پذیره‌نویسی هستند

احتمال توقف عرضه صندوق دارا دوم و سوم

مهدی طغیانی، سخنگوی کمیسیون اقتصادی، در گفت‌‌وگو با خبرگزاری تسنیم مجلس با توضیح برخی جزئیات طرح ارائه سهام عدالت به سه گروه بزرگ جامانده از دریافت این سهام که در مجلس تنظیم شده شده است، گفت: دولت نباید منابع باقی‌مانده سهام عدالت را به عناوین دیگر دربارار سرمایه عرضه کند.

اشاره این نماینده مجلس به اظهار نظر اکبر حیدری، سخنگوی کانون شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت است که به خبرگزاری فارس گفته بود، باقی مانده سهام عدالت مردم که به دولت برگشت داده شد، هم‌اکنون به صورت صندوق واسطه‌گری مالی یا همان ETF به مردم فروخته می‌شود.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی در خصوص وضع فعلی طرح ارائه سهام به جاماندگان سهام عدالت افزود: این طرح اعلام وصول‌ شده و هم اکنون در کمیسیون است. جزئیات طرح همچنان در حال بحث و بررسی است و تا دو تا سه هفته‌ی دیگر از کمیسیون عبور خواهد کرد و قرار نیست مدت زیادی در کمیسیون باقی بماند.

وی در پاسخ به این سوال که این طرح شامل چه افرادی  خواهد شد، گفت: این طرح شامل چند دسته است. دسته اول، اشخاصی هستند که در سال ۸۴ – ۸۵ که ثبت نام انجام می‌شد، به دلایل مختلف از جمله به دلیل وجود برخی مشکلات در سامانه‌ها با وجود داشتن دعوت‌نامه، سهامی به نامشان منتقل نشده است، ما باید برای این دسته فکری می‌کردیم.

نماینده مردم اصفهان ادامه داد، دسته‌ی دیگر شامل کسانی است که یا تحت پوشش سازمان‌های حمایتی یعنی کمیته‌ی امداد و بهزیستی بودند یا بعدا تحت پوشش این سازمان‌ها قرار گرفتند یا متولدین این خانواده‌ها هستند ولی سهامی در مورد آنها تعریف نشده است. بخش دیگر نیز شامل افرادی است که جز دهک‌های اول تا ششم بودند یعنی دهک‌ها‌یی که مدنظر قانون بود ولی به هر دلیلی در آن زمان شناسایی نشدند و سهامی برای این گروه تعلق نگرفته است.

وی افزود، هم‌اکنون کلیات طرحی که هدف آن سهامدارکردن این افراد است، مصوب‌شده، اما درباره‌ی جزئیات دقیق آن، یعنی اینکه چه مقدار سهام به این افراد داده شود یا براساس چه ترتیبی اتفاق بیافتد، به صورت دقیق مشخص نشده است.

طغیانی در خصوص منابع پیش‌بینی‌شده برای این طرح گفت: از بین تمام اشخاصی که تحت پوشش سهام عدالت قرار گرفتند، شش میلیون از این افراد تحت پوشش سازما‌ن‌های حمایتی بودند که قانون برای این افراد ۵۰ درصد تخفیف در نظر ‌گرفته بود و ۵۰ درصد دیگر از سود سهام مستهلک می‌شد، یعنی این افراد عملا مبلغی را نباید می‌پرداختند.

این نماینده مجلس ادامه داد، مابقی مشمولین سهام عدالت، یعنی حدود ۴۴ میلیون نفر دیگر، باید نصف مبلغ را پرداخت می‌کردند تا ۵۰درصد هم با سود سهام در طول این ۱۰ سال مستهلک شود و کل آن سهام یک‌میلیونی به آنها منتقل شود ولی تعداد خیلی کمی از این افراد این مبلغ را پرداخت کردند، بنابراین دولت فقط نصف این سهام، به ارزش ۵۰۰ هزار تومان را به آنها منتقل کرد و ما‌بقی به دولت بازگشت.

وی در ادامه افزود، در نتیجه از منابعی که برای سهام عدالت پیش‌بینی شد بخشی از این مالکیت به خود دولت بازگشت. منبع اصلی پیش‌بینی‌شده برای جاماندگان همین منابعی است که به دولت بازگشته است و ما می خواهیم از همین منابع برای جاماندگان تخصیص دهیم.

سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص احتمال فروش برخی از منابع بازگشتی سهام عدالت از سوی دولت گفت: دولت نباید این منابع را بفروشد. این منابع مربوط به سهام عدالت است و طرح مجلس این است که منابع به جاماندگان واگذار شود و نباید تحت عنوان صندوق یکم که واگذار شد یا صندوق‌های دوم و سوم فروخته شوند.

طغیانی گفت: در واقع طرح مجلس نیز باید پیش از اقدام دولت برای فروش این منابع به تصویب برسد تا جلوی این موضوع گرفته شود، اتفاقا این بحث در کمیسیون نیز مطرح شد که ما تلاش می‌کنیم تا موضوع فروش این منابع تا اندازه‌ای متوقف شود و در این مورد در حال رفت و آمد با دولت هستیم تا به نتیجه برسیم.

تکذیب وقفه و تاخیر در عرضه صندوق‌های دولتی دوم وسوم

رئیس سازمان خصوصی‌سازی به خبرها و اظهار نظرها درباره احتمال تعویق یا تاخیر در واگذاری ۳ صندوق دولتی واکنش نشان داد و از عرضه بدون تاخیر و وقفه صندوق‌های دولتی پالایشگاهی، خودرویی و فلزی خبر داد.

علیرضا صالح به بورس ٢۴ گفت: صندوق‌های دولتی پالایشی، خودرو و صنایع فلزی به ترتیب به عموم مردم واگذار می‌شوند.

وی افزود : با توجه به مصوبه تبصره ۲ قانون بودجه ٩٩ حتما تا پایان سال این سه صندوق واگذار خواهند شد.

این مقام دولتی در واکنش به شایعه احتمال واگذارنکردن صندوق‌های دولتی به مردم و واگذاری این میزان سهام به جاماندگان سهام عدالت توضیح داد : ما در مقطع فعلی قانون را اجرا می‌کنیم. در مورد مواردی که طرح است ، باید بررسی‌های لازم انجام شود. در مورد طرح واگذاری سهام عدالت مربوط به گروه‌های جامانده فعلا طرح مربوطه ارائه شده است و دولت هم هنوز نظر قطعی نداده است که باید منتظر نظرات و بررسی‌ها باشیم.

رئیس سازمان خصوصی‌سازی با تکذیب هرگونه تاخیر یا تعویق واگذاری سه صندوق دولتی به عموم مردم گفت : به تدریج این کار را انجام می‌دهیم و این کار حتمی است.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا