کد خبر: 17050041181
آسیب اجتماعیاقتصادانرژیجامعه و فرهنگروزنامهسلامت و رفاهصفحه یک

کاسبان کرونا

کامران نرجه (روزنامه نگار)

برای آنان که از نعمت سلامتی برخوردارند حتی تصور اینکه روزی ناچار شوند با تب شدید و تنگی نفس، بدن ضعیف و رنجور خود را به حرکت انداخته و در کوچه و خیابان دنبال دارو بگردند، نگران‌کننده است.

با این وجود شمار زیادی از مردم کشورمان این روزها چنین وضعیتی دارند و درحالی که سرفه ‎های خشک و پی در پی امکان هرگونه صحبت کردن را از آنها سلب کرده، ناچارند دور و اطراف داروخانه‎های شهر بگردند و به هر دلالی التماس کنند تا شاید نسخه درمان خود و اعضای خانواده خود را تأمین کنند.

آنها که به کرونا مبتلا شده و در اوج استیصال، منت دلالان دارو را کشیده‎اند و بابت داروهای مورد نیاز تا ۱۵ برابر قیمت اصلی هزینه کرده‎اند، می‎دانند اکنون این شرایط بغرنج در اغلب شهرهای ایران به امری عادی تبدیل شده و متأسفانه کسی پاسخگوی آن نیست.

با ادامه روند ابتلای مردم به ویروس کووید ۱۹، تقاضای خرید داروهایی نظیرآمپول ویتامین ث، سرم قندی(Dextrose INF)، قرص فاموتیدین(Famotidine)، قرص فاویپیراویر(Favipiravir) و آمپول رمدسیویر(Remdesivir) که جزو لیست اصلی درمان کرونا هستند، در تمامی شهرها به شدت افزایش یافته و عرضه محدود این داروها باعث شده است تا یکی از پر سودترین بازارهای سیاه در اقتصاد ایران شکل بگیرد.

سودهای سرشار دلالان دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی

سردرگمی مسئولان و نامدیریتی ‎های مختلف برای مقابله با شیوع ویروس کرونا، طی ۱۸ ماه اخیر اگرچه مشکلات فراوانی را برای آحاد جامعه به وجود آورده و هزینه‎ های مختلف اجتماعی و اقتصادی را به کشور تحمیل کرده است، ولی برای دلالان دارو، واکسن و تجهیزات پزشکی فرصت‎ هایی فراهم ساخته تا از این آب گل آلود، ماهی بگیرند و در سایه گرفتاری مردم به سودهای سرشاری دست یابند.

ظرف یک سال و نیم گذشته قریب به ۴ میلیون نفر از مردم کشور به انواع سویه‎های ویروس کرونا مبتلا و بالغ بر ۹۳ هزار نفر از آنان کشته شده‎اند. هم اکنون نیز حداقل ۳۶ هزار نفر از مردم در ۲۹ استان مبتلا به این ویروس هستند که حال ۵ هزار و ۵۰۰ نفر از آنان وخیم گزارش شده است.

کرونا هر ۴ دقیقه جان یک ایرانی را می‎ گیرد

قدرت سویه جدید ویروس کرونا به قدری افزایش یافته که هر ۴ دقیقه جان یک ایرانی را می‎ گیرد و طبق پیش‎بینی مسئولان وزارت بهداشت ظرف سه هفته آینده تعداد کشته‎ های کرونا به ۶۰۰ تا ۸۰۰ نفر در روز خواهد رسید.

 با این وجود آنچه که تحمل شرایط فعلی را برای مردم و به ویژه بیماران کرونایی سخت‎تر کرده، کمبود داروهای اصلی کرونا در بازار و گرانی سرسام‎آور ملزومات این حوزه در شبکه دلالی است.

پُر واضح است که منافع سوداگران این بازار مکاره به گستردگی حوزه سرایت کرونا و ابتلای هرچه بیشتر مردم گره خورده، بنابر این هرگونه تصمیم مدیریتی که منجر به سرایت این بیماری در نقاط مختلف و ابتلای افراد بیشتری به آن شود، دقیقا همراستا با مطامع دلالان است.

از سوی دیگر منافذ موجود در سیستم توزیع داروهای کرونا عامل اصلی تشکیل هسته ‎های سوداگری بوده و بی‎ توجهی به رفع نواقص این بخش باعث شده حضور دلالان در اطراف مراکز درمانی بیشتر شود.

داروی کمیاب رمدسیویر(REMDESIVIR) بین ۸ تا ۱۲ میلون تومان

تازه ‎ترین بررسی‎ های میدانی نشان می‎ دهد دلالان در اطراف مراکز درمانی، همراهان مضطرب بیماران کرونایی را شناسایی کرده و در شرایط استیصال آنان، هر شیشه داروی کمیاب رمدسیویر(REMDESIVIR) را که قیمت رسمی آن ۷۰۰ هزار تومان است، بین ۸ تا ۱۲ میلون تومان می‎ فروشند.

قیمت یک جعبه قرص کمیاب فاویپیراویر(Favipiravir) هم در بازار سیاه اطراف مراکز درمانی ۵ تا ۷ برابر نرخ رسمی است.

به راستی این داروها چگونه به دست دلالان می‎رسند؟ مگر نه اینکه توزیع آمپول رمدسیویر(Remdesivir) در خارج از شبکه بیمارستانی ممنوع است، پس چگونه هزاران شیشه از این داروی تولید داخل به دست دلالان رسیده و با قیمت‎های گزاف معامله می‎شود؟!

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا