سخنگو و نائب رئیس اتاق اصناف ایران گفت که در دو سال گذشته تمام مدارس ما بر اساس مصوبه ستاد ملی کرونا از آموزش غیرحضوری استفاده کردهاند و این در حالی است که طی سالهای متمادی، بازگشایی مدارس در مهر، بازار ویژهای را برای تامین ملزومات آموزشی دانشآموزان فراهم آورده بود. حالا با شیوع بیماری کرونا، هم اکنون دومین سال است که این بازار از دست رفته است.
مجتبی صفایی در گفتوگو با اتاق اصناف ایران اظهار کرد: با برگزاری مدارس مجازی بازار مهر، تحت تاثیر منفی قرار گرفته است. بازاری که مربوط به نوشتافزار، کیف و کفش مدرسه و روپوش مدارس است.
وی افزود: اینها تنها محصولات نهایی را نشان میدهد و وقتی مثلا از تولید روپوش مدارس صحبت میکنیم در واقع از تامین دکمه و نخ تا کارگاههای خیاطی را مد نظر داریم. در همین کارگاههای خیاطی و تولید روپوش مدارس، بانوان زیادی که خود سرپرست خانوار یا بدسرپست هستند، با عناوین مختلف در کارگاههای خیاطی فعالیت میکردند که با مجازی شدن مدارس، این درآمد هرچند فصلی و اندک را از دست دادند. درباره نوشتافزار و کیف و کفش هم، وضعیت مشابه است و امرار معاش کارگران و حتی کارفرمایان این صنوف و صنایع از تولید تا توزیع با مشکل روبرو شده است.
صفایی تصریح کرد: مجموعه این مشاغل و کسب و کارها زنجیرهای بزرگ برای تامین ملزومات دانش آموزان را تشکیل دادهاند که حالا با برهم ریختن اجباری نظم هر ساله در برگزاری کلاسهای درس و آموزشهای حضوری، تمام افراد دخیل در این نظم و زنجیره، آسیبی جدی دیدهاند.
نائب رئیس اتاق اصناف ایران بیان کرد: این قانونی کلی است که هرجا بازار هدف، آسیب ببیند، آن صنایع و مشاغلی که برای رفع نیاز آن بازار شکل گرفتهاند آسیب جدی دیده و حتی حذف میشود. به همین ترتیب، در دوران کرونا بسیاری از صنوف با از دست دادن بازارشان، کسب و کارشان را از دست داده یا تغییر شغل دادهاند.
صفایی گفت: همین اتفاق در حوزه مشاغل مربوط به اقلام مدرسه ای نیز افتاده است. مهمترین نگرانی در این باره این است که میدانیم وقتی بازار یک صنف از بین میرود لاجرم، مشاغل کاذب افزایش مییابند. مثلا ممکن است دست فروشی افزایش یابد. حتی ممکن است با حذف کارگر و حتی کارفرما از واحدهای مجاز شغلی، آمار بزه بالا برود که این نگرانی، اجتماعی و اقتصادی است و انتظار میرود وقتی از حمایت از اصناف با مسئولان دولتی سخن میگوییم، جدی تر به موضوع بیاندیشند.
انواع دفتر و لوازمالتحریر ۴۰ درصد گران شد
از سوی دیگر رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر اصفهان با اشاره به افزایش ۴۰ درصدی قیمت انواع دفتر و لوازم التحریر در آستانه سال تحصیلی جدید، گفت: به دلیل سیاست اشتباه توزیع کتاب در آموزش و پرورش، صنف لوازمالتحریر طی سه سال گذشته به رکودی عمیق رفته است و تقاضا برای خرید از این صنف کاهش زیادی یافته است.
اکبر چیت ساز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به وضع بازار لوازمالتحریر در آستانه مهر، اظهار کرد: اگرچه کرونا طی دو سال گذشته صنوف مختلف را فلج کرده، اما این صنف از سه سال پیش به رکود عمیقی رفته است.
وی با توضیح این موضوع، گفت: دلیل رکود این است که آموزش و پرورش با گرفتن توزیع کتب درسی از صنف لوازمالتحریر، این کار را خود در دست گرفت.
رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر اصفهان با بیان اینکه کتاب و لوازمالتحریر لازم و ملزوم یکدیگر هستند، گفت: متاسفانه آموزش و پرورش این صنف را در کشور فلج کرد.
وی افزود: در اصل ۴۴ قانون اساسی ذکر شده دولت باید فعالیت و شرکتهای خود را به بخش خصوصی واگذار کند، اما متاسفانه نه تنها این کار صورت نگرفت، بلکه با گرفتن توزیع کتابهای درسی از صنف لوازمالتحریر، بخشی از فعالیت بخش خصوصی را در اختیار آموزش پرورش به عنوان نهاد دولتی داد.
چیتساز با اشاره به اینکه جایگاه آموزش و پرورش، آموزش درسی و اخلاقی از نونهالان تا پیش از دانشگاه است، گفت: در کجای قانون نوشته شده که آموزش و پرورش باید توزیعکننده و فروشنده کتب درسی باشد.
وی تاکید کرد: متاسفانه طی شهریور امسال به دلیل این مشکلات و رکود شدید حدود ۲۵ پروانه کسب فروش کتاب و لوازمالتحریر مجوز خود را در اصفهان باطل کردهاند و به نوعی دچار ورشکستگی شدهاند.
به گفته رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازمالتحریر اصفهان، به دلیل این سیاست اشتباه آموزش پرورش، کتابفروشی با سابقه بیش از ۴۰ سال در اصفهان مغازه خود را به موبایل فروشی اجاره داده است.
وی تصریح کرد: پیش از این اقدام آموزش و پرورش در این برهه از سال، مغازههای لوازمالتحریر در مرکز اصفهان واقع در خیابان چهارباغ پایین و سپه مملو از مشتری بود، اما متاسفانه امروز بازار لوازمالتحریر مشتری ندارد.
چیت ساز در ادامه با اشاره به کاهش شدید تقاضای مردم در آستانه سال جدید تحصیلی به دلیل پایین بودن قدرت خریدشان، گفت: به دلیل افزایش نرخ ارز، قیمت انواع لوازمالتحریر نسبت به سال گذشته افزایش بسیاری داشته است.
وی افزود: از یک سو قیمت مواد اولیه تولید لوازمالتحریر به دلیل نوسانات نرخ ارز افزایش یافته، از سوی دیگر هزینههای انرژی، بیمه، مالیات و … نیز بالا رفته است.
رئیس اتحادیه صنف کتاب و لوازم التحریر اصفهان همچنین تاکید کرد: قیمت لوازمالتحریر به خصوص دفتر بین ۲۰ تا ۴۰ درصد نسبت به سال گذشته گران شده است.
وی با بیان اینکه ایران تنها توان تولید کاغذ الگو، روزنامه و لفاف را دارد و برای تامین کاغذ مرغوب دفتر، ناچار به واردات است، گفت: در این شرایط بخشی از کاغذ مورد نیاز کشور از چین، اندونزی، پرتقال و … وارد میشود.
چیت ساز با تاکید بر اینکه در حال حاضر قیمت جهانی کاغذ افزایش یافته است، گفت: با افزایش قیمت کاغذ به طور قطع قیمت دفتر نیز افزایش مییابد که نسبت به سال گذشته حدود ۴۰ درصد انواع دفتر گران شده است.
وی افزود: از سوی دیگر در آستانه سال تحصیلی جدید قیمت انواع مداد، خودکار و … نیز بالا رفته است، چراکه هزینههای تولید این محصولات در بازار افزایش یافته است.