برنامههای جدید وزارت نفت برای عبور از زمستان؛ از جذب سرمایهگذاری تا مدیریت مصرف
وزیر نفت، در دو نشست جداگانه، اول با اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و برخی فعالان بخش خصوصی، و دوم با نمایندگان کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، به تشریح برنامههای وزارت نفت پرداخت.
به گزارش عصراقتصاد، اولین نشست با اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و فعالان بخش خصوصی برگزار شد، جایی که محسن پاکنژاد، وزیر نفت، بر آمادگی کامل وزارت نفت برای همکاری با بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی در راستای تحقق اهداف کلان اقتصادی کشور تأکید کرد.
وی ایجاد فضایی امن، شفاف و جذاب برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی را در اولویت برنامههای وزارتخانه دانست و بر لزوم سرمایهگذاری گسترده در صنعت نفت و پتروشیمی تأکید کرد. به گفته پاکنژاد، بخش خصوصی میتواند نقش مهمی در کاهش بحران ناترازی اقتصادی کشور ایفا کند.
وی با اشاره به ظرفیتهای عظیم ایران در حوزه نفت و گاز، از ایران بهعنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انرژی جهان نام برد و بر اهمیت همکاریهای بینالمللی و توسعه پایدار این صنعت برای رشد اقتصادی و اشتغالزایی تأکید کرد.
وزارت نفت، آمادگی خود را برای ارائه حمایتها و تسهیلات لازم برای سرمایهگذاری اعلام نمود.
در این نشست، اعضای اتاق بازرگانی بر ضرورت اصلاح ساختارها و رفع موانع موجود برای تسهیل همکاریها تأکید کرده و خواستار تدوین سیاستهای حمایتی برای تقویت حضور مؤثر بخش خصوصی واقعی در فعالیتهای نفتی شدند.
آنها بهطور خاص به لزوم تمرکز بر مدیریت انرژی کشور، استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در بانکرینگ (خدمات دریایی سوخترسانی)، تسهیل مشارکت بخش خصوصی در توسعه میادین نفت و گاز، و ایجاد ساختار مهندسی مالی در وزارت نفت اشاره کردند.
پاکنژاد در پاسخ، دستور انجام برخی پیشنهادات بخش خصوصی را در کمترین زمان ممکن صادر کرد و بر ادامه برگزاری اینگونه نشستها برای ایجاد همافزایی بین دولت و بخش خصوصی تأکید کرد.
در پایان این نشست، توافقهای اولیه برای پیگیری طرحهای مشترک بین وزارت نفت و بخش خصوصی حاصل شد.
تولید حداکثری گاز برای عبور از زمستان
در نشست دوم با نمایندگان کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، پاکنژاد بر لزوم مدیریت مصرف انرژی در کنار افزایش ظرفیت تولید تأکید کرد.
وی با اشاره به اینکه تولید گاز در کشور هماکنون با حداکثر ظرفیت انجام میشود تا کشور از زمستان عبور کند، افزایش مصرف گاز در بخش خانگی با کاهش تنها یک درجه دما را (به میزان ۲۵ میلیون مترمکعب در روز) خطری جدی عنوان کرد.
تأمین گاز مورد نیاز بخش خانگی بهعنوان خط قرمز وزارت نفت مطرح شد و پاکنژاد توضیح داد که افزایش مصرف خانگی منجر به محدودیت در گازرسانی به سایر بخشها میشود. وی از تأمین روزانه ۵۵ میلیون لیتر نفتگاز به نیروگاهها و تلاش برای تأمین حداکثری گاز برای نیروگاهها سخن گفت.
پاکنژاد به هزینه بالای توسعه هر فاز پارس جنوبی (بیش از ۵ میلیارد دلار و ۶ سال زمان) و نرخ بالای رشد مصرف گاز اشاره کرد و بر ضرورت مدیریت تقاضا و بهینهسازی مصرف برای جبران ناترازی تأکید کرد.
وی همچنین توسعه میدانهای گازی خشکی با تمرکز بر سرمایه هلدینگهای پتروشیمی، جمعآوری گازهای همراه نفت (برای حفظ سرمایه ملی و جلوگیری از آلودگی محیطزیست)، و پروژههای کیفیسازی فرآوردههای نفتی در پالایشگاهها (با پیشرفت حدود ۵۰ درصدی برخی طرحها که منجر به کاهش گوگرد نفتکوره میشود) را از برنامههای وزارت نفت برشمرد.
وزیر نفت همچنین به موضوع قاچاق سوخت اشاره کرد و بر لزوم همکاری با سایر دستگاهها برای مبارزه با این پدیده تأکید کرد.
وی بر استفاده از وسایل گرمایشی با راندمان بالا و استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای جایگزینی وسایل گرمایشی با راندمان پایین از محل ماده ۱۲ برای مدیریت مصرف انرژی تأکید کرد و از موفقیت پویش «۲ درجه کمتر» در مدیریت نسبی مصرف گاز بهعنوان نمونهای از اثربخشی مدیریت تقاضا یاد کرد.
در پایان، پاکنژاد از تلاشها و فداکاریهای کارکنان عملیاتی صنعت نفت که در شرایط سخت مشغول به کار هستند تقدیر کرد.