تزریق امید به جامعه با تبلیغات و اطلاعرسانی هزینه نیست
زینب غضنفری
«و البته این اخلاص که گفتیم، منافات ندارد با اینکه به مردم اطلاعرسانی کنید؛ اطلاعرسانی منافات با اخلاص ندارد. روایت هم داریم اینکه کسی دوست بدارد که مردم بدانند کار خوبی انجام میدهد، اشکالی ندارد. به مردم باید اطلاعرسانی کنید. امید مردم و اعتمادشان با این اطلاعرسانی افزایش پیدا میکند.»
این بیانات مقام معظم رهبری در شهریور ماه سال ۱۴۰۱ در جمع هیئت دولت بود؛ موضوعی که شاید کمتر به آن پرداخته شده است. امام خمینی(ره) نیز اذعان داشتند که «کارها را به مردم بگویید تا شیاطین نگویند کار نشده است.»
به گزارش عصر اقتصاد،انعکاس به موقع و صحیح اخبار و رویدادهای یک سازمان از جایگاه ویژهای برخوردار است. در اذهان عموم اطلاعرسانی با مبحث ریاکاری مخلوط شده و هر گونه اقدام در این خصوص را به منزله اسراف میدانند اما؛ در جهان امروز که به عصر ارتباطات و اطلاعات شهره است، اطلاعرسانی نه یک هزینه بلکه به چشم سرمایهگذاری به آن نگاه میکنند.
اطلاعرسانی درست، شفاف و بههنگام سبب جلب اعتماد عمومی، همراه کردن مردم با اهداف و سیاستهای کلان و ارتقای سرمایه اجتماعی میشود و قضاوتها و برداشتها از عملکرد دولتها، شرکتها و اشخاص را بر پایه انصاف شکل می دهد.
در عصر حاضر، یکی از معیارهای توسعه و پیشرفت کشورها، اطلاعات و ارتباطات است و نفوذ و تأثیرگذاری ارتباطات و رسانهها به حدی زیاد است که اولویتهای ذهنی و رفتاری انسانها را تعیین می کند و در جهتدهی به افکار و نگرش عمومی نقش بسزایی دارد.
زمانی که مخاطب از طریق اطلاعرسانی نسبت به کارهای انجام شده آگاهی پیدا کند، مشارکت و رضایت مردمی از آن سازمان جلب می شود و سهامداران شرکتها نیز با اطمینان خاطر بیشتری اقدام به سرمایهگذاری بیشتر میکنند.
عدم آگاهیبخشی لازم و ضعف در اطلاعرسانی بازی در زمین دشمن تلقی میشود و اکنون که در جهت ناامیدسازی مردم رسانههای بیگانه همت بسیاری به کار بستهاند، در جهت آگاهسازی مردم می بایست در داخل از بسترهای موجود همچون فضای مجازی نهایت بهره را برد.
با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر اهمیت فضای مجازی و لزوم بهره برداری درست از این فضا، روابط عمومیها برای بهبود و تعالی سواد رسانهای مخاطبان خود باید برنامهریزی و تلاش جدی در اطلاعرسانی داشته باشند.
اطلاعرسانی میتواند مجموعهای از اقدامات رسانهای، تبلیغی، انتشاراتی و پژوهشی باشد که باید با برنامهریزی آگاهانه و سنجیده و تدوین شرح عملیات مناسب، برای تمامی طرحها و پروژهها تعریف شده و برای معرفی ابعاد و زوایای گوناگون آنها، با استفاده از همه امکانات و ظرفیتهای رسانهای به مرحله اجرا برسد.
چالش اصلی این جا است که روابط عمومیها با مشکل کمبود منابع مالی دست و پنجه نرم میکنند و در چنین شرایطی، اقدامات آنها صرفا به معرفی و بیان شمای کلی از اقدامات و دستاوردهای سازمان خود خلاصه میشود و خبری از فرهنگسازی و آگاهی و امیدبخشی جامعه از سوی روابط عمومیها نیست.
برای آن که روابط عمومیهای دستگاههای اجرایی تأثیرگذاری بیشتری در فضای فکری جامعه داشته باشند و در جلب مشارکت و اعتماد عمومی موفق باشند، باید از حمایت حداکثری به لحاظ منابع مالی و نیروی انسانی برخوردار باشند؛ در غیر این صورت اطلاعرسانیها صرفا به پول پاشی و اسراف تبدیل می شود و از رسالت اصلی و مهم خود فاصله میگیرد.
شکلگیری و جهتدهی مثبت افکار عمومی به سمت فعالیتهای سازمان و شرکت و توجه بیشتر به آن، نتایج سودمندی را در پی خواهد داشت. در این مسیر، نگرش برخی اشخاص نسبت به جایگاه روابط عمومی میبایست تغییر کند و ضمن اهمیت به این بخش مهم و ضروری، تزریق منابع را نباید به چشم هزینه نگاه کرد و هر هزینهای که بابت آگاهیبخشی صرف شد، نوعی سرمایهگذاری است؛ همانند هزینهای که بابت مدرسه و آموزش کودکان پرداخت می شود.
هزینه کرد بابت تبلیغات و اطلاعرسانی امری بدیهی و بخشی از کسب و کار در جهان امروزی است و این مقوله نقش مهمی در جایگاه شرکتها دارد و هر شرکت وابسته به جایگاه خود در عرصه داخلی و بینالمللی و نقش آن در اقتصاد کشور، مبلغی را جهت اطلاعرسانی و تبلیغات و سایر هزینههای مرتبط با آن اختصاص میدهد.
بارها داستانهایی در خصوص تبلیغات منحصر به فرد شرکتهای بزرگ شنیدهایم که به واسطه همان تبلیغات، فروش شرکت متحول شد. بنابراین، نباید از جایگاه مهم تبلیغات و اطلاعرسانی در رشد و تعالی سازمان غافل شد و با دستی بسته منابع به این حوزه تخصیص داد. همچنین، نباید برخی افراد هزینه تبلیغات را سیبل خود قرار دهند و به موضوعی جهت تاختن به شرکتها تبدیل کنند؛ چه بسا اگر زمینه تبلیغات گستردهتر وجود داشت، مشتریان به خصوص شرکتهای خارجی بیشتری به لیست مشتریان شرکتها افزوده میشدند و منافع حاصل از آن به جیب همگان میرفت.
هر چه شرکتها بزرگتر، حجم بالای تبلیغات و اطلاعرسانی ناگریز است و این امری است که در همه شرکت ها در سطح جهان وجود دارد. شرکت های بزرگ داخلی همچون فولاد مبارکه اصفهان، پتروشیمی خلیج فارس و بسیاری از شرکت های دیگر، به دلیل حجم بالای فعالیتها و عملیات، طرح ها و پروژه های سنگین در دست اجرا، به علاوه عملیات شرکتهای تابعه نیاز به تبلیغات و اطلاعرسانی بالایی دارند؛ هر چند که مبالغی که برای این موضوع اختصاص میدهند در مقابل درآمد شرکت و سایر هزینهها، چندان چشمگیر نیست.
یکی از محلهایی که در زمره تبلیغات گنجانده میشود، حضور شرکتها در نمایشگاههای داخلی و خارجی است؛ حضوری که منافعی برای شرکتها به همراه دارد و از دل آنها تفاهمنامهها و قراردادهای بسیاری متولد میشود و نباید به این موارد به چشم هزینه نگاه کرد.