کد خبر: 210802142998
اقتصادانرژیتولید و بازرگانیروزنامه

عدم وجود زیرساخت های مناسب برای جایگزین های بنزین

مدتی قبل، مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از شکسته شدن رکورد مصرف بنزین با ثبت رقم مصرف ۱۳۷ میلیون لیتر بنزین، همزمان با افزایش ترددهای بین‌شهری در روزهای پایانی تابستان خبر داد.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی روزانه ۷۴۰ میلیون لیتر نفت خام و فراورده را در کشور توزیع و جا به حا می کند. در بخش هواپیمایی روزانه ۴ تا ۵ میلیون لیتر بنزین و ۶۵ میلیون لیتر نفت گاز توزیع می شود در حالی که روزانه ۱۱۵ میلیون لیتر تولید بنزین در کشور است.

عصراقتصاد- با توجه به گران شدن بنزین و گرایش مردم به استفاده از سوخت های جایگزین برای بنزین، بحث مقایسۀ سوخت هایی چون CNG و گاز مایع LPG با بنزین بسیار داغ شده است.

مطالب پیشنهادی

در مطلب فوق سعی شد تا از لحاظ فنی و اقتصادی تمام جوانب و مشخصات گاز CNG و LPG بررسی گردد. طی جمع بندی نکات ذکر شده می­‌توان به این نتیجه رسید که در مجموع گاز LPG می‌­تواند جایگزین مناسب تری نسبت به CNG برای بنزین باشد. علت این امر آن است که این سوخت (Fuel) قدرت و شتاب بیشتری به خودرو داده و مقرون به صرفه تر است.

اما باید به این نکته هم توجه داشت که در حال حاضر در کشور ما زیرساخت‌ های مناسب جهت استفاده از گاز LPG به عنوان سوخت فراهم نیست. جایگاه‌ های مناسبی برای عرضۀ گاز مایع شده LPG در سطح کشور وجود ندارد. معمولاً نصب و راه اندازی کپسول های LPG در خودرو ها به صورت غیر استاندارد و غیر ایمن انجام می­‌شود که این امر می­‌تواند موجب بروز برخی حوادث شود. بنابراین با توجه به رویکرد دولت در استفاده از گاز CNG و با توجه به شرایط فعلی و وجود جایگاه های متعدد گاز CNG در سطح کشور، برای یک رانندۀ ساکن در ایران استفاده از CNG به عنوان سوخت جایگزین گزینۀ راحت تر و بی دردسرتری می­‌باشد.

در صورتی که زیرساخت های مناسب و استاندارد برای استفاده از گاز مایع LPG ، مانند جایگاه های عرضۀ مناسب و مراکز نصب استاندارد سیلندر های LPG در کشور فراهم گردد، قطعاً گاز مایع LPG گزینۀ بسیار بهتری از CNG برای مصرف در خودروها خواهد بود.

عضو هیات مدیره انجمن شرکت‌های توزیع کننده گاز مایع گفت: با توجه به ناترازی بنزین و شرایط موجود در کشور لازم است به دنبال توسعه صنعت سی ان جی و ال پی جی باشیم چرا که این دو سوخت می‌توانند تا ۲۴ میلیون لیتر در روز میزان مصرف بنزین را کاهش دهند.

فاتح برایی با اشاره به نقش و اهمیت گاز مایع و سی ان جی در کمک به اقتصاد انرژی، اظهار کرد: با وجود ناترازی بنزین و روند فزاینده آن LPG می‌تواند در کنار CNG کمک شایانی به رفع نا ترازی بنزین کند.

به گفته وی اختصاص سالیانه ۳ میلیون تن مازاد گاز مایع کشور که به دلایل مختلف امکان صادر کردن آن یا استفاده بهینه از آن وجود ندارد، مصرف سوخت خودرو، می‌تواند موجب کاهش روزانه بیش از ۱۲ میلیون لیتر مصرف بنزین شود.

عضو هیات مدیره انجمن شرکت‌های توزیع کننده گاز مایع، با بیان اینکه افزودن LPG به سبد سوخت خودرو و در کنار آن توسعه CNG می‌تواند موجب تنوع بخشی به سبد سوخت کشور شده و به این ترتیب امنیت انرژی کشور را ارتقا دهد، گفت: ظرفیت‌های استفاده نشده موجود در CNG هم می‌تواند؛ روزانه بیش از ۱۲ میلیون لیتر از نیاز مصرف بنزین را کاهش دهد این ۲ سوخت ارزشمند می‌توانند به کمک همدیگر روزانه تا حدود ۲۴ میلیون لیتر از مصرف بنزین را کاهش دهند.

به گفته برایی نرخ هر لیتر بنزین در بازارهای جهانی حدود ۵۵ سنت است که کشور ما می‌تواند با صادر کردن بنزین مازاد و یا بی نیاز شدن از واردات بنزین سالیانه حدود ۵ میلیارد دلار درآمد ارزی ایجاد کند.

وی با بیان اینکه مصرف گاز مایع و سی ان جی به جای بنزین می‌تواند کمک شایانی به بهبود کیفیت هوا و محیط زیست کند، گفت: آلایندگی این دو سوخت نسبت به بنزین به مراتب کمتر و به عنوان سوخت پاک شناخته می‌شود.

این کارشناس حوزه اقتصاد انرژی، با بیان اینکه هم اینک در ۲۰ کشور مهم دنیا به طور همزمان از ۴ سوخت گازوییل، بنزین LPG و CNG استفاده می‌شود، اظهار کرد: در بیش از ۴۰ کشور دیگر دنیا از جمله ترکیه، روسیه، چین، کره جنوبی، آمریکا، ژاپن و اغلب کشورهای اتحادیه اروپا از LPG در کنار بنزین و گازوییل و متانول استفاده می‌شود.

برایی به اعلام آمادگی بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در راستای کاهش مصرف بنزین اشاره کرد و گفت: این بخش آمادگی دارد بدون نیاز به منابع و بودجه دولت نسبت به سرمایه‌گذاری در توسعه اتوگاز و کاهش مصرف بنزین تا ۱۲ میلیون لیتر در روز که ارزش اقتصادی آن بالغ بر ۲ میلیارد دلار در سال است، اقدام کند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا