جامعه و فرهنگروزنامهعدالت و رفاه اجتماعی
خانوارها برسردوراهی انتخاب نوشت افزار یا مرغ
بازار تهیه نوشت افزار برای دانش آموزان هر سال نزدیک به بازگشایی مدارس داغ می شود؛ بازاری که خانواده ها نه فقط از سر اشتیاق بلکه به اجبار به آن سر می زنند.
بوی ماه مهر به مشام میرسد و کمتر از چند روز به بلند شدن صدای فریاد و بازی کودکانه در حیاط مدرسه مانده است؛ ماهی که شاید کفه دلچسب بودنش برای یونیفورم پوشهای دندان افتاده بیشتر از والدینی باشد که حالا برای خرید لوازم التحریر باید زیر چشمی دخل و خرجشان را بپایند.
این روزها همه در تب و تاب خرید مدرسه بوده و دانشآموزان به همراه والدین خود روانه فروشگاههای شهر میشوند اما نوسانات قیمت و گرانی اجناس موجب حسرت دانشآموزان و روزهای پرالتهاب برای والدین شده است.
امسال که افزایش قیمتها بر کمتر کسی پوشیده است، بازار نوشت افزار نیز از روند افزایش قیمت ها عقب نمانده و این روزها که تکاپوی آغاز سال تحصیلی در خانوادههای دارای دانشآموز افزایش یافته، سهم برخی خانواده ها از این تکاپو، نگاه کردن به قیمتها در ویترین مغازهها و گذشتن و رفتن است.
بازار خرید نوشتافزار گرم شده اما گرانی، نوسانات قیمت و التهاب بازار، ضمن اینکه قدرت خرید مردم را کاهش داده، روزهای پرتنشی را برای والدین رقم زده و شیرینی ایام را به کامشان تلخ کرده است.
نگاهی اجمالی به قیمت برچسب محصولات گواه تفاوت فاحش قیمتها نسبت به سال گذشته است. در سال جاری قیمت نوشت افزار بیش از ۱.۵ برابر افزایش یافته است و در بعضی از اجناس تا ۳ برابر هم افزایش قیمت مشاهده میشود اما دانش آموزان از افزایش قیمت چیزی سر در نمی آورند و غرق در دنیای خویش هستند. دنیایی که با کیف، کفش، لوازم التحریر نو شکل گرفته و جزو مطالبه های به حق آن ها است.
اصرار کودکان در خریداری نوشتافزارهای زیبا و لبخند تلخ والدین صحنهایی است که این روزها در بازار بسیار به چشم میخورد، والدینی که قدرت خریدشان کاهش یافته اما مجبور به تهیه وسایل برای فرزندان خود هستند و دانش آموزانی که با حسرت خرید نوشتافزارهای خوب در آغاز سال تحصیلی روبرو میشوند.
برای افرادی که از تمکن مالی کافی برخوردار هستند خرید نوشت افزار تفاوت چندانی ندارد، اما برای مردم عادی سخت است، آنها باید میان خرید نوشت افزار و مایحتاج زندگی انتخاب کنند که کدام در اولویت است و برای خرید چه محصولی وارد بازار شوند.
تا جایی که عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی به این موضوع اشاره می کند و می گوید: قیمت هر کیلو مرغ زنده در مقایسه با هفته اخیر ۲۰۰ تومان و مرغ گرم ۳۰۰ تومان کاهش یافته است، طبق روال همه ساله در ایام پایانی شهریور اختصاص درآمد خانوار به خرید لوازم التحریر و کاهش تمایل به خرید مواد غذایی منجر به ازدیاد عرضه در برابر تقاضا و افت قیمت مرغ در بازار شده است.
عظیم حجت عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی که با باشگاه خبرنگاران جوان گفتگو کرده است، با اشاره به اینکه قیمت مرغ از ابتدای هفته از ثبات نسبی در بازار برخودار است، اظهار کرد: امروز متوسط نرخ هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری ۸ هزار و ۷۰۰ و مرغ آماده به طبخ در خرده فروشیها ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان است.
حجت قیمت مرغ در بازار را پیش بینی کرد و گفت: با واریز حقوقهای کارمندی و کارگری در ابتدای ماه و احتمال افزایش خرید اقلام غذایی سبد خانوار پیش بینی میشود که قیمت مرغ گرم در دامنه ۱۳ هزار و ۲۰۰ تا ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان قرار گیرد.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی درباره آخرین وضعیت جوجه ریزی بیان کرد: بنابر برآوردهای صورت گرفته، میزان جوجه ریزی واحدهای مرغداری در شهریور بالای ۱۰۰ میلیون قطعه است و مشکلی در این خصوص نداریم.
وی ادامه داد: اگر نوسان قیمت مرغ در طول یک هفته در محدوده ۳ تا ۵ درصد باشد، این موضوع تاثیر مثبت یا منفی در میزان جوجه ریزی ندارد، اما در صورت افت شدید قیمت مرغ، مرغداران تمایلی به جوجه ریزی ندارند.
حجت با اشاره به علل افت قیمت جوجه یکروزه در بازار گفت: میزان تولید جوجه و جوجه ریزی ماهانه از جمله عواملی است که قیمت جوجه یکروزه را تحت شعاع خود قرار میدهد و چنانچه میزان تولید از ۱۱۰ میلیون قطعه بالاتر رود، کاهش ۱۰ درصدی جوجه ریزی در واحدهای مرغداری با افزایش وزن گیری مرغ در سالنها جبران میشود و کمبودی در عرضه اتفاق نمیافتد، درحالیکه با افت جوجه ریزی از ۱۰ به ۲۰ درصد باید شاهد تاثیر منفی این موضوع بر عرضه مرغ در بازار بود.
این مقام مسئول درباره آخرین وضعیت بازار نهادههای دامی افزود: در شرایط فعلی بازار کنجاله سویا به سبب بارگیری مناسب بسیار مطلوب است به طوریکه تفاوت محسوسی میان نرخ مصوب با بازار آزاد این نهاده وجود ندارد، در حالیکه قیمت ذرت به سبب مشکلات حمل و نقل و کیفی بودن محصول با نوساناتی در بازار روبروست.
وی قیمت هر کیلو ذرت در انبارهای دولتی استانها را یک هزار و ۶۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: با احتساب کرایه حمل استانی قیمت هر کیلو ذرت یک هزار و ۷۰۰ تومان و در بنادر یک هزار و ۳۵۰ تومان است، در حالیکه در بازار آزاد با نرخ یک هزار و ۸۰۰ تا یک هزار و ۹۰۰ تومان عرضه میشود.
حجت قیمت مصوب هر کیلو ذرت با احتساب کرایه حمل و نقل را ۲ هزار و ۷۰۰ تومان اعلام کرد و افزود: هم اکنون قیمت هر کیلو کنجاله سویا در بنادر ۲ هزار و ۶۵۰ و با احتساب هزینههای حمل ۲ هزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار و ۸۰۰ تومان در بازار آزاد عرضه میشود، اما قیمت کنجاله سویا که در کارخانجات داخل تولید میشود بدون احتساب کرایه حمل استانی رقمی حدود ۲ هزار و ۵۵۰ تا ۲ هزار و ۶۵۰ تومان بوده چرا که کرایه حمل و نقل بسته به استان مبدا و استان مصرف متغیر است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه مرغداران گوشتی در پایان قیمت مرغ در ایام اربعین را پیش بینی کرد و گفت: همه ساله ۲ تا ۳ میلیون زائر از ایران برای اربعین به عراق میروند که ازدیاد نذورات در این ایام به سبب کاهش مصرف این تعداد زائر نمیتواند تاثیری بر بازار بگذارد، ضمن آنکه برای جلوگیری از افت شدید قیمت و زیان تولیدکنندگان درصدد ارتباط با کشورعراق برای صادرات هستیم چرا که کاهش قیمت مرغ به کمتر از ۹ هزار تومان به زیان مرغداران است و میتواند به سبب احتیاط تولیدکنندگان در جوجه ریزی بحث عرضه و قیمت در ماههای آتی را تحت تاثیر خود قرار دهد.
به این ترتیب با وجود وضعیت معیشتی و اقتصادی موجود در جامعه اکثر خانواده ها مجبورند میان خرید موادغذایی و مایحتاج زندگی و لوازم التحریر برای فرزندان محصلشان یکی را انتخاب کنند. آن هم در شرایطی که به گفته برخی از والدین با گرانی موجود امسال از نوشتافزارهای متنوع و رنگارنگ خبری نیست و باید به حداقلها اکتفا کنند.