سود حاصل از حذف یارانهها را دولت برد و زیانش نصیب مرغداران شد
صنعت مرغداری کشور درگیر بحران است و به گفته فعالان در حالی مرغداران روزانه بیش از ۱۲۰میلیارد تومان زیان میدهند که هزاران میلیارد تومان سود از ناحیه حذف یارانهها نصیب دولت شد و به بخش تزریق نشد.
صنعت مرغداری کشور در حالی با مشکلات عدیده ای مواجه است که کارشناسان میگویند در صورتی که از این بخش حمایتهای دولتی صورت نگیرد باید منتظر بازاری بد در ماههای پیش رو باشیم. با وجود این یکی از اصلیترین مسائل مطرح در این صنعت بحث مازاد تولید است که بنا شده است به جای شرکت پشتیبانی به اتحادیههای مربوطه بودجهای تخصیص داده شود تا این اتحادیهها خود اقدام به جمعآوری مرغ مازاد از بازار کنند.
با این وجود محمد یوسفی رئیس انجمن مرغ گوشتی کشور با بیان اینکه برنامه خرید مرغ مازاد از سوی اتحادیهها هنوز عملیاتی نشده است، میگوید: قرار است طی چند روز آینده این اتفاق بیفتد و به این ترتیب در روزهای پیش رو احتمالا شاهد افزایش قیمت مرغ خواهیم بود.
طی روزهای آینده در بازار شاهد افزایش قیمت مرغ خواهیم بود
یوسفی درباره عوامل موثر بر افزایش قیمت مرغ طی روزها آینده به بازار میگوید: به دلیل اینکه با توجه به بارندگیهای اخیر احتمال جابجایی مرغ کمتر میشود و این در شرایطی است که مرغ تهران غالبا از سایر استانها تامین میشود.
از سوی دیگر معمولا وقتی به اواخر ماه میرسیم میزان خرید از سوی خانوارها افزایش مییابد و لذا قطعا قیمت مرغ افزایش پیدا میکند و دیگر جایی برای خرید مرغ مازاد نمیماند.
وی درباره میزان این افزایش قیمت نیز خاطر نشان کرد: فعلا اگر به قیمت مصوب ۶۲هزار تومان برسیم راضی هستیم هرچند نسبت به این قیمت از ابتدا انتقاد داشتیم اما الان حدود ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان پایینتر از قیمت مصوب تنظیم بازار مرغ تولیدی ما در بازار عرضه میشود که ضرر و زیان زیادی است.
یوسفی افزود: با تمام این تفاسیر قیمت مرغ در آخر سال معمولا بالا میرود چون مصرفها بالا است اما نگرانی ما در مورد بعد از عید نوروز است چون معمولا از ۱۵ فروردین به بعد قیمت مرغ کاهشی میشود و باز هم صنعت مرغداری درگیر مصائب بیشتری میشود.
وی خاطر نشان میکند: البته بنده شخصا چندان نسبت به اینکه به اتحادیه پول بدهند و مرغ مازاد را از طریق اتحادیهها خریداری کنند اعتقاد ندارم. چون به هر حال باید مشخص شود که این مرغ را به چه کسی میخواهند بدهند و از سوی دیگر باید مشخص شود چه اعداد و ارقامی را میخواهند به اتحادیهها بپردازند که اتحادیهها قادر باشند این کاهش قیمت را جبران کنند.
یوسفی افزود: در عوض به نظر بنده خود شرکت پشتیبانی امور دام باید ضوابطی را که بر اساس قراردادها برای خرید مرغ منجمد گذاشته است، سریعتر مقداری تعدیل کند تا زودتر مرغ مازاد جمعآوری شود.
ماهانه حدود ۱۵هزار تن مرغ مازاد در کشور داریم
رئیس انجمن مرغ گوشتی کشور همچنین در پاسخ به این سوال که ماهانه چه میزان مرغ مازاد داریم، میگوید: در ماه حدود ۱۵هزار تن مازاد داریم و حدود ۴ ماه است که با مازاد مرغ مواجه هستیم.
وی ادامه میدهد: به عبارت دیگر از روزی که جوجههای مرغ آرین را توزیع کردند و تولید افزایش پیدا کرد و همزمان هم مرغ منجمد را وارد بازار کردند موجب شد بحث مازاد مرغ در بازار شدت بگیرد.
این در حالی است که اینکه مرغ منجمد را همزمان با پایین بودن نرخ مرغ با قیمت بسیار پایینی وارد بازار کردند کاملا اقدام اشتباهی بود و این عوامل بر بحرانهای فعلی صنعت دامن زدند.
گفتنی است همزمان با پایین آمدن قیمت مرغ، مقداری مرغ منجمد که بخشی وارداتی از ترکیه بود و بخشی دیگر نیز مربوط به داخل بوده به بازار تزریق شد که این خود عاملی برای بر هم خوردن بازار مرغ محسوب میشود.
به ازای هر کیلوگرم مرغ مرغداران بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان ضرر میدهند
حبیب اسداللهنژاد مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران نیز درباره وضع فعلی تولیدکنندهها و ضرر و زیانی که متحمل میشوند میگوید: در حال حاضر تولیدکنندههای ما به ازای هر کیلو مرغی که تولید میکنند حدود ۱۰ تا ۱۲هزار تومان ضرر میکنند که روزانه بیش از ۱۲۰میلیارد تومان در سراسر کشور میشود. یعنی میزان زیان دهی واحدهای تولیدی این بخش سالانه بیش از ۳هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان میشود.
اسداللهنژاد با بیان اینکه امیدواریم این زیاندهی زودتر تمام شود افزود: برای جمعآوری مرغ مازاد بین اتحادیههای مربوطه و وزارت جهاد بحثی مطرح شده که اگر خواستههای ما را اجابت کنند امیدوار هستیم اتحادیه ورود کند و مرغ مازاد را خرید کند.
وی ادامه داد: اصلیترین خواسته ما جبران مابه تفاوت قیمت تمام شده با قیمت فروش در بازار است. در واقع اگر شرکت پشتیبانی هم خرید میکرد این اتفاق میافتاد و دولت زیان شرکت پشتیبانی را پرداخت میکرد.
لذا ما اعلام کردیم ما از طریق اتحادیه این کار انجام میدهیم مشروط بر اینکه زیانهایی که به شرکت پشتیبانی پرداخت میشد به هر اتحادیه و تشکلی که در این امر ورود میکند پرداخت شود.
اسداللهنژاد درباره میزان تفاوت قیمتهای مصوب با بازار نیز میگوید: در بخش مرغ زنده قیمت مصوب ۴۴هزار تومان است و در بازار حدود ۳۵هزار تومان است. از سوی دیگر قیمت مصوب مرغ گرم ۶۳هزار تومان است و در بازار بین ۵۰ تا ۵۲ هزار تومان در میادین میوه و تره بار است و در واحدهای صنفی هم کمی بالاتر است.
بر اساس این گزارش، بحث تامین نهادههای دامی نیز یکی از اصلیترین چالشها و مشکلات همیشگی صنعت مرغداری کشور است که اسداللهنژاد در اینباره نیز میگوید: تامین نهاده کماکان به صورت کجدار و مریز انجام میشود یعنی بارگیریها تا حدودی با تاخیر انجام میگیرد به طوری که گاهی مواقع حتی با تاخیر یک ماهه بارگیری میشود که به هر حال امیدواریم بارگیریها تسریع شود.
قطره چکانی شدن صادرات تخممرغ نرخ را در بازار پایین آورده است
بر اساس این گزارش بحرانهای صنعت مرغداری در همه بخشها از جمله بخش جوجه یکروزه، مرغ گوشتی، مرغ تخمگذار و غیره وجود دارد و همه اهالی این صنعت بزرگ درگیر این مسائل هستند.
ناصر نبیپور، رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران درباره وضع بازار تخممرغ میگوید: متاسفانه دولت قیمت دستوری برای محصولات ما تعیین میکند و با وجود این قیمت دستوری دولت کیلویی ۳۹۵۰۰ تومان است و در بازار میانگین ۳۵ الی ۳۶ هزار تومان است. چون صادرات را هم قطع کردهاند و یا قطره چکانی کردهاند که باعث شده نرخ بازار هم پایین بیاید.
نبیپور با بیان اینکه الان قیمت تخممرغ درب مرغداری کیلویی ۳۵ تا ۳۶هزار تومان است افزود: علاوه بر این چند هفته است صادرات چند هفته است قطع شده و قطره چکانی صورت میگیرد به طوری که در یک هفته اخیر ۸۰۰تن صادر شده است که رقم بسیار بسیار جزئی است.
وی خاطر نشان کرد: قطع صادرات فقط برای تنظیم قیمت در بازار داخل است و توسط وزارت جهاد کشاورزی اعمال شده است.
نبی پور در پاسخ به این سوال که در این شرایط چه باید کرد، میگوید: وقتی یک جراحی بزرگ میکنند باید فکر مردم هم باشند الان مردم توان خرید ندارند.
لذا راهش این است که برای مرغ و تخممرغ فعلا به مصرفکننده یا تولیدکننده سوبسید بدهند که مردم بتوانند خرید کنند. چون وقتی حقوقها را اضافه نکردهاند مردم توان خرید ندارند و به تبع تولیدکننده و مصرفکننده از بین میروند.
وی تصریح کرد: وقتی هزاران میلیارد تومان سود از ناحیه حذف یارانهها نصیب دولت شده باید بخشی از آن را در جامعه تزریق کنند در غیر اینصورت آینده بدی در پیش رو داریم.
این مقام مسئول درباره وضع فعلی نهادههای مصرفی همچون ذرت و کنجاله سویا نیز میگوید: نهاده موجود است و فعلا از طریق بازارگاه در اختیار مرغداران قرار میگیرد اما از یک طرف قیمتها بالا است و از سوی دیگر نوسان دارد.
به طوری که گاهی ذرت کمیاب میشود و گاهی مواقع کنجاله سویا در بازار نیست. از آن طرف واردکنندهها هم مشکل دارند و این تغییر و تحولات نرخ ارز هم آنها را سردرگم کرده است.
بر اساس این گزارش در حالی بحث تامین نهادههای دامی چالش همیشگی مرغداران است که برخی کارشناسان میگویند به جای خرید نهاده و تبدیل آن به دان در واحدهای مرغداری از سوی مرغداران بایستی به خوراکهای آماده در این بخش تکیه کرد. به خصوص اینکه طی سالهای اخیر کیفیت خوراکهای آماده در سطحی است که همچون خوراک آبزیان، اخیرا راهی بازارهای صادراتی میشود.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران در اینباره نیز میگوید: در حوزه خوراک آبزیان میدانیم که صادرات وجود دارد و توانسته کیفیتهای مد نظر دیگر کشورها را تامین کنند.
همچنین در صادرات خوراک آماده دام و طیور هم از نظر کیفی مشکلی وجود ندارد به خصوص اینکه ماده اولیه زیاد داریم. اما درباره اینکه چرا مرغداران بخصوص در بخش تخمگذار چندان از خوراک آماده استفاده نمیکنند این است که مرغداران نقدینگی ندارند وگرنه جنس در بازار زیاد است.