شکست طرح خرید حمایتی دام
رئیس شورای تامینکنندگان دام تعیین قیمت خرید پایین و محدود شدن طرح به جمعیت دامی عشایر را از عوامل شکست این طرح میداند
طرح خرید حمایتی دام بار دیگر از خرداد سالجاری در حال اجرا است. هدف طرح بهبود اوضاع اقتصادی و بازار دام بود تا دامداران کمتر زیان ببینند، اما کشتار دامهای مولد نشان داد این طرح نتوانسته است به اهداف خود برسد و دوباره شکست خورده است.
با هدف بهبود اوضاع اقتصادی دامداران، شورای قیمتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی محصولات اساسی کشاورزی در اردیبهشت سالجاری، به استناد بند (الف) ماده (۱) قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب پنجم آبان هزار و سیصد و نود و نه به مجلس شورای اسلامی، تصمیم گرفت دام عشایری را خرید حمایتی کند. این شورا قیمت خرید در سقف را ۴۵ هزار تومان اعلام کرد. همچنین مصوب کرد به ازاء خرید هر کیلوگرم دام موضوع این مصوبه، معادل ۳ کیلوگرم جو وارداتی با قیمت مصوب از محل ذخایر راهبردی کشور به اتحادیه تعاونیهای عشایری برای تأمین خوراک دام تحویل شود. شرکت سهامی پشتیبانی امور دام کشور نیز به عنوان مباشر خرید موضوع این مصوبه تعیین شد.
این طرح هماکنون در حال اجرا است، اما شواهد نشان میدهد نتایج لازم به دست نیامده است و تاثیر مورد انتظار را بر بازار دام نگذاشته است. شاهد آن نیز کشتار دامهای مولد بود که از اواخر هفته گذشته به روش دستوری از سوی سازمان دامپزشکی کشور ممنوع شد.
البته پیش از این نیز طرح خرید حمایتی دام در کشور اجرا شده و شکستخورده است. کارشناسان چند دلیل مهم را برای شکست طرحهای خرید حمایتی عنوان میکنند.
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور، در گفتوگو با ایلنا درباره دلایل شکست طرح خرید حمایتی دام، اظهار کرد: از مهمترین دلایل شکست طرح، تعیین قیمت خرید پایین برای دام است که موجب استقبال نکردن دامداران از طرح میشود.
منصور پوریان ادامه داد: شورای قیمتگذاری قیمت ۴۵هزار تومان را برای خرید هر کیلوگرم دام زنده سبک از دامداران عشایری تعیین کرد، در حالی که قیمت تمامشده تولید هر کیلوگرم دام بیش از ۵۵ هزار تومان است.
پوریان دیگر دلیل اصلی شکست طرح را محدود شدن طرح به جمعیت دامی عشایر دانست و افزود: طرح باید شامل دام مازاد کشور شود بدون اینکه آن را به دام گروه خاصی از دامپروران محدود کنیم.
او با اشاره به تصمیم برای صادرات دام عشایر به عنوان راهی دیگر برای حمایت از دامداران، اظهار کرد: این تصمیم نیز با توجه به شیوه اجرای آن محکوم به شکست است و نتایج حاصل مطلوب نخواهد شد.
رئیس شورای تامینکنندگان دام کشور تصریح کرد: صادرات دام زنده خامفروشی است و موجب خروج دامهای کیفی از کشور میشود.
پوریان معتقد است بهترین شیوه صادرات برای حمایت از دامداران، صادرات گوشت قرمز است نه دام زنده؛ چراکه ارزش افزوده و شغل ایجاد میکند ضمن اینکه، دامهای غیرکیفی کشتار و صادر میشوند.