«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ سرمایه گذاری خارجی نفس تازه در کالبد اقتصاد
گروه اقتصادی- برای شکلگیری تولید کشور نیازمند سرمایهگذاری و تکنولوژی هستیم اما وضعیت بودجه دولت نشان میدهد که ما منابع سرمایهگذاری نداریم. وضعیت نظام بانکی نیز مشخص است و وضعیت صندوق توسعه ملی و محدودیتهای آن نیز مشخص است، بنابراین واقعیت این است که ما نیازمند سرمایهگذاری خارجی و تکنولوژی هستیم و نمیتوانیم از این واقعیت فرار کنیم. فناوری است که تولید را قابلرقابت میکند و رشد بهرهوری است که کاهش قیمت تمامشده را رقم میزند.
زمانیکه تحریمها شروع شد و سپس افزایش پیدا کرد، ما در تکنولوژی و منابع سرمایهگذاری دچار محدودیت شدیم. پس اساسا اینکه فکر کنیم ما سرمایهگذاری خارجی را کنار بگذاریم و با منابع داخلی پیش برویم، امری اشتباه است. کمبود سرمایهگذاری خارجی توان رشدزایی را بهشدت محدود میکند.
منابع داخلی موجود بهدلیل محدودیتهایش توان رقابت کشور را نهتنها افزایش نمیدهد، بلکه کاهش میدهد. براین اساس باید سرمایهگذاری خارجی جزو برنامه اصلی دولت باشد تا محدودیتها را رفع کنیم.
در اغین خصوص، کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (آنکتاد) در جدیدترین گزارش خود از سلسله گزارشهای سرمایهگذاری مستقیم خارجی از رشد ۵ درصدی سرمایهگذاری مستقیم خارجی در ایران طی سال میلادی گذشته خبر داد.
آمار منتشر شده از سوی آنکتاد نشان میدهد ایران در سال ۲۰۲۲ توانسته است یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب کند. ایران در سال ۲۰۲۱ بالغ بر یک میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی جذب کرده بود که بدین ترتیب میزان جذب سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال قبل از آن ۷۵ میلیون دلار افزایش داشته است.
در سال ۲۰۲۱ نیز میزان جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران با رشد ۶ درصدی مواجه شده بود. از سال ۲۰۱۸ تا سال ۲۰۲۰ جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران روندی نزولی را طی میکرد اما در دوره فعالیت دولت سیزدهم طی سالهای ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ این روند معکوس شده و شاهد رشد دوباره سرمایه گذاری مستقیم خارجی در کشور بودهایم.
ایران در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۵ میلیارد و ۱۹ میلیون دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب کرده بود که این رقم در سال ۲۰۱۸ به ۲ میلیارد و ۳۷۳ میلیون دلار، در سال ۲۰۱۹ به یک میلیارد و ۵۰۸ میلیون دلار و در سال ۲۰۲۰ به یک میلیارد و ۳۴۲ میلیون دلار کاهش یافته بود. اما در سال ۲۰۲۱ میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی به یک میلیارد و ۴۲۵ میلیون دلار و در سال ۲۰۲۲ به یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
ایران در سال ۲۰۲۲ همچنین ۱۰۰ میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی در کشورهای دیگر داشته است، این رقم برای سال پیش از آن ۸۲ میلیون دلار اعلام شده بود.
در منطقه خاورمیانه نیز وضعیت ایران از نظر جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی خوب است. ایران در میان ۱۰ کشور این منطقه از نظر میزان جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۲۲ در رتبه ۴ قرار گرفته است.
عربستان با جذب سرمایه ۷ میلیارد و ۸۸۶ میلیون دلاری در رتبه نخست منطقه قرار گرفته و عمان با ۳ میلیارد و ۷۱۶ میلیون دلار و بحرین با یک میلیارد و ۹۵۱ میلیون دلار در رتبههای دوم و سوم از این نظر قرار گرفتهاند.
میزان جذب سرمایه خارجی در سایر کشورهای منطقه عبارت است از: ایران یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، اردن یک میلیارد و ۱۳۷ میلیون دلار، کویت ۷۵۸ میلیون دلار، لبنان ۴۵۸ میلیون دلار، فلسطین ۲۳۳ میلیون دلار، قطر ۷۶ میلیون دلار و عراق منفی ۲ میلیارد و ۸۸ میلیون دلار.