قیمت تمامشده بالا، بازار صادراتی آبهای معدنی و آشامیدنی را واگذار کرد
دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی از افت صادرات خبر داد و ضمن تشریح دلایل این وضع عنوان کرد که حتی اگر تولیدکنندگان در بازارهای بینالمللی حضور پیدا کنند، به دلیل بالا بودن قیمت تمامشده نمیتوانند با ترکیه رقابت کنند.
پیمان فروهر در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه آب بستهبندی در ایران صادراتمحور نیست، اظهار کرد: به دلایل مختلف در ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته صادرات آبهای بستهبندی روند نزولی داشته و حتی به زیر یک میلیون دلار رسیده است.
به گفته او قیمت تمامشده آب بستهبندی در ایران به واسطه بار مالی، یعنی تسهیلات بانکی، قابل مقایسه با رقیب ترکیهای نیست. در ترکیه بانک زیر پای تولیدکنندگانی که بخواهند صنعتی راه بیاندازند فرش قرمز پهن میکند و معادل ۸۰ تا ۹۰درصد مجموعه تسهیلات با نرخ بازگشت قابل صرف نظر پرداخت میکند. اما در ایران این نرخ بازگشت به صورت چراغخاموش به ۳۰درصد هم میرسد.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان آبهای معدنی و آشامیدنی همچنین کرایه سنگین حمل از کارخانه تا مرز و از مرز تا بازار هدف و ضعف بنیه مالی واحدهای تولیدی را از دلایل دیگر آمار پایین صادرات در این بخش عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه صنعت آب بستهبندی صنعتی استراتژیک نیست، واحدهای تولیدی در این بخش به لحاظ اقتصادی ضعیف هستند و توان حضور در بازارهای صادراتی و پرداخت هزینه برای حضور در نمایشگاههای بینالمللی را ندارند.
فروهر با بیان این که مجموع این دلایل باعث شده تا تولیدکنندگان آبهای بستهبندی حضور گستردهای در بازار بینالمللی نداشته باشند، تصریح کرد: البته حتی اگر تولیدکنندگان در بازارهای بینالمللی حضور پیدا کنند هم به دلیل بالا بودن قیمت تمامشده نمیتوانند با ترکیه رقابت کنند.
او افزود: همچنین دو بازار مهم ایران یعنی عراق و افغانستان خود را به شدت در این حوزه توسعه دادند و کارخانههای آب بستهبندی و نوشیدنی آنها افزایش پیدا کرده بنابراین وابستگی آنها به ایران کمتر شده است. ناامنیها و جنگها در کشورهای همسایه نیز به کاهش صادرات دامن زده است. بنابراین در مجموع بیش از ۹۷ درصد محصولات تولیدی در بخش آبهای بستهبندی در داخل مصرف میشود.