وزیر صمت خبر داد: از بین رفتن شبه دلالی با مزایده ۵۴۳۹ معدن و محدوده اکتشافی
بنابر اعلام وزیر صنعت، معدن و تجارت، مزایده ۵۴۳۹ معدن و محدوده اکتشافی که از روزگذشته آغاز شد، یک بسته سرمایهگذاری است، که شامل معادن کوچک و متوسط میشود، چون عمده معادن بزرگ واگذار شده و فعال هستند.
براساس اعلام وزارت صنعت تعداد ۵ هزار و ۳۴۹ فقره محدوده اکتشافی دارای گواهی کشف و پروانه بهرهبرداری، از تاریخ ۱۷ مهر ۱۴۰۱ به صورت مزایده در ۳۲ استان که به ۴ بخش تقسیم بندی شدهاند تا تاریخ ۲۶ آذر ۱۴۰۱ واگذار میشود.
در همین ارتباط سیدرضا فاطمی امین گفته است: کسانی که میخواهند کار اکتشاف و بهرهبرداری از معادن را انجام دهند باید صلاحیت فنی داشته باشند. البته پیش از این فقط صلاحیت مالی مطرح بود و فردی که یک مبلغی را سپردهگذاری میکرد و یا یک توانمندی مالی داشت قیمتی را ارائه و معدن را دریافت میکرد، اما خودش فرآوری نمیکرد و شبه دلالی پیش میآمد که این باعث میشد معدن فعال نشود.
وی تصریح کرد: در مرحله اول این را آسیبشناسی کردیم و به طور مشخص تمام مقررات در حوزه معدن که بیش از ۳۲۰ مصوبه، بخشنامه و دستورالعمل بود را یکپارچه و در یک دستورالعمل منتشر کردیم.
وزیر صنعت ادامه داد: ما در این موضوع بعضی از معادن را با هم ترکیب کردیم، مثلاً چند گواهی اکتشاف، چند پروانه اکتشاف، چند پروانه بهرهبرداری را با هم در یک بسته قرار دادیم و یکجا مزایده برگزار شد که این بسته باعث میشود کسی که برنده شود، ترکیبی از یک سبد سرمایهگذاری را داشته باشد و کار را اقتصادی کند.
فاطمی امین درباره انجام این مزایده در پایان دولت قبلی و توقف آن از سوی دادستان و تاخیر یک ساله وزارت صمت در اجرای این مزایده گفت: من تاکید دارم که تأخیر و تعللی در کار نیست چرا که آن موقع این واگذاریها با یک سرعت عملی که شاید غیر منطقی بود مطرح شد، اما قطعاً اگر کار را دقیق و حرفهای انجام ندهیم وقتی جلوتر برویم کارهایی صورت میگیرد که باید واگذار کنیم و باعث میشود که دوباره به خانه اول برگردیم.
وی افزود: در بسیاری از موارد مخصوصاً در واگذاری که در اصل ۴۴ آمده واگذاری صورت گرفته، اما چون دقیق و درست نبوده، دوباره با مشکلات بیشتری به دولت برگشته است، یک واحد تولیدی سرپا بوده مثلاً ۴۰۰ کارگر داشته، واگذار شده و کلی بدهی ایجاد کرده و مشکلات فروش و تولید ایجاد شده و دوباره به دولت برگشت داده شده است که اکنون باید دولت دوباره هزینه کند تا آن را سرپا کند.
وی درباره تأخیر و تعلل گواهی اکتشاف و پهنهها و محدودههای اکتشافی افزود: این تأخیر و تعلل نیست بلکه به خاطر این که ما در مرحله نخست تمرکز کردیم به این که چرا تاکنون واگذاری معادن موفق نبوده اند. بارها در موارد متعددی با این موضوع مواجه هستیم که برخی از معادن واگذار شده اند و کسانی هم در مزایده برنده شده، اما معادن فعال نشدهاند.
وی با اشاره به بحث بستههای سرمایهگذاری در اینباره گفت: خیلی وقتها یک معدن آنقدر کوچک است که کسی در مزایده شرکت نمیکند و یا اگر شرکت کند و بعد وارد کار شود، میبیند که آن مقیاس اقتصادی را ندارد و معدن باز هم غیرفعال میماند.
وزیر صمت گفت: در این مدت معادن دیگری که قابلیت داشتند را شناسایی کردیم، هر چند مزایدهها هم تعطیل نبود و در این مدت هر سه ماه یک بار مزایدهها برگزار میشد، اما تلاش بر این بود که اینها بسته سرمایهگذاری شوند و قوانین و مقررات و دستورالعملها را اصلاح کنیم و بعد واگذاری به طور درست و اصولی انجام شود که این موضوع زمانبر شد، اما اینگونه نیست که تعلل صورت گرفته باشد.
فاطمی امین افزود: نکته مهم این است که در عمده ذخایر و معادن، تقریباً هیچ معدن بزرگی غیرفعال نیست و تمامی این ۵ هزار مزایده که برگزار میشود معادن کوچک و متوسط هستند که شاید سهم زیادی در تولید ندارند، اما سهم قابل توجهی در اشتغال دارند.