وزیر صنعت از مجلس برای واردات بیرویه کارت زرد گرفت
نمایندگان از پاسخ رزمحسینی درباره بازار فولاد قانع شدند
در نشست علنی دیروز مجلس وزیر صنعت در پاسخ به سوالات نماینده مردم مشهد و کلات به دلیل قانع نکردن نمایندهها کارت زرد گرفت.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، علیرضا رزمحسینی در نشست علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال جواد کریمیقدوسی، نماینده مردم مشهد و کلات درباره واردات بیرویه کالا، گفت: براساس مصوبه سران قوا در خرداد سال ۹۷ از ۸ هزار و ۵۹ ردیف وارداتی ۲ هزار و ۲۳۰ ردیف تعرفه وارداتی ممنوع شد. زمانی که مسئولیت وزارتخانه را با رأی اعتماد نمایندگان پذیرفتم اعتبار مصوبه سران قوا در حال اتمام بود که با مسئولیت خودم دستور دادم ممنوعیتها ادامه پیدا کند تا مجوز سران قوا صادر شود.
او بیان کرد: با ممنوعیت ۲هزار و ۲۳۰ ردیف وارداتی ۳.۵ میلیارد دلار کالا بومیسازی، ۵ میلیارد و ۳۰۰ میلیون از واردات کالاهای غیرضروری جلوگیری شد. در مقایسه آماری باید گفت در سال ۹۸، ۴۴ میلیارد دلار واردات کالا صورت میگرفت که در سال ۹۹ به ۳۸ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و در مقایسه با سال ۹۶ که ۵۴ میلیارد دلار بود، ۱۶ میلیارد دلار از واردات کالاهای غیرضروری جلوگیری شد.
این عضو کابینه دولت دوازدهم، گفت: از مجموع ۳۸ میلیارد دلار واردات کالا ۱۳ میلیارد دلار کالاهای اساسی وارد میشود و ۲۵ میلیارد دلار برای تهیه مواد اولیه، تجهیزات پزشکی، کالاهای واسطهای و غیره هزینه میشود.
رزمحسینی اظهار کرد: در جریان این ممنوعیت میزان تولید قطعات داخلی خودرو و لوازم خانگی تا ۷۰درصد افزایش پیدا کرد، هرچند که در سنوات گذشته شاهد واردات کالاهای غیرضروری بودهایم اما تلاش شده است در سال گذشته مانع واردات کالاهای غیرضروری و لوکس شد که باعث افزایش تولید داخلی و فعالیت کارخانجات شد.
او درباره وضع سیمان توضیح داد: سال گذشته ۱۶۸میلیون تن سیمان تولید شد که رشد ۱۳درصدی داشته است و یکی از افتخارات ما تولید سیمان و فولاد است چرا که روزی ما واردکننده این کالاها بودهایم.
این وزیر با اشاره به دلایل افزایش قیمت سیمان بیان کرد: افزایش نرخ ارز یکی از دلایل تورم در قیمت سیمان است، هر ۱۰درصد افزایش رشد نقدینگی باعث افزایش ۵ درصد تورم میشود و زمانی که نرخ دلار ۱۰ برابر میشود باید به همان نسبت منتظر افزایش قیمت کالاهای وارداتی و همچنین هزینه تولید بود.
او بیان کرد: افزایش هزینه حملونقل تا ۶۶درصد، رشد ۶۵درصدی قیمت آجر، رشد ۲۴۲درصدی قطعات فنی و رشد ۲۸درصدی کیسه سیمان از جمله عوامل افزایش قیمت سیمان است.
این عضو دولت دوازدهم با بیان اینکه سیمان ظرفیت خوبی برای کشور فراهم میکند، تاکید کرد:. وزارت در بحث مانعزدایی ۳ بسته را آماده کرده است. در ابتدا قوانین مزاحم را تقدیم مجلس کرد، همچنین از روز اول ابلاغیهای درباره مانعزدایی به همه استانها ارسال شد و در نهایت اختیار استانها را افزایش دادهایم.
او بیان کرد: ۶ هزار محدوده معدنی بالغ بر ۵۰ سال از طریق مزایده عمومی آزاد شد تا در اختیار افراد متخصص و سرمایهگذار قرار گیرد.
وزیر صنعت، معدن وتجارت با بیان اینکه تنها ۶ ماه است مسئولیت وزارتخانه را برعهده گرفتهام، گفت: بنده وقتی وارد وزارتخانه شدم متوجه شدم از نظر انسجام مدیریتی و اختلاف مشکلاتی در وزارتخانه وجود دارد که برای حل آن بیش از ۲ سال زمان میبرد.
او تاکید کرد: افزایش بیرویه نرخ سیمان در پایان سال گذشته متاثر از نرخ ارز است، ۹۰درصد سهم تورم با سیاستهای پولی و مالی است بنابراین تلاش شده است تولید و نظارت بر بازار را با قوت بیشتری پیگیری کنیم.
رزمحسینی با بیان اینکه سیمان از جمله کالاهایی بود که مشمول قیمتگذاری نمیشد، اظهار کرد: با این کار ۱۸درصد از افزایش قیمت سیمان جلوگیری شد و ۳۰درصد پرونده نظارتی تشکیل شد البته بنده به این روشها اعتقاد ندارم و باید به بازرگانان اعتماد کرد.
وزیر صنعت، معدن وتجارت در پایان خطاب به کریمی قدوسی گفت: مافیاهای قدرت و ثروت را رد نمیکنم اما در بازه ۵ و ۶ ماهه و در دوران کرونا نمیتوان همه مشکلات را حل کرد.
وکلای ملت قانع نشدند
براساس این گزارش رئیس مجلس شورای اسلامی پس از اقناع نشدن نماینده سوالکننده از پاسخهای وزیر، توضیحات رزمحسینی را به رأی گذاشت که نمایندگان مجلس با ۱۰۸ رأی موافق، ۹۶ رأی مخالف و ۱۳ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۳ نماینده حاضر در صحن از توضیحات وزیر قانع نشدند و در نتیجه به وی کارت زرد دادند.
تکمیل زنجیره فولاد و اصلاح قیمتگذاری در بازار
علیرضا رزمحسینی در پاسخ به سوال دوم جواد کریمیقدوسی درباره وضع بازار فولاد گفت: ما سال گذشته حدود ۲۹ میلیون تن تولید فولاد داشتیم که این یکی از افتخارات ایران است.
او ادامه داد: با توجه به میزان صادرات کالاهای غیرنفتی ما بخش عمده تأمین نیاز کارخانهها و واردات را از طریق صادرات کالاها انجام دادیم ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که در سال گذشته قیمت جهانی شمش فولاد ۳۴۵ دلار بوده که الان به ۶۴۳ دلار رسیده است و همین باعث شده که قیمتهای مربوط به فولاد، ورق و میلگرد افزایش پیدا کند کما اینکه از ۱۶۶درصد تا ۲۸۲درصد افزایش یافته است و این موضوع ریشه در دوره فعالیت وزیر گذشته دارد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: کارگروه تنظیم قیمت بازار، قیمت فولاد را بر اساس قیمت جهانی در بندرعباس ضربدر نرخ ارز نیمایی کرده است ضمن اینکه طبق قانون این کالا باید در بورس عرضه شود.
رزمحسینی افزود: با توجه به نوسان نرخ ارز نیمایی کما اینکه در سال گذشته در اردیبهشت قیمت آن ۱۴هزار تومان بوده که هماکنون به ۲۲هزار تومان رسیده است و این موضوع در کنار قیمت جهانی فولاد بر افزایش قیمتها اثرگذار بوده است.
عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: روز گذشته قیمت شمش فولاد ۲۴ درصد پایینتر از قیمت جهانی در بورس تهران عرضه شده است.
رزمحسینی افزود: در بخش میلگرد هم ۱۷درصد بوده ضمن اینکه در مورد ورق با کمبود مواجه هستیم بنابراین به شرکتهای بزرگ تولیدی اجازه داده شد که واردکننده باشند و به این روش بازار را تنظیم کنند.
او تصریح کرد: بخشی از دلیل افزایش نرخ فولاد به قیمت جهانی آن و بخشی نیز به قیمتگذاری که در دوره فعالیت وزیر گذشته صورت گرفته برمیگردد بنابراین ما در حال آماده طرحی هستیم تا زنجیره فولاد را از سنگ تا محصول نهایی کامل کنیم و در این مسیر نیاز داریم که هم کریمیقدوسی و هم کمیسیونهای اقتصادی و صنایع به ما کمک کنند ضمن اینکه باید وضع بورس را هم رعایت کنیم به طوری که سهامداران خرد که مردم هستند آسیب نبینند و قیمت این محصول در بازار نیز منطقی و متعادل شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: ما در کنار این افزایش قیمتها با مشکلاتی اعم از افزایش ۴۰درصدی دستمزدها و افزایش سه برابری قیمت گاز مصرفی و افزایش نرخ حملونقل نیز مواجه بودیم ضمن اینکه بازرسیهایی نیز در حد مقدور انجام دادیم.
عضو کابینه دولت دوازدهم یادآور شد: مجلس باید برای انفالی که مطرح کرده است قانون وضع کند و به دولت اجازه دهد براساس قانون قیمت بیتالمال و اموال دولت و حکومت را به درستی دریافت کند.
رزمحسینی افزود: طبق قانون سال گذشته دو برابر هم حقوق دولتی و هم حق انتفاعی که بدان اشاره شد را پرداخت کردیم ضمن آنکه عددی که مجلس برای این بخش تعیین کرد امسال اجرا میشود.
او با بیان اینکه تکمیل زنجیره فولاد موضوع بسیار مهمی است، بر ضرورت تکمیل طرح ارائه شده به گونهای که هم تولید و هم اشتغال در آن دیده شود، تاکید کرد.
عضو کابینه دولت دوازدهم ضمن تائید اظهارنظر کریمیقدوسی در مورد وضع قیمتها در بازار، افزود: ما باید برای قیمتگذاری زنجیره با همکاری کمیسیونهای تخصصی مجلس و تشکلها به یک تفاهمی برسیم که در طی آن تولید و صادرات آسیب نبیند و حق و حقوق دولت دریافت شود و به چرخه اقتصاد و زندگی مردم بیاید.
رزمحسینی تصریح کرد: در مورد تاثیر این دو کالا در صنعت ساختمان باید به این نکته تاکید کنم که براساس آنچه کارشناسان اعلام کردند سیمان ۴ دهم درصد و فولاد ۶دهم درصد تاثیر داشته است بنابراین عوامل دیگری از جمله افزایش نرخ ارز در این بخش تاثیرگذار بوده اند.
او با اشاره به اینکه در بدترین وضع اقتصادی این وزارتخانه را تحویل گرفته است، گفت: ما هم در خودرو و هم فولاد طرحهایی را آماده کردهایم اما در اجرا با مشکل مواجه شدهایم ضمن اینکه نتوانستهایم برنامههای خود را اجرا کنیم چرا که با موانعی مواجه هستیم که بخشی از آن به قوانین و بخش دیگر به دستگاهها مربوط است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: فولاد یکی از کالاهای استراتژیک بوده ضمن اینکه باید به این نکته توجه شود که ما در ۲۰ سال گذشته میلیونها دلار صرف واردات این کالا میکردیم اما سال گذشته ۶.۵ میلیون تن صادرات فولاد داشتیم ضمن اینکه تمام شرکتهای فولاد در بورس هستند و ۵۰ میلیون نفر از مردم در این شرکتها سهامدار هستند که باید به گونهای حمایت شوند که آسیب نبینند از سوی دیگر ما باید تا سال ۱۴۰۴، ۵۵ میلیون تن ظرفیت تولید فولاد ایجاد کنیم.
عضو کابینه دولت دوازدهم افزود: هماکنون ایران رتبه دهم تولید فولاد در جهان را دارد ضمن اینکه ما در تلاش هستیم تا مانعزدایی مورد تاکید رهبری را به طور کامل اجرا کنیم از سوی دیگر با قبول مسئولیت تفویض اختیار کردیم همچنین ۶ هزار معدن آزاد شد که افتخار بزرگی است از سوی دیگر سیاست بعدی ما این است که معادن باید در خدمت توسعه پایدار و متوازن باشند.
او یادآور شد: ما بیش از ۲۵۰ بنگاه اقتصادی در ۱۱ استان ایجاد کردیم، تعدادی از پروندههای قضایی مربوط به صادرکنندگان نیز امضا شد ضمن اینکه باید همزمان با تولید فولاد مس و … به توسعه منطقهای نیز بپردازیم.
نماینده مردم مشهد پس از استماع توضیحات وزیر صمت درباره افزایش قیمت فولاد و سیمان، از توضیحات او قانع شد.
وزیر صمت پادوی برخی کارشناسان در وزارتخانه است
نماینده مردم مشهد در مجلس ضمن انتقاد از عملکرد وزیر صمت گفت: برخی کارشناسان در وزارت صمت نقش وزیر را ایفا میکنند و وزیر پادوی آنها شده است.
او با اشاره به اینکه یکی از بزرگترین علل سقوط بخشی از تولید و تعطیلی بیش از ۴۰ هزار واحد صنعتی که سرمایهگذاران آنها را برپا کردهاند و مورد حمایت وزارت صمت نیز هستند، واردات بیرویه و قاچاق کالا است، افزود: در حوزه انتخابیه نمایندگان از واحدهای تولیدی بسیاری بازدید میکنند، نزدیک به یک دوم واحدهای صنعتی تعطیل شدهاند.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس عنوان کرد: اگر وزیر در اتاق خود بنشیند و خارج نشود، با مقایسه دو لیست تولید داخل و کالاهای وارداتی بدون نیاز به تجهیزات با صدور یک امضای طلایی میتواند از واردات بیرویه جلوگیری و از تولید داخل حمایت کند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی افزود: برخی کارشناسان در وزارتخانه صمت هستند که نقش وزیر را دارند و وزیر پادویی آنها را میکند. وزیر باید در مقابل اینگونه کارشناسان بایستد و از اختیارات قانونی خود استفاده کند تا تولیدکنندهای که کارگرانش بیکار شدهاند، به چرخه تولید بازگردد.
کریمی قدوسی گفت: دلیل افزایش قیمت خودرو، واردات قطعات است، اما ایرانخودرو قطعات تولیدی از پیمانکاران ایرانی خود را تحویل نمیگیرد.
او تصریح کرد: مطالب من ناظر بر نقشه سرویسهایی است که در این دولت به دست آقایان روحانی، جهانگیری و واعظی اجرا و خزانه را خالی و تمامی صنعت را زیر و رو کرد. با اراده وزیر میتوان ۶ ماهه از واردات بیرویه جلوگیری کرد، اما اجازه آن داده نمیشود.
کریمی قدوسی در پایان خاطرنشان کرد: وزیر صمت در راستای حل برخی از مشکلات قدمهایی برداشته، اما هنوز حریف نیروهای مقابل خود نشده، بنابراین توضیحات وی را قانعکننده نمیدانم.
وجود باند فامیلی قدرت و ثروت مسلط بر صنعت فولاد کشور
نماینده مردم مشهد در مجلس با اشاره به وجود باند فامیلی قدرت و ثروت مسلط بر صنعت فولاد کشور تصریح کرد: امروز ۳۰میلیون تن فولاد در کشور تولید میشود که بر این اساس ۵۰ میلیون تن سنگ آهن از معاون کشور استخراج میشود، از این ۵۰ میلیون تن انفال، چه میزانی از آن به بیتالمال تعلق دارد؟
کریمیقدوسی درباره علت افزایش قیمت فولاد و سیمان گفت: در زمان طاغوت و پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، در این کشور استعمارزده ناشی از نفوذ دولت انگلیس و حاکم بودن آمریکاییها در طول دوره ای، ۵۰ باند فامیلی قدرت و ثروت تشکیل شد.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس ادامه داد: بنابر مشاهدات عینی و نه حتی براساس اسنادی که به ما نمیدهند فامیلهای قدرت و ثروتی شکل گرفته است که بیش از چند برابر آن ۵۰ فامیل دوره طاغوت است. یکی از این فامیلهای قدرت و ثروت مسلط به صنعت فولاد کشور است، دیگری مسلط به نفت و پتروشیمی از طریق باشگاه اندیشهورزان نفت و نیرو است، به طوری که اگر همین الان در موبایلهای خود در مورد باشگاه اندیشهورزان جستجو کنید، میبینید چه کسانی آنجا حضور دارند و وزارت نفت در سایه تشکیل دادهاند. اینجا خواهید دید که نعمتزاده حاکم بر صنعت نفت و پتروشیمی کشور است.
کریمی قدوسی یادآور شد: «به فردی اطلاع دادند که رئیسجمهوری جدید، برنده انتخابات خواهد بود، گفت که نگران نباشید، تا زمانی که نفت و گاز و بانکها دست ما هستند، هیچ کاری در کشور بدون اراده ما اتفاق نخواهد افتاد». بنده زمانی فرمانده سپاه استان اصفهان بودم، سیستم اطلاعات سپاه استان براساس دستورات فردی بود که هنوز هم در صنعت فولاد استان موثر است. آن فرد کسی نبود جز شیخ عباس روحانی که به احزاب سیاسی اصلاحطلب خطدهی میکرد و امروز نیز از طریق صنعت فولاد برای یک کاندیدای خاص در انتخابات پیش رو اعتبار و پول جمع میکنند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه براساس گزارش رسمی، امروز ۳۰ میلیون تن فولاد در کشور تولید میشود که بر این اساس ۵۰ میلیون تن سنگ آهن از معاون کشور استخراج میشود، گفت: از این ۵۰میلیون تن انفال، چه میزانی از آن به بیتالمال تعلق دارد؟
او اضافه کرد: اختیار این انفال برعهده نظام اسلامی است که اگر ۵۰ میلیون تن سنگ آهن با قیمت هر تن ۱۵۰ دلار و با دلار ۲۰ هزار تومانی محاسبه کنیم، رقم آن ۱۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد شد. در حالی که نماینده در برابر وزیر برای اختصاص قیر مورد نیاز برای ۵ کیلومتر راه روستایی، خم و راست میشود.
او ادامه داد: ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از بیتالمال به جیب باند فامیلی قدرت و ثروت میرود؛ در حالی که بارها به آقای نادران و پورابراهیمی تاکید کردم که آقایان بیایید حق انفال را در بودجه احیا کنیم.
کریمیقدوسی با بیان اینکه دولت حق انفال را از معادن در بودجه ۱۴۰۰ در حدود ۶ هزار میلیارد تومان آورده است، گفت: کمیسیون تلفیق با یک اقدام انقلابی این ۶ هزار میلیارد را به ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش داد.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با یادآوری اینکه کشور کره جنوبی حتی یک تن هم سنگ فولاد در کشور خود ندارد، اضافه کرد: این در حالی است که در این کشور سنگ آهن از کشورهایی همچون ایران خریداری شده، از اقیانوسها رد شده و نهایتا فراوری میکنند و با قیمتهای چندین برابر به کشورهایی همچون ما صادر میکنند. اگر ما نیز در کشورمان چنین معادن خدادادی را نداشتیم، مجبور بودیم چنین اقدامات مشابهی انجام دهیم.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس عنوان کرد: قیمت فولاد و آهن در اختیار این باند قدرت و ثروت بوده و تا هر میزان که بخواهند، آن را بالا و پایین میبرند. شاهد بودیم که در مدت اخیر به بهانه قیمت ارز، نفت و گاز، قیمت فولاد ۳۰۰ درصد افزایش یافت. حال سوال این است که این پول به کجا میرود؟
این نماینده مردم در مجلس یازدهم، اسحاق جهانگیری را پدرخوانده فولاد ایران خطاب کرد و گفت: چرا باید دود صنعت فولاد به چشم مردم برود و این آقا هر ۴ سال یکبار موقع ثبتنام در انتخابات اشک کبیسه بریزد، درحالی که نظام سرمایهگذاری در ایران از طریق حزب کارگزاران به وجود آمد.
او ادامه داد: این معضل فقط در حوزه فولاد نیست، این مسائل در بحث سیمان و نفت و گاز هم وجود دارد.
کریمیقدوسی در بخش پایانی اظهارات خود با اشاره به تولید ۷۰ میلیون تن سیمان در کشور تصریح کرد: هر تن سیمان ۶۰۰ هزار تومان انفال برای بیتالمال دارد، در حالی که حقوق مالکانه آن در بودجه تنها ۵۰۰ ریال است.
چرا پشت تریبون عنوان میکنید که نرخ جهانی گاز در قیمت تاثیر میگذارد؟ آیا حقوق کارگر، حمل و نقل، درآمد دولت و انفال را نیز با نرخ جهانی محاسبه میکنید؟