۳ ترس معاملهگران که باعث سقوط ۴۰ هزار واحدی شاخص کل بورس شد
مسعود وطنخواه
شاخص کل بورس روز گذشته ۴۰هزار و ۴۶۶واحد کاهش را تجربه کرد، اما موردی که در معاملات دومین روزکاری بازار سرمایه مشهود بود دستورهای فروش ناشی از ترس فعالان بازار سرمایه بود که مهمترین دلائل این ترس ناشی از اختلاف پیشآمده ایران با آژانس اتمی، نزدیک شدن به پایان سال مالی گروهی از کارگزاریها و احتمال وقوع دوباره تجربه تلخ مرداد ۱۳۹۹ بود.
شاخص کل بورس پس از اینکه دو بار تست ناموفق برای شکستن محدوده تراز یکمیلیون و ۶۰۰هزار واحدی را تجربه کرد همزمان با اختلاف پیشآمده ایران با آژانس اتمی و احیای مجدد برجام از یکسو و نزدیکی به پایان سال مالی گروهی از کارگزارن بورس از سوی دیگر، این روزها با فشار فروش از سوی معاملهگران حقیقی همراه است.
برنامه جامع اقدام مشترک یا به اختصار «برجام» که توافق جامع و نهایی هستهای وین و در غرب توافق هستهای ایران یا توافق ایران نیز نامیده میشود، در راستای توافق بر سر برنامه هستهای ایران و به دنبال تفاهم هستهای لوزان، در سهشنبه ۲۳تیر ۱۳۹۴(۱۴ ژوئیه ۲۰۱۵) در وین اتریش بین ایران، اتحادیه اروپا و گروه ۱+۵ (چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا به علاوه آلمان) بسته شد.
اختلاف ایران در آژانس اتمی
افزایش اختلاف ایران در آژانس اتمی و تهدید گروه غرب به فرستادن پرونده اتمی ایران به شورای امنیت برای تحریم سبب رشد قیمت ارز در بازار آزاد و به تبع آن افزایش سفتهبازی در بازارهای رقیب بورس نظیر طلا و خودرو شد.
همچنین نزدیک شدن به پایان سال مالی گروهی از کارگزاریها نیز سبب شد که گرمای تنور فروش سهام داغتر شود. همه ساله و در پایان سال مالی تمام شرکتها باید صورتهای مالی خود را برای حسابرسی آماده کنند شرکتهای کارگزاری نیز از این امر مستثنا نیستند که همین امر سبب میشود که کارگزاریها از مشتریان خود بخواهند برای تسویه وجوه بدهی خود اقدام کنند موردی که حتی شایعه شد سازمان بورس نیز در این زمینه با صدور بخشنامه، اعمال فشار نیز کرده است که این شایعه از سوی سازمان بورس تکذیب شد.
تسویه اعتبارات
مدیریت نظارت بر کارگزاران سازمان بورس ۱۶شهریور، شایعه اعمال فشار برای تسویه اعتبارات شرکتهای کارگزاری در پایان شهریور را تکذیب و به سنا اعلام کرده بود: «با توجه به اینکه سال مالی ۳۱شهریور بسیاری از شرکتهای کارگزاری از مشتریان خواسته میشود اقدام به تسویه اعتبارات کنند. این موضوع فراگیر نیست و سازمان بورس نیز هیچ ابلاغیهای صادر نکرده است.»
محمد عطایی در ارتباط با مقررات سازمان بورس درخصوص فعالیت شرکتهای کارگزاری در حوزه معاملات اعتباری اوراق بهادار اظهار کرده بود: «این مقررات شامل الزامات دستورالعملهای خرید اعتباری و کفایت سرمایه در تمام سال (و نه در ماه یا روزهای خاص) است که به طور مستمر و یکسان اعمال میشود و تحت نظارت سازمان است.»
پرونده هستهای ایران، پایان سال مالی همزمان با رشد شاخص کل از تراز یکمیلیون و ۱۰۰هزار تا نزدیکی محدوده یکمیلیون ۶۰۰هزار واحدی و ترس فعالان بازار سرمایه از احتمال وقوع دوباره تجربه تلخ مرداد ۱۳۹۹ سبب شد که این روزها گروهی از سرمایهگذاران با نقد کردن سهام خود اقدام به شناسایی سود با هر قیمتی کنند که خود این امر سبب افزایش صفهای فروش در بورس شده است.
شاخص کل بورس روز گذشته ۴۰هزار و ۴۶۶واحد واحد افت کرد و با از دست دادن سطح یکمیلیون و ۵۰۰هزار واحدی در تراز یکمیلیون و ۴۸۹هزار واحد ایستاد. حجم و ارزش معاملات نیز در مقایسه با روزهای گذشته کاهش پیدا کرد.