کد خبر: 290403166606
اقتصادتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدنجوابیه وزارت اقتصاد؛

تحول نظام مالیاتی همزمان با کاهش فشار بر مودیان

افزایش درآمدهای مالیاتی به عنوان درآمد پایدار در بودجه از دستاوردهای دولت سیزدهم است که با تکیه بر هوشمند سازی مالیات ستانی و شناسایی فراریان مالیاتی رقم خورده است نه با فشار مالیاتی بر مودیان.

مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به گزارش مورخ شانزدهم تیر ماه ۱۴۰۳ روزنامه عصر اقتصاد با عنوان «پول زور بی‌ضابطه!» توضیحی ارائه داده که وفق قانون مطبوعات عینا منتشر می شود. در عین حال توضیحات عصر اقتصاد را در این باره در انتهای جوابیه می توانید بخوانید.

متن کامل جوابیه به شرح زیر است:

تحول در نظام مالیاتی یکی از گام‌های تحولی دولت سیزدهم بوده است که استقرار نظام پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، تکمیل بستر اجرایی مالیات بر عایدی سرمایه و مجموع درآمد، تقسیط بلندمدت بدهی‌های مالیاتی و به تور انداختن فراریان بزرگ مالیاتی از نتایج این حرکت تحولی است.

افزایش درآمدهای مالیاتی به عنوان درآمد پایدار در بودجه از دستاوردهای دولت سیزدهم است که با تکیه بر هوشمند سازی مالیات ستانی و شناسایی فراریان مالیاتی رقم خورده است؛ در حالی که در دولت دوازدهم حدود ۵.۵ میلیون مودی مالیاتی داشتیم اما در طول سه سال فعالیت دولت سیزدهم با شناسایی ۷ میلیون مودی جدید، تعداد مودیان به ۱۲ میلیون نفر رسید تا بار مالیاتی عادلانه‌تر توزیع شود.

در طول سه سال فعالیت دولت سیزدهم با شناسایی ۷ میلیون مودی جدید، تعداد مودیان به ۱۲ میلیون نفر رسید تا بار مالیاتی عادلانه‌تر توزیع شود

همه اقتصاددانان اذعان دارند که حرکت به سمت منابع پایدار و غیر تورمی از الزامات جدی برای اقتصاد کشورمان است و در همین راستا سهم مالیات از درآمد بودجه‌ای در دهه ۹۰ نسبت به بودجه عمومی در ۱۲ سال گذشته ۳۷ درصد بود که خط مقاومت در این دولت شکسته و ۴۱ درصد از منابع بودجه از طریق مالیات تامین شد؛ همچنین در ۱۲ سال گذشته منتهی به دولت سیزدهم (سال ۱۴۰۰) ۴۷ درصد هزینه‌های جاری از مالیات تامین می‌شد که در سال گذشته این رقم به ۵۵.۷ درصد رسید.

از سوی دیگر نگاه دولت سیزدهم به مالیات ستانی، مردمی سازی مالیات بوده است و در این راستا در سال گذشته که بیش از ۸۵ درصد اظهارات مودیان پذیرفته شده و بدون رسیدگی به آن قطعی شده است.

همچنین تمرکز بر دانه‌ درشت‌ها در اخذ مالیات از دیگر اقدامات این دولت بوده است به نحوی که ۳۰ درصد کل مالیات کشور را در سال گذشته فقط ۷۰۰ شرکت پرداخت کردند و ۵۰ درصد از مالیات مشاغل را یعنی نصف مالیاتی که اصناف و بازاریان باید پرداخت می‌کردند را فقط یک درصد بالای آن‌ها پرداخت کردند.

در کنار تمام این اقدامات در سه سال فعالیت دولت سیزدهم، در اقدامی بی سابقه معافیت مالیاتی ۵ و ۷ درصدی برای تولیدکنندگان در نظر گرفته شد.

اجرای بی ضابطه یه حرکت خوب!

توضیحات روزنامه عصر اقتصاد: در گزارش مورخ شانزدهم تیر ماه ۱۴۰۳ روزنامه عصر اقتصاد با عنوان «پول زور بی‌ضابطه!» که اتفاقا به مناسبت روز مالیات نوشته شده ، بدون شک تامین منابع بودجه از مسیر اخذ مالیات حمایت شده و اقدام دولت سیزدهم در یک نمای کلی برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی شایسته تقدیر و تشکر است. با این حال آنچه در گزارش تاکید شده نحوه اجرای این نظام تحول مالیاتی است. وگرنه کیست که با به تور انداختن فراریان مالیاتی در تور قانون مخالفت کند؟

جانمایه گزارش ضمن استقبال از افزایش درآمدها و اخذ مالیات قانونی، بر ایرادات بزرگ اجرای طرح مبنی بر اخذ مالیات بدون ضابطه تاکید دارد. در این باره عصر اقتصاد آمادگی دارد تا با تهیه گزارش میدانی – تحقیقی و مصادیق بیشتر آنچه در حوزه های مالیاتی رخ می دهد را به تصویر کشیده و مبسوط به آن وزارتخانه وزین و سازمان محترم مالیاتی ارائه دهد، چنانچه به راحتی می توان دریافت که بسیاری از پرونده های مالیاتی مانند آنچه در گزارش مذکور آمده در نهایت به تعدیل نرخ مالیاتی و تقسیط منجر شده است!

به عبارت بهتر سازمان مالیات به راحتی می تواند با اصلاح روندها نه فقط بر اساس معیار افزایش درآمدها و نظرات شخصی و حداکثری ممیزان مالیاتی در نواحی مختلف و شهرها که بر اساس حاکمیت قوانین و مقررات نسبت به اخذ مالیات منصفانه تر اقدام کنند و در سوی دیگر منجر به کاهش هزینه های زمانی مالیات دهندگان و هزینه های مالی بنگاه ها و حتی خود سازمان امور مالیاتی شود.

امید است که در کنار توجه ویژه به افزایش درآمدهای مالیاتی ضوابط اخذ مالیات سهل تر و منصفانه تر شود تا مالیات دهندگان برای کاهش هزینه های مالیاتی مطابق با مقررات و قوانین ، پله های ساختمان های مالیاتی را بارها بالا و پایین نکنند!

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا