درخواست رئیس اتحادیه بار فروشان از وزارت جهاد کشاورزی: سیب زمینی و پیاز خرید تضمینی شود
مرضیه امیری
عصر اقتصاد: در کشورمان سالیانه ۸۰۰ هزار هکتار سبزی و صیفی جات کشت و ۲۵ میلیون تن محصول تولید می شود، اوایل سال جاری در بخش صیفی جات به ویژه سیب زمینی و پیاز با نوسانات قیمتی همراه و طی ۲ ماه اخیر با افزایش تولیدات این دو محصول، شاهد کاهش قیمت ها بودیم و حتی این افزایش باعث ضرر کشاورزان شد.
بنا به گفته رئیس اتحادیه بار فروشان اکنون میزان تولیدات صیفی جات و میوه از وضعیت خوبی برخوردار است و با فراوانی روبرو هستیم؛ وی معتقدست با توجه به اینکه سیب زمینی و پیاز جز محصول استراتژیک بوده و مصرف آن برای تمامی خانوارها اهمیت دارد از وزارت جهادکشاورزی تقاضا داریم برای ترغیب شدن کشاورزان برای ادامه کشت این دو محصول خرید تضمینی انجام دهد.
حسن صابری، رئیس اتحادیه بارفروشان گفت: خوشبختانه اکنون میزان تولیدات صیفی جات و میوه از وضعیت خوبی برخوردار است و با فراوانی روبرو هستیم؛ قیمت ها نیز کاهش یافته است امسال میزان تولید محصول با توجه به بارندگی های ابتدای سال افزایش داشته است و کشاورزان بیش از نیاز مصرفی صیفی جات مانند گوجه فرنگی، پیاز، هندوانه و… کشت کردند.
وی افزود: امیدواریم قیمت ها پایین تر از قیمت تمام شده محصول نشود تا کشاورز ضرر کند و از تولید آن محصول در سال آینده منصرف بشود. در استان های آذربایجان شرقی و غربی میزان کشت سیب بیش از حد بوده و سبب شده قیمت ها کاهش زیادی داشته باشد در نتیجه کشاورزان مجبور شدند محصول خود را پایین تر از قیمت تمام شده با توجه به هزینه های بالا برای نگهداری در سردخانه برای تهیه کنسانتره و آبمیوه بفروشند.
صابری بیان کرد: با توجه به اینکه سیب زمینی و پیاز جز محصول استراتژیک بوده و مصرف آن برای تمامی خانوارها اهمیت دارد از وزارت جهادکشاورزی تقاضا داریم برای ترغیب شدن کشاورزان برای ادامه کشت این دو محصول خرید تضمینی انجام دهد.
رئیس اتحادیه بارفروشان افزود: متأسفانه آمار دقیقی از سرانه مصرف سیب زمینی، پیاز و سایر محصولات کشاورزی وجود ندارد تا کشاورزان بدانند چه میزان کشت کنند در حقیقت الگوی کشت برای آنها تعریف نشده است کشاورز زمانی می بیند که کشت یک محصول در سال گذشته برای آن سود داشته تصمیم به کشت بیشتر آن می کند در نتیجه بازار اشباع می شود و قیمت ها به تندازه ای پایین می آید که باعث ضرر و زیان آنها می شود بنابراین از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی تقاضا داریم الگوی کشت و آمار میزان مصرف سالیانه را در اختیار کشاورزان قرار دهند.
وی درباره وضعیت میوه های پائیزی و زمستانی گفت: خوشبختانه مرکبات از وضعیت خوبی برخوردار است اگر دچار سرمازدگی نشود.
میزان کشت طی برنامه ای به کشاورزان ابلاغ می شود
این در حالی است که حسین اصغری، مدیرکل دفتر محصولات علوفه ای و جالیزی وزارت جهادکشاورزی از ابلاغ برنامه میزان کشت به کشاورزان خبر می دهد و می افزاید: یک برنامه به کشاورزان درباره میزان کشت ابلاغ می کنیم که به آن پایبند باشند اگر بیش از این اندازه کشت کنند به طور یقین عرضه به بازار اضافه خواهد شد و شاهد کاهش قیمت هستیم. با توجه به ارتقای عملکرد در واحد سطح کشت و بهره وری خوبی که وجود دارد تولید محصولات افزایش یافته است.
وی اظهار کرد: برنامه های خود را در ۴ فصل به کشاورزان ارائه می کنیم بهترین کاری که باید کشاورزان انجام دهند پایبند بودن به برنامه است، میزان مصرف داخل و بازار صادراتی مشخص است اگر یک محصول بیش از اندازه نیاز کشت شود قیمت ها کاهش می یابد و خریدار ندارد البته گاهی اوقات مانند اوایل ساری جاری که شاهد بارندگی زیاد بودیم کشت ما در برخی از استان ها با مشکل روبرو بود باید صبر می کردیم تا زمین خشک شود به این دلیل شاهد افزایش قیمت پیاز و سیب زمینی بودیم.
اصغری بیان کرد: برخی اوقات کنترل شرایط بازار با حوادث طبیعی مشکل می شود البته پیاز و سیب زمینی را می توان ذخیره سازی انجام داد. سالیانه حدود ۲.۳ میلیون تن پیاز از ۵۵ هزار هکتار زمین تأمین می شود؛ همچنین ۵ میلیون تن سیب زمینی و ۶ میلیون تن گوجه فرنگی در سال تولید می شود.
مدیرکل دفتر محصولات علوفه ای و جالیزی بیان کرد: سرانه مصرف پیاز برای هر فرد سالیانه ۲۲ کیلوگرم، گوجه فرنگی و رب ۵۰ کیلوگرم و سیب زمینی ۴۳ کیلوگرم است.
صادرات ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزار تن پیاز سالیانه
وی ادامه داد: طی ۵ سال گذشته به طور متوسط بین ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزار تن پیاز، ۶۰۰ هزار تن سیب زمینی و ۶۰۰ هزار تن گوجه فرنگی و بیش از ۱۲۰ هزار تن گوجه فرنگی فرآوری شده صادر کردیم.
اصغری تصریح کرد: سطح کشت سبزی و صیفی جات در کشور ۸۰۰ هزار هکتار است؛ بیش از ۲۵ میلیون تن تولید این محصولات را داریم. به طوری که سال گذشته ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار تن سبزی و صیفی برای کشور ارز آوری ۱.۴ میلیارد دلاری داشته است.