کد خبر: 01030183495
روزنامه

شوخی با دارو؛ خبر نداشتیم

مشاور سازمان غذا و دارو، بدون ارائه توضیحی در مورد چرایی ورودنکردن این سازمان به تعیین تکلیف شیرخشک‌های رژیمی، گفت که سازمان غذا و دارو از زمان ورود کالا اطلاعی نداشته است

اعلام بی‌اطلاعی از وضع اقلام دارویی در گمرک که با جریان شیرخشک‌های رژیمی بار دیگر مطرح شده، اتفاق تازه‌ای نیست و ظاهرا به حاشیه رفتن اصل ماجراست.

ضمن اینکه، مستندات نشان می‌دهد سازمان غذا و دارو از ابتدا در جریان واردات شیرخشک‌های رژیمی بوده و نیازی به اعلام نداشته است، به خوبی می‌داند که اطلاعات مورد نظر را باید از سامانه جامع تجارت دریافت کند نه گمرک؛ این را مکاتبه این سازمان با سازمان توسعه تجارت نیز تائید می‌کند.

به گزارش ایسنا، ماجرا از زمانی شروع شد که در یک ماه اخیر، کمبود شیرخشک‌های رژیمی با وجود نیاز اطفالی که تغذیه و به عبارتی زندگی آنها وابسته به مصرف این نوع شیرخشک‌ها است، در رسانه‌ها مطرح شد. سازمان غذا و دارو ابتدا اعلام کرد که پیگیر ترخیص یک میلیون قوطی شیرخشک رژیمی از گمرک است و به زودی عرضه خواهد شد.

آمار درست نبود

اما آنچه گمرک در هفته ابتدایی اردیبهشت اعلام کرد، نشان داد که محموله‌های شیرخشک از بهمن پارسال به تدریج وارد شده و دلیل ترخیص نشدن هم تائیدنشدن ثبت‌سفارش و همچنین تمدید نشدن تعهدنامه‌های قبلی از سوی سازمان غذا و دارو بوده است، با این حال طی هماهنگی صورت گرفته، با تائید ثبت‌سفارش و صدور مجوز، ترخیص آغاز شد. مدتی نگذشت که آمار گمرک نشان داد بر خلاف اعلام سازمان غذا و دارو، تعداد شیرخشک‌های رژیمی یک میلیون قوطی نیست و کمتر از ۷۰۰ هزار قوطی بوده و مابقی شیرخشک‌های معمولی است، اینجا این ابهام ایجاد شد که چرا با وجود تولید داخل، همچنان شیرخشک معمولی مشمول ارز ترجیحی بوده و واردات آن ادامه دارد؟

ما خبر نداشتیم، گمرک خبر نداد

بهادر صید محمدیان، رئیس اداره شیرخشک رژیمی و غذای ویژه سازمان غذا و دارو درباره تاخیر در ترخیص محموله‌های شیرخشک، دلیل را بی‌اطلاعی از ورود کالا از بهمن پارسال و دپوی آن در گمرک اعلام کرد و گفت که قرار بوده گمرک به فراهم کردن امکان ارسال اطلاعات محموله‌های فرآورده‌های سلامت‌محور که مرتبط با سازمان غذا و دارو است، از طریق سامانه‌های الکترونیکی به سازمان، اقدام کند.

 سامانه‌ای که وی به آن اشاره کرده، مربوط به شهریور پارسال و بعد از ورود دادستان به دپوی اقلام دارویی در گمرک است که مقرر شده بود مباحث مربوط به لینک ارتباطی سامانه‌ها، ارسال اطلاعات کالاهای وارده به انبارهای فرودگاه امام خمینی(ره)، ورود کالاهای تجاری به انبارها پس از درج شماره ثبت‌سفارش در قبوض انبار صادره و …طی جلسات مشترکی بین دستگاه‌های ذیربط مورد بررسی قرار گرفته و در یک ماه تعیین تکلیف شود. حال اینکه بعد از گذشت بیش از هشت ماه همچنان وضعیت مشخصی در این رابطه وجود ندارد، قابل تامل است.

ما خبر نداشتیم، چرا بدون ثبت سفارش تحویل گرفتید

اما در ادامه، اظهارات حیدر محمدی، مشاور سازمان غذا و دارو و لطیفی، سخنگوی گمرک ابعاد دیگری را مشخص کرد. محمدی، بدون ارائه توضیحی در مورد چرایی ورودنکردن سازمان غذا و دارو به تعیین تکلیف شیرخشک‌های رژیمی، به این سمت رفت که چرا گمرک اجازه داده کالای بدون ثبت سفارش وارد انبارها شود، وی گفت که قبلا هم در این مورد با هم مشکل داشته‌اند و حل نشده و از سویی اطلاعی در اختیار سازمان غذا و دارو برای زمان ورود کالا وجود نداشته است.

ثبت سفارش ماه‌ها در کارتابل آقایان مانده ولی از ما انتظار دارند

لطیفی، سخنگوی گمرک ایران ضمن تاکید بر اینکه گمرک مرجع تحویل گیرنده کالا نیست که بر ورود کالا با ثبت سفارش و یا بدون ثبت سفارش نظارت داشته باشد و باید این موضوع از انبارهای عمومی و سازمان بنادر پیگیری شود گفت: زمانی گمرک ورود می‌کند که کالا ثبت سفارش داشته و امکان اظهار فراهم باشد.

 نکته ای که سخنگوی گمرک به آن اشاره داشت این بود که سازمان غذا و دارو از ورود محموله‌های شیرخشک، مطلع بوده و حتی ثبت‌سفارش، چندماه در کارتابل آقایان در وزارت بهداشت مانده است، وی گفته که  بر اساس اظهارات صاحب کالا، سازمان غذا و دارو کارتابل‌های خود را بررسی نمی‌کند، بعد از ما انتظار دارند.

وی با بیان اینکه گمرک برای ترخیص شیرخشک‌های رژیمی نیاز به تائیدیه سامان غذا و دارو داشت که تا این اتفاق افتاد، ترخیص انجام شد این را یادآور شده که سامانه جامع تجارت و وزارت صمت برای اینکه مشکل و خلا قانونی حل شود، شناسه قبض انبار یکتا را برای همه انبارهای ماقبل از گمرک، ‌ گمرک و مقاصد تعیین و اعلام کرده که باید کالا از زمان تخلیه و قبل از اظهار شناسه یکتا داشته باشد که قابل رصد باشد، شناسه یکتای قبض انبار در سامانه جامع تجارت طراحی شده و تبادل دیتا بین انبارها با سامانه انبارها در حال انجام است که محور اصلی دستگاه ها بوده و گمرک وظیفه قانونی ندارد.

واردکنندگان: سازمان غذا و دارو از همان اول در جریان است

 در حالی سازمان غذا و دارو نسبت به ورود شیرخشک‌های رژیمی ابراز بی‌اطلاعی کرده و اقدام نکردن به موقع در این رابطه را به دلیل عملکرد سایر دستگاه‌ها، دانسته که حتی پیگیری از واردکنندگان شیرخشک نشان می‌دهد که این سازمان از ابتدا یعنی حتی خرید کالا نیز در جریان آن قرار داشته و واردات شیرخشک با هماهنگی آن انجام شده است، ضمن اینکه به محض ورود کالا به بنادر و گمرک، دستگاهای ذیربط به ویژه سازمان غذا و دارو در جریان ورود کالا قرار گرفته بدون آن امکان اظهار کالا نبوده است، موضوعی که گمرک نیز آن را تائید کرده است.

اما مکاتبه با سازمان توسعه تجارت

در کنار اعلام گمرک و واردکنندگان مبنی بر نحوه دسترسی سازمان غذا و دارو به اطلاعات واردات کالا، باید مکاتبه آبان ماه سال گذشته دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو با پیمان پاک، رئیس سازمان توسعه و تجارت را مورد توجه قرار داد که با اشاره به مکاتبه معاون وقت فنی گمرک ایران مبنی بر قرار گرفتن اطلاعات کلیه کالاهای وارده به انبارهای مراجع تحویل گیرنده به صورت برخط در سامانه جامع تجارت، درخواست می‌کند نسبت به دسترسی به اطلاعات و رصد کالاهای سلامت محور وارده به انبارها و گمرک اقدام شود.

حدود شش ماه از این مکاتبه گذشته و اینکه همچنان مشاور سازمان غذا و دارو و سایر مدیران این سازمان از نحوه دسترسی به آمار و گزارش واردات اقلام دارویی ابراز بی‌اطلاعی می‌کنند، جای سوال دارد.

این بار اول دپو و بی‌اطلاعی نیست؛ مناقشه دستگاه ها ادامه دارد

اما کمی به عقب‌تر می‌رویم و جریان رسوب اقلام دارویی در گمرک و واکنش‌های مسئولان مربوطه در سازمان غذا و دارو  و گمرک را بررسی می‌کنیم که نشان می‌دهد اتفاق‌های اخیر، تکرار همان جریان‌های گذشته است که راه به جایی نبرده و ظاهرا قرار است مناقشه دستگاه ها در واردات دارو ادامه داشته باشد.

۴۰ اظهارنامه بلاتکلیف شیرخشک رژیمی با اطلاع غذا و دارو

گرچه مشاور سازمان غذا و دارو تاکید دارد که چیزی به عنوان دپوی دارو در گمرک وجود ندارد، ولی باید یادآور شد که بارها گزارش‌هایی درباره رسوب دارو در انبارها منتشر شد که  همین شیرخشک‌ها هم جزوی از آنها بوده است.

مهرماه سال گذشته بود که ارونقی، معاون وقت گمرک اعلام کرد “از شیرخشک رژیمی و متابولیک که به نحوی تحت عنوان دارو طبقه‌بندی می‌شود و با سیاست‌گذاری و اعلام نیاز سازمان غذا و دارو وارد شده، حدود ۴۰ فقره اظهارنامه در گمرک وجود دارد که تعیین تکلیف نشده است. ” این نشان داد که حتی محموله‌هایی که اظهار شده و سازمان غذا و دارو در جریان آن نیز قرار دارد، بلاتکلیف مانده است.

پای دارو در میان است و جایی برای شوخی و بازی با کلمات نیست

این تنها مروری بر بخشی از چالش‌های واردات دارو و اختلاف نظرهای بین سازمان غذا و دارو، گمرک و سایر حوزه ها در بخش واردات است و با توجه به آنچه تاکنون گذشته به نظر نمی‌رسد با رویه فعلی، هیچ‌گاه این مشکل حل شود و تنها هر بار برای ورود هر کالای سلامت محوری که پای رسانه به آن باز می‌شود، مسئولان مربوطه دور هم جمع شده و همان مسایل و توجیه‌های گذشته خود را فقط در منصب‌های جدید تکرار کرده و اصل موضوع که تعیین تکلیف به موقع اقلام دارویی که با جان و زندگی مردم سر و کار دارد مغفول باقی می‌ماند،تعیین وضع دسترسی اطلاعات و هماهنگی بین دستگاه‌های ذیربط از جمله گمرک، وزارت بهداشت و سامانه جامع تجارت انجام نشده و همین بهانه‌ای شده برای شانه خالی کردن از اصل ماجرا و بازی با کلمات که نمی‌تواند دردی از نیاز دارویی و تامین به موقع آن برای هموطنان و نیازمندان به آن، را دوا کند.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا