کد خبر: 16030185494
حقوقی و قضاییدولتراه و مسکن

متروپل، آینه تمام‌ نمای خلاء نظارت بر بلندمرتبه‌سازی در ایران

خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونی‌های عمرانی تهران و کارشناس اقتصاد مسکن

این بار هم فاجعه‌ای در ساختمانی بی‌کیفیت رخ داد و جان ده‌ها نفر از هم‌وطنان بی‌گناهمان در زیر آوار بی‌مسئولیتی و وجدان‌های خاموش از دست رفت.

به نظر می‌رسد تا هفته‌های آینده هم شاهد تصاویری از خانواده‌های عزادار و موج تسلیت‌های سلبریتی‌ها در صفحات شبکه‌های مجازی خواهیم بود و درنهایت خاموشی رسانه‌ها و بسته شدن پرونده.

نگاهی به آمار بلندمرتبه‌سازی در کشور نشان از سونامی صدور مجوزهای متعددی دارد که طی سه دهه گذشته با دلایلی همچون رشد جمعیت، مدرن سازی، نوسازی و … کشور را درنوردید.

از پایتخت تا تمام مراکز استان‌ها و شهرهای تقریباً پرجمعیت. در کنار مدرنیته و نوسازی، تعریف کاربری‌های جدید با ترکیب انواع کاربری‌ها اعم از مسکونی، اداری، تجاری، تفریحی، فرهنگی و ورزشی در یک ساختمان باعث شد تا نیاز به نظارت هزاران برابر بیش‌ازپیش احساس شود و دریغ از نوسازی و مدرن شدن روش‌های نظارت و صدور مجوزها.

باوجود پیشرفت روزافزون تکنولوژی‌ در صنعت ساختمان، در کشور ما همچنان تمامی مراحل صدور پروانه ساختمانی تا ارائه پایان کار، از مسیرهای دفتری، ثبتی و سنتی پیش می‌رود.

استفاده از این روش‌های سنتی که در دنیا با سرعتی فزاینده بر بسترهای الکترونیکی به‌روزرسانی می‌شود، در کشور ما منجر به بروز فجایعی مانند متروپل و در آینده‌ای نه‌چندان دور برج‌ها و مال‌ها و ساختمان‌های بلندمرتبه دیگر خواهد شد.

شاید بد نباشد پیش از ارائه آمار از ساختمان‌ها و برج‌های ناامن موجود که به‌نوعی نشان از بحران‌های آینده دارند، به روزهای قبل از ساخت آن‌ها نگاهی انداخته و به دنبال راهکاریی برای پیشگیری از به وجود آمدن این بمب‌های ساعتی باشیم.

تمامی مراحل پیش از ساخت این ساختمان‌های بلندمرتبه اعم از نکات مربوط به شهرسازی، نیازسنجی، مکان‌یابی، طراحی و اجرا و بخصوص در تمام این مسیر، حلقه مفقوده اصلی که نظارت بر نحوه صدور مجوزها و تاییدیه‌ها می باشد از لحاظ استاندارد، کیفیت و ایمنی، کاملا فردمحور و وابسته به تصمیمات یک جمع هم‌فکر بوده و محتمل است با در نظر گرفتن منافع مشترک این گروه یا افراد حتی بخش نظارت، بازرسی، کیفیت و ایمنی نیز نیم‌نگاهی به این فرآیند نداشته و تنها با امضاهای طلایی و نقره‌ای و …ساخت و واگذاری پروژه ای خطرناک به اتمام رسیده و در اختیار مصرف‌کنندگان و مراجعین قرار گیرد.

از سوی دیگر نگاهی به آمار مجوزهای ساختمان‌های مرتفع در شهرهایی نظیر تهران، با پوسته‌ای در حال لرزش و سایر شهرها هر یک با شرایط اقلیمی خاص خود نیز نشان از رد پای جریانی دارد که تصمیماتی این‌چنین حیاتی را در حیاط‌خلوت‌ها اتخاذ کرده و بدون کوچک‌ترین پیش‌بینی از آینده تلخ و دردناکی همچون متروپل، امضاهای خاص خود را خرج این فجایع می‌کنند.

متروپل؛ نشان اوج سلطه امضا و نظرات فردی بر صنعت ساختمان کشور، بجای سیستم، فرآیندهای اصولی و مبتنی بر استاندارد و ضوابط است. متروپل تنها یک ساختمان نیست، تجمیع ناکارآمدی و سوءمدیریت و عدم نظارت در دوره‌ای خاص از مدیریت شهری و ساخت‌وساز است.

امروزه ما در جای‌جای این کشور و بخصوص در پایتخت با بیش از ده‌ها میلیون سکنه و متقاضی مسکن همچنان شاهد این زد و بندها و امضاهای طلایی برای ساخت برج‌های مسکونی هستیم. که چه بسا جان بیش از ۸۰نفر را در خود خواهد بلعید. متروپل‌های آینده را دریابیم.

بیشتر بخوانید
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا