میثم فدایی مدیرعامل فرابورس ایران در همایش فرصتهای تامین مالی شرکتهای دانشبنیان با تاکید بر اینکه استان اصفهان از لحاظ سهم بازار از صنایع جزو استانهای سرآمد است، گفت: فرابورس در نظر دارد با نگاه جدیدی فعالیتهای خود را ادامه دهد و بازار سرمایه را محدود به تهران نمیبیند بلکه بازاری به وسعت یک کشور است.
به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا) و به نقل از فرابورس ایران، فدایی با اشاره به اینکه اصفهان از لحاظ شرکتهای کامودیتیمحور در بازار سرمایه سهم بالایی دارد، گفت: همچنین شرکتهای دانشبنیان خاصی دارد که فرصت و فضای حضور آنها در فرابورس وجود دارد.
در این نشست خبری که با حضور مدیرعامل فرابورس ایران، معاون پذیرش فرابورس و جمعی از اعضای اتاق بازرگانی صنایع و معادن اصفهان برگزار شد، فدایی هدف از حضور فرابورس در اصفهان را معرفی ابزارهای تامین مالی به شرکتهای دانشبنیان عنوان کرد تا در سالی که به نام دانشبنیان نامگذاری شده است، ظرفیتهای بازار سرمایه را به این شرکتها معرفی کنیم.
وی در تشریح مراحل مختلف تامین مالی در فرابورس ایران، گفت: علاوه بر بحث پذیرش و عرضه در بازار فرابورس، در مراحل مختلف تامین مالی ابزارهای متنوعی از کرادفاندینگ تا صندوقهای ویسی و پیای، اوراق صکوک و … نیز داریم که امکان تامین مالی را فراهم میکند.
مدیرعامل فرابورس با اشاره به اینکه بحث تامین مالی از بازار سرمایه موضوع مهمی است و شرکتهای دانشبنیان نیز در خصوص نحوه تامین مالی مطالبهگری دارند، افزود: در فرابورس برای مراحل مختلف یک شرکت دانشبنیان ابزارهای متنوع وجود دارد؛ در مرحله اول که ایده شکل میگیرد، دو نوع ابزار داریم که صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه و خصوصی هستند.
وی از فعال بودن ۱۴ نوع صندوق وی سی و پیای در بازار سرمایه خبر داد و گفت: این صندوقها در سالهای اخیر استارتاپهای مختلفی را تامین مالی کردهاند و در حال حاضر نیز ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه در این صندوقها وجود دارد که امکان تزریق به طرحهای دانشبنیان را دارند.
فدایی روش بعدی تامین مالی را کراد فاندینگ دانست و گفت: در تامین مالی جمعی، سکوهایی داریم که طرحها را معرفی میکنند و مردم میتوانند متناسب با طرح و چشمانداز در این سرمایهگذاری مشارکت کنند که در این طرحها اصل سرمایه هم توسط صندوق نوآوری و شکوفایی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تضمین میشود.
مدیرعامل فرابورس در ادامه به اینکه سال گذشته از طریق این سکوها ۱۰۲ میلیارد تومان تامین مالی کراد فاندینگ انجام شده است، تصریح کرد: امسال در این مدت ۷۵ میلیارد تومان تامین مالی قطعی و ۹۵ میلیارد تومان متعلق به ۲۴ طرح تعریف شده است.
به گفته فدایی در حال حاضر ۱۴ سکو در فرابورس فعال است که میتوانند امکان تامین مالی شرکتهای دانشبنیان اصفهان را نیز فراهم کنند ضمن آنکه پتانسیل خوبی در این استان در مشارکت برای تامین مالی شرکتهای دانشبنیان وجود دارد و یکی از طرحهای بزرگ که رکورد تامین مالی کراد فاندینگ را ثبت کرد، متعلق به استان اصفهان بود.
وی با اشاره به اینکه در حوزه کراد فاندینگ، تامین مالی فیلم سینمایی نیز کلید خورده است، افزود: با توجه به منابع استان اصفهان و سطح ریسکپذیری، سکوی تامین مالی مربوط به طرحهای اصفهان میتواند موفق باشد. از سوی دیگر صندوقهای PE یا خصوصی هم برای بازسازی و احیای شرکتها در بازار سرمایه فعال است و در حال حاضر چهار صندوق سرمایهگذاری خصوصی داریم.
مدیرعامل فرابورس مرحله آخر در تامین مالی شرکتهای دانشبنیان را بحث پذیرش اعلام کرد و گفت: در حال حاضر ۱۵ شرکت دانشبنیان در فرابورس پذیرش شدهاند که فرابورس امسال مسیر سبزی برای این شرکتها طراحی کرده تا ورود آنها تسهیل شود. برای اولین بار هم امسال تپسی به عنوان یکی از استارتاپهای بزرگ کشور از طریق فرابورس عرضه اولیه شد و بورسی شدن استارتاپ ها علاوه بر کمک به توسعه این شرکتها، ضریب اعتماد آنها را بالا میبرد.
فدایی درباره نحوه ارزشگذاری و پذیرش شرکتهای دانشبنیان در بازار سرمایه گفت: جنس داراییهای شرکتهای دانشبنیان متفاوت است چراکه این شرکتها دارایی فیزیکی کمتری دارند، به همین دلیل هم نوع ارزیابی آنها متفاوت بوده و فرایند پذیرش آنها در مسیر ویژهتری قرار دارد.
وی با بیان اینکه برای این شرکتها از ظرفیت شرکت پروژه هم میتوان استفاده کرد که در این حوزه، تجلی به عنوان اولین تجربه، بازدهی و چشمانداز خوبی برای این نوع ابزار مالی ایجاد کرد، اظهار داشت: در شرکتهای پروژه ۵۰ درصد آورده توسط موسسین و ۵۰ درصد توسط سرمایهگذاران در بازار سرمایه فراهم میشود.
مدیرعامل فرابورس ایران با اشاره به اینکه شرکتهای دانشبنیان در بازار پایه و SME پذیرش نمیشوند بلکه در بازار اصلی پذیرش میشوند، بیان کرد: مطابق با استانداردهای جهانی، فرابورس نیز با عرضههای اولیه به ورود منابع حاصل از بازار سرمایه به داخل شرکتها کمک میکند که دو عرضه آخر فرابورس نیز به همین ترتیب بود.
بازدید از شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان
مدیرعامل فرابورس صبح امروز در بازدید از شهرک علمی تحقیقاتی اصفهان به بررسی راهکارهای ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار سرمایه پرداخت و با اشاره به اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مجوز ارزشگذاری داراییهای نامشهود را صادر کرده است، افزود: مرحله اول برای ورود دانشبنیانها پذیرش و پس از آن ارزشگذاری دارایی نامشهود است. در بحث ارزشگذاری داراییهای نامشهود سازوکارهایی انجام میشود تا بازار روی داراییهای شرکت ارزش بگذارد.
به گفته وی با این سازوکار در جریان عرضه و تقاضا کشف قیمت انجام میشود و فرابورس دخالتی در این ارزشگذاری ندارد بلکه در خصوص شرکتهای دانشبنیان جلسات مفصلتر برگزار میشود چراکه شناخت بازار کم است و لازم است بازار با شناخت از شرکت اقدام به قیمتگذاری کند.
در ادامه، حجت اسماعیلزاده معاون پذیرش فرابورس ایران با اشاره به اینکه در خصوص شرکتهای دانشبنیان با دو طیف شرکت مواجه هستیم، گفت: یک گروه از آنها اندازهشان با بازارهای اصلی منطبق نیست و منظور از سایز هم لزوما سرمایه نیست بلکه مسئله سایز با ارزش شرکت محاسبه میشود که در حال حاضر امکان عرضه شرکتهای کوچک و حتی متوسط وجود ندارد.
به گفته اسماعیل زاده گروه بعد شرکتهای کوچکتر هستند که قرار بود بازار هدف راهاندازی شود که به نتیجه نرسید و قرار شد بازار SME با سازوکاری جدید احیا شود. در این بازار سهامداران حرفهای فعال میشوند و معیارهای پذیرش متفاوت است. این شرکتها قطعا طی چند سال میتوانند بزرگ و سودآور شوند.
وی با اشاره به اینکه پیشنهادها به سازمان بورس رفته و در هیات مدیره تصویب شده است، اظهار کرد: بسیاری از شرکتها میتوانند در قدم اول وارد این بازار شوند و بعد از یک تا دو سال شرایط ورود به بازارهای بالاتر را اخذ کنند.
احیای بازار شرکتهای کوچک و متوسط
مدیرعامل فرابورس نیز در خصوص احیای بازار شرکتهای کوچک و متوسط با اشاره به اینکه اسم این بازار، بازار رشدی شرکتهای دانشبنیان خواهد بود، افزود: سرمایهگذاران حرفهای که میتوانند در این بازار فعال باشند حدود ۲۰۰ هزار نفر هستند که وارد این بازار میشوند.
وی با بیان اینکه طی جلسه هفته گذشته این موضوع مجددا مطرح و بررسی شده و در ریزساختارها، پیشنهادهای فرابورس پذیرفته شده است، گفت: امیدواریم به کمک این بازار شرکتهای کوچک، دانشبنیان و … وارد بازار سرمایه شده و تامین مالی کنند.