این ادعا که هدف امارات از نزدیک شدن به دمشق، کاهش نفوذ ایران در سوریه است، ادعایی بسیار پوچ است که قبلا نیز به عنوان بهانه ای برای پیشبرد اهدافی دیگر مطرح شده بود.
به گزارش دیپلماسی ایرانی، عبدالله بن زاید، وزیر امور خارجه امارات روز سه شنبه گذشته در دمشق با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه دیدار کرد. مقامات و رسانه های سوری این سفر را که در نوع خود از سال ۲۰۱۱ بی سابقه بود، گامی به سوی توسعه روابط دوجانبه در زمینه های مختلف توصیف کردند ولی رسانه ها و شخصیت های متعددی در امارات، هدف اصلی عادی سازی روابط با نظام اسد را، مقابله با نفوذ ایران در سوریه دانستند.
نکته سفر اخیر وزیر امور خارجه امارات به دمشق، در مضمون این سفر نیست بلکه در زمان آن است. این دیدار در شرایطی صورت گرفت که روابط عربستان سعودی و لبنان دچار بحران شده و عربستان و شماری از کشورهای عربی خلیج حوزه خلیج فارس، سفیران خود در بیروت را در اعتراض به اظهارات جرج قرداحی، وزیر اطلاع رسانی لبنان درباره جنگ یمن که به دولت سوریه نزدیک است، فراخوانده اند. به عبارت دیگر، در شرایطی که عربستان به علت تنش با شخصیت های نزدیک به بشار اسد و ایران، سفیر لبنان در ریاض را اخراج کرده و سفیر خود را از بیروت فرا خوانده، ابوظبی سرگرم تقویت روابطش با این محور است.
این ادعا که هدف امارات از نزدیک شدن به دمشق، کاهش نفوذ ایران در سوریه است، ادعایی بسیار پوچ است که قبلا نیز به عنوان بهانه ای برای پیشبرد اهدافی دیگر مطرح شده بود و اکنون به عنوان نارنجک دودزا برای تحت الشعاع قرار دادن خشم احتمالی از این سفر از یک سو، و توجیهی نیرنگ آمیز برای کسانی که به این سفر اعتراض دارند، مورد استفاده قرار می گیرد.
کاستن از نفوذ ایران در سوریه، با حمایت از ایران و نفوذ ایران و عوامل ایران در سوریه امکان پذیر نیست! کافی است به سخنان اخیر سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله نگاهی بیندازیم که گفت نزدیک شدن امارات به سوریه، اذعان طرف های عربی به پیروزی اسد است. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران نیز سفر بن زاید به سوریه و دیدارش با اسد را گامی مثبت توصیف کرد.
آنچه امارات به نظام اسد می دهد، احیای مشروعیت عربی آن و بازسازی سوریه و احیای ماشین نظامی و اطلاعاتی این است. اقدام امارات کاهش فشار سیاسی و مالی و اقتصادی و نظامی بر ایران به عنوان حامی اصلی بشار اسد را باعث می شود. تهران ده سال است که با کمک گروه های مسلح وفادار به خود برای تحقق این هدف در سوریه می جنگد و اکنون امارات، خواسته های ایران را دو دستی به این کشور تقدیم می کند و مدعی است که به دنبال کاهش نفوذ ایران در سوریه است!
مسئولیت اصلی عواقب احیای جایگاه اسد بر دوش دولت آمریکاست که عامل بخش اعظم مشکلات کنونی مرتبط با سوریه است. دولت جو بایدن که همان خط مشی دولت باراک اوباما، رئیس جمهوری اسبق امریکا را دنبال می کند، نه تنها چشم خود را به روی تلاش ها برای احیای مشروعیت نظام اسد بسته است بلکه به امارات و دیگر کشورها برای حرکت در این مسیر، چراغ سبز نشان داده است.
دولت آمریکا گسترش روند عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسرائیل را تشویق می کند تا اعتراضات به ورود واشنگتن به مذاکرات هسته ای با ایران را کاهش دهد. دولت بایدن درصدد است مانند اوباما، از سوریه به عنوان برگه چانه زنی با ایران و روسیه استفاده کند به این صورت که در مقابل کاهش تحریم ها علیه اسد و سرپا کردن آن، از ایران می خواهد به مذاکرات و توافق هسته ای بازگردد و از روسیه می خواهد برای پایان دادن به اختلافات بنیادین، همکاری کند. بعد از آن ممکن است آمریکا نیروهایش را از سوریه خارج کند و به ایران اجازه دهد وانمود کند که نیروهایش را از سوریه خارج کرده است به این شرط که مشکلی برای امنیت اسرائیل ایجاد نکند. همه از این سناریو بهره مند می شوند به جز کشور ترکیه که بزرگترین قربانی آن خواهد بود.
منبع: عربی ۲۱ / نویسنده: علی حسین باقر