با امضای تفاهمنامهای میان شرکت توانیر و شرکت بهینه سازی مصرف سوخت، برای نخستین بار در کشور، برقی کردن چاههای کشاورزی از طریق انرژیهای تجدیدپذیر کلید خورد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، براساس این تفاهمنامه که میان محمدحسن متولیزاده، مدیرعامل شرکت توانیر و علی مبینی دهکردی، مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت منعقد شد، ۶۰ هزار چاه کشاورزی در طول سه سال برقدار میشود.
محمدحسن متولیزاده، مدیرعامل توانیر در مراسم امضای این تفاهمنامه گفت: با اجرای کامل این طرح ۲۰۰۰ مگاوات نیروگاه خورشیدی احداث میشود و این طرح در راستای اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و رونق تولید است چرا که با تحقق صرفهجویی در مصرف نفت گاز و آزاد کردن این ظرفیت برای صادرات بهویژه در شرایط کنونی، اهمیتی دوچندان مییابد.
مدیرعامل شرکت توانیر افزود: با برقدار شدن چاههای کشاورزی، هزینههای کشاورزان کاهش مییابد و ۸۰ درصد هزینههای جاری آنها نسبت به زمان استفاده از سیستم دیزلی کمتر میشود. همچنین با آمدن برق سر چاه، امکان آبیاری نوین فراهم میشود و بهرهوری آبیاری افزایش مییابد.
به گفته این مقام مسئول، برای سوخترسانی به چاههای کشاورزی دیزلی باید سالانه بیش از ۴۰ تا ۵۰ هزار نفتکش جاده پیما در جادههای کشور تردد کنند که حذف این حجم تردد نیز نقش مهمی در کاهش حوادث جادهای ایفا میکند.
صرفه جویی ۱.۶ میلیارد دلاری با تغییر منبع برق چاههای کشاورزی
علی مبینی دهکردی، مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت همچنین در همین خصوص گفت: در فاز اول این طرح، ۱۱ هزار چاه کشاورزی از طریق انرژیهای تجدید پذیر برقی میشود.
براساس این تفاهمنامه، کشاورزان بابت خرید و نصب پنل خورشیدی و تجهیزات مورد نیاز شبکه، هزینهای پرداخت نکرده و تنها برای خرید تجهیزات اختصاصی مانند ترانس هزینه میکنند.
وی با بیان اینکه این تفاهمنامه براساس مصوبه سال شورای اقتصاد و قانون بودجه ۱۴۰۰ کل کشور میان دو شرکت به امضا رسید، اظهار داشت: براساس مصوبه شورای اقتصاد ۱.۶ میلیارد دلار از محل صرفهجویی سوخت مایع چاههای کشاورزی برای برقی کردن چاههای کشاورزی با سوخت گازوئیل، اختصاص یافته است.
این مقام مسئول با اشاره به این که با اجرای این کار تنوعبخشی در منابع تولید برق بیش از گذشته پیگیری میشود، ادامه داد: با اجرای این طرح صنعت سلولهای خورشیدی توسعه مییابد و بسترهایی برای فعالیت این صنعت در مقیاسهای بزرگتر فراهم میشود. همچنین اجرای این طرح باعث پاکتر شدن محیط زیست شده و زنجیره ارزش ایجاد میکند.
در عین حال شرکتهای اسکو و بهرهبرداری را بهکار میگیرد که در نهایت رونق بیشتر اشتغال را به دنبال دارد.
مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت توضیح داد: با برقی کردن چاههای کشاورزی در قالب این تفاهمنامه، در زمستان که چاههای کشاورزی خاموش است، برق خورشیدی به شبکه تزریق و در زمستان نیز برق بخشی از مصرف کنندگان عمده از این طریق تأمین میشود.