۵ مشکل فراگیر واحدهای صنعتی
آرمان خالقی/ قائم مقام خانه صنعت معدن ایران
در بحث کسب و کار مربوط به حوزه صنعت و معدن تامین انرژی واحدها یکی از اصلی ترین دغدغه های روز است؛ به طوری که در تابستان با قطعی برق و در زمستان با ناترازی در برق و گاز مواجه هستیم.
به همین واسطه شاهد هستیم که در اغلب شهرک های صنعتی یک روز در هفته تعطیل است که این امر باعث می شود تولید منقطع شود و مطمئنا تبعاتی برای صنعت دارد. که البته برخی از صاحبان صنایع برای جبران عقب ماندگی مجبور به حضور در روزهای تعطیل در شهرک ها هستند و این به معنای افزایش هزینه های روانی و مالی برای کارفرما و کارگران و در نهایت افزایش قیمت تمام شده محصولات.
از سوی دیگر یکی از مواردی که جزو خواسته های تولید کنندگان محسوب می شود بحث تامین مالی و نقدینگی بخش تولید است. با توجه به مسائل تورمی که وجود دارد بخش تولید بیش از قبل نیاز به تامین نقدینگی دارد و بانکها نتوانسته اند پاسخگو باشند؛ حال یا به دلیل محدود بودن منابع مالی توان پرداخت ندارند و یا تمایل ندارند که تسهیلاتی پرداخت کنند. به تبع این امر باعث می شود بخش تولید در حفظ وضعیت موجود هم دچار مشکل باشد.
سومین مشکل ناشی از تحریم ها است که اثرات آن به تامین مواد اولیه و واردات ماشین آلات برمیگردد. ضمن اینکه در حوزه صادرات کالا نیز مشکلاتی ایجاد کرده است و همانطور که می دانید در بحث برگشت ارز حاصل از صادرات، بخش تولید باز هم با مشکل مواجه است.
یکی دیگر از مسائلی که این روزها گریبانگیر کلیه صنایع است بحث تامین منابع انسانی است؛ در واقع نیروی کار کافی وجود ندارد و عمدتاً به این دلیل است که حقوق و مزایا متناسب با وضعیت موجود نیست و از آن طرف چون تولید شرایط خوبی ندارد در نتیجه افزایش هزینه برای بنگاهها به معنی این است که تولید از صرفه اقتصادی خارج شود و به تبع تولیدکننده قدرت رقابت خود را در بازار از دست بدهد.
اما پنجمین مشکلی که فراگیر و دامنگیر واحدهای صنعتی است در حوزه قوانین و مقررات است که بعضاً بازدارنده و یا متناقض با هم هستند. بنابراین نیاز است که این دست از قوانین و مقررات بازبینی شود و مواردی که مانع روان و تسهیل بودن تولید است رفع شود.