تاریخچه ورشکستگی در ایران
تاریخچه کامل ورشکستگی در ایران
ورشکستگی به حالتی گفته میشود که یک تاجر و یا یک شرکت تجاری امکان پرداخت کردن بدهیهای خود را نداشته باشد. به بیان دیگر، اگر میزان بدهیهای فرد یا شرکت از میزان داراییهایش بیشتر باشد، ورشکستگی ایجاد میشود. ورشکستگی یک مسئلۀ قانونی است و باید توسط دادگاه تایید شود. زمانی که حکم دادگاه به ورشکستگی فرد یا شرکت داده شود، ورشکسته حق هیچ گونه تصرف در اموال خود را نخواهد داشت. به این ترتیب این امکان پیش میآید تا طلبکاران، بسته به مبلغ طلبشان، از امول ورشکسته اتخاذ نمایند. اما تاریخچه ورشکستگی در ایران چیست؟ از چه زمانی برای ورشکستگی قانون وضع شد؟ با ما در ادامۀ این مطلب همراه باشید تا تاریخچه ورشکستگی در ایران و جهان را برایتان بازگو کنیم.
ورشکستگی چیست؟
پیش از بررسی تاریخچه ورشکستگی در ایران، اجازه دهید تا کمی در مورد معنی ورشکستگی صحبت کنیم. همانطور که در پاراگراف قبلی نیز گفتیم، ورشکستگی زمانی اتفاق میافتد که فرد نتواند بدهیهای خود را پرداخت کند. این تعریف یک تعریف کلی از ورشکستگی است. ورشکستگی انواع مختلفی از قبیل: ورشکستگی عادی، ورشکستگی به تفسیر و ورشکستگی به تقلب، دارد. قانون مجازات اسلامی برای هر یک از انواع ورشکستگی متفاوت است. بیایید ببینیم تاریخچه ورشکستگی در ایران از کجا آغاز شد.
تاریخچه ورشکستگی ایران
تاریخچه ورشکستگی در ایران در مدل معاصر امروزی از حدود سالهای ۱۳۰۳ و ۱۳۰۴ آغاز شد. پیش از این سالها، فقه اسلامی در مورد عاقبت فرد یا شرکت ورشکسته تصمیم میگرفت. در این دوران هیچ تفاوتی بین ورشکستگی یک تاجر و یک فرد غیر تاجر وجود نداشت. در اواسط سال ۱۳۱۰ شمسی، قانون گذاری به شیوۀ امروزی در جهت عاقبت ورشکسته تنظیم شد. تاریخچه ورشکستگی در ایران به سالهای بسیار دور بازمیگردد؛ اما قانون گذاری در این زمینه طی صد سال گذشته انجام شده است. طبق این قانون، زمانی که فرد ورشکسته اعلام میشود، طلبکار میتواند طب خود را از داراییهای وی اخذ نماید.
تاریخچه ورشکستگی در جهان
با توجه به این مسئله که تاریخچه ورشکستگی در ایران شباهت بسیاری به تاریخچه ورشکستی در جهان دارد، دانستن پیشینۀ آغاز ورشکستگی در جهان خالی از لطف نیست. آغاز ورشکستگی از زمان آغاز تجارت، انواع تبادالات مالی و موارد مشابه دیگر آغاز شد. از زمانهای بسیار دور، از همان زمانی که خرید و فروش معنی پیدا کرد آغاز شد. تاریخچه ورشکستگی در ایران و جهان به حدود ۴۵۰ سال پیش از میلاد باز میگردد. رمیها را میتوان به عنوان اولین افرادی دانست که برای ورشکستگی قانون گذاری کردند. طبق قوانین اولیه، فرد طلب کار، میتوانست فرد ورشکسته را تا چند ماه در خانۀ خود زندانی کند و اگر طلبش را اخذ نکرد وی را به عنوان برده بفروشد، از او بخواهد تا برایش کار کند یا حتی او را بکشد! پس از گذشت زمان، قانون کشتن ورشکسته برچیده شد و تنها این امکان وجود داشت تا فرد طلبکار بتواند تا از ورشکسته کار بخواهد تا بدهی وی صاف شود یا وی را به عنوان برده بفروشد.
همه چیز دربارۀ تاریخچه ورشکستگی در ایران و جهان
ورشکستگی به حالتی گفته میشود که یک تاجر یا یک شرکت تجاری بیش از میزان دارایی خود دچار بدهکاری شود. این حالت، دادگاه بر اساس قوانین مجازات جمهوری اسلامی اعلام ورشکستگی خواهد کرد. زمانی که ورشکستگی فرد توسط دادگاه تایید شود، این امکان برای تمامی طلب کاران ایجاد خواهد شد تا از املاک، داراییها و موارد مشابه دیگر متعلق به فرد ورشکسته، طلب خود را اخذ نمایند. تاریخچه ورشکستگی در ایران به سالهای بسیار دوری باز میگردد. اما قانونگذاری در تاریخچه ورشکستگی ایران، در قرن معاصر و از سالهای ابتدایی صدۀ ۱۳۰۰ شمسی آغاز شد. روند قانون گذاری برای ورشکستگی در ایران تا سال ۱۳۱۰ ادامه داشت و از آن زمان به بعد نیز به شکل امروزی ادامه پیدا کرد.
قانون گذاری برای ورشکستگی در ایران، شباهت بسیار زیادی به قوانین غربی دارد و از قواعد آن پیروی میکند. البته باید گفت که بر اساس تشخیص دادگاه مبنی بر نوع ورشکستگی، قوانین مجازات اسلامی برای فرد ورشکسته متفاوت خواهد بود. اما در هر حالتی، طلبکار میتواند از داراییهای فرد، طلب خود را اخذ کند. در این مسیر، هرچه فرد طلبکار نسبت به دیگر طلبکاران سریعتر اقدام کند، زودتر به مال از دست رفتۀ خود دست خواهد یافت.اگر باز هم سوالی در این باره دارید میتوانید به سایت عصر اقتصاد مراجعه کنید.