رئیس اتاق بازرگانی ایران: معیشت ۹میلیون نفر با اختلالات اینترنت در معرض تهدید است
شافعی، در جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران با بیان اینکه بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار در شرایط اختلال اینترنت در معرض نابودی هستند، عنوان کرد معیشت ۹ میلیون نفر از جمعیت کشور با تداوم این شرایط در معرض تهدید است.
به گزارش اتاق ایران، غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران در سخنرانی خود در بیست و پنجمین جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران با پرداختن به موانع فرآیند تولید اشتغالزا و پایدار، وجود نااطمینانیها را سمی مهلک در تصمیمات اقتصادی توصیف کرده و تأکید کرد در جریان تدوین استراتژی توسعه صنعتی کشور با دعوت از بخش خصوصی، مشارکت عمومی و همگرایی در اجرایی شدن این سند تقویت شود.
او همچنین از دولت و مجلس خواست در تدوین برنامه هفتم توسعه نیز بهجای طرح آمال و آرزوهای بلندپروازانه، بیش از هر چیزی به دنبال تغییر ریل اداره کشور در جهت تأمین حقوق شهروندی و مشارکت حداکثری در اجرای آن باشند.
رئیس اتاق ایران به آثار اقتصادی محدودیتهای فضای ارتباطی در کشور پرداخته و با اشاره به اینکه بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار در این شرایط در معرض نابودی هستند گفت: معیشت ۹ میلیون نفر از جمعیت کشور با اختلالات اینترنت در معرض تهدید قرار گرفته است.
متن سخنرانی غلامحسین شافعی به این شرح است:
هیچ ایرانی دلسوزی نمیتواند نسبت به آنچه در دو ماه گذشته رخ داده بیتفاوت باشد. امیدوارم کشور زودتر به سرمنزل آرامش برسد. این روزها در جلسات متعدد، مسئولان از ما سؤال میکنند که برای بهبود وضع اقتصادی کشور چه باید کرد؟ در یککلام پاسخ ما در دو مورد اساسی خلاصه میشود: اول اینکه حل مشکل اقتصادی کشور و ببود وضع اقتصادی مردم نیازمند سرمایهگذاریهای عظیم و دسترسی به فناوریهای بهروز است.
دوم حضور افراد دارای اهمیت حرفهای در مناصب مهم اقتصادی کشور چارهساز است. آنچه تاکنون اقتصاد ما در طول دهههای گذشته با آن روبرو بوده خالی از موارد فوقالذکر و حرکت در مسیری پر از اشتباه بوده که ما را به نقطه بحرانی در اقتصاد کشور هدایت میکند.
طبق محاسبات گوناگون در ۱۰ سال اخیر درآمد سرانه حقیقی هر ایرانی بیش از ۳۰ درصد کاهشیافته است. حدود ۱۰ میلیون ایرانی زیر خط فقر رفتهاند؛ چند سال است که حجم استهلاک از حجم سرمایهگذاری پیشی گرفته است و فقر مطلق حدود دو برابر شده است.
میانگین رشد اقتصادی با نفت طی سالهای ۹۰ تا ابتدای ۱۴۰۱ بر اساس آمارهای بانک مرکزی نیم درصد بوده است. این وضعیت نشان از سیطره نا اطمینانی در فضای کسبوکار و عدم انگیزه فعالان اقتصادی برای سرمایهگذاریهای بزرگ و مولد در کشور دارد. زمانی که سرمایهگذاری صورت نگیرد، تولید اشتغالزا و پایدار نخواهیم داشت و متعاقباً اشتغالزایی برای جمعیت جوان کشور رقم نخواهد خورد.
بر اساس اعلام بانک مرکزی نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در سال ۹۸ معادل ۲۶.۱ درصد و نرخ بیکاری جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله معادل ۱۸ درصد بوده است. بررسی این شاخصها برای زنان در مقایسه با مردان عمق مشکل را بیشتر آشکار میکند. این نرخ برای کشوری که یکی از مزیتهای نسبی آن نیروی جوان تحصیلکرده است هشدار جدی تلقی میشود.
نااطمینانیهای گسترده در اقتصاد ایران همریشه در سیاستهای اقتصادی داخلی دارد و هم در تحریمهای ظالمانه. واقعیت آن است که هنوز همانند سالها قبل، ماهیت سیاستهای اقتصادی دولت نیز برای فعالان اقتصادی روشن نیست.
سیاستهای دولت و مجلس درباره قیمتگذاری انرژی و قیمتگذاری خوراک برای صنایع چیست؟ سیاست کشور درباره نرخ ارز، درباره نرخ سود بانکی، درباره قیمتگذاری کالاها و خدمات و انواع نهادههای تولید چیست؟ منطق سیاستهای مالیاتی دولت و مجلس چیست؟ وضعیت بورس بهعنوان دماسنج اقتصاد در چند سال اخیر بهوضوح نتیجه سردرگمی سیاستهای اقتصادی و راهبردهای سیاسی کشور است.
بدون وجود چشمانداز روشنی درباره این سیاستها، یک فعال اقتصادی نمیتواند تصمیمات میانمدت و بلندمدت بگیرد.
تدوین استراتژی توسعه صنعتی کشور
موضوع بعدی درباره تدوین استراتژی توسعه صنعتی کشور است که در دستور کار دولت قرار گرفته است. تدوین سند استراتژی توسعه صنعتی موضوع فرابخشی است. اتاق ایران امیدوار است با دعوت از بخش خصوصی در کارگروههای تدوین سیاستها درباره رستههای اولویتدار، مشارکت عمومی و همگرایی در اجرایی شدن سند را قوت بخشد.
گزارشی که اخیراً از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران منتشر شده است ضمن بررسی تجربه توسعه صنعتی کشورهایی همچون چین، ژاپن، تایوان و کره جنوبی به این نتیجه میرسد که در کشورهایی که در توسعه صنعتی موفق بودهاند بدون استثنا از یک توالی صنعتی تدریجی پیروی کردهاند. به این معنا که در مراحل اولیه، مزیتهای نسبی خود را سکوی پرتابی برای مزیت سازی و خلق ارزش قرار دادهاند.
توسعه اقتصادی پایدار، نشات گرفته از سیاستهای صنعتی سنجیدهای است که در مراحل ابتدایی با مزیتهای نسبی یک کشور همسو بوده و صنایع سازگار با ساختار داخلی و موجود را هدفگذاری کند. استراتژیهای توسعه که بدون توجه به مزیتها، صرفاً با الگوبرداری از مراحل انتهایی توسعه کشورهای پیشرفته سعی بر تمرکز بر روی صنایع سنگین داشتند، به شکست منتهی شدند.
در کشورمان نیز مزیتهای عدیدهای وجود دارد که متأسفانه بدون آنکه از آنها در راستای تقویت زنجیرههای ارزش صنعت استفاده شود یا نادیده گرفته و یا صرفاً به خام فروشی منتهی شدهاند. از این منظر شما ببینید که چقدر واقعیات اقتصاد ما با تجارب موفق در تضاد است.
به این معنا که از مزیتهای نسبی خود نظیر نیروی کار تحصیلکرده و به نسبت ارزان و همچنین منابع غنی انرژی و معدنی برای توسعه زنجیره ارزش تولید در کشور بهره نبردهایم و برعکس صنایع سرمایهبر و خام فروشی در اولویت قرار گرفتهاند. امیدواریم تهیه این سند و اجرایی شدن آن معضل تصمیمگیریهای جزیرهای را حل کند و از همه این فرصتها و مواهب برای تکمیل زنجیره ارزش تولیدات رقابتپذیر استفاده شود.
برنامه هفتم توسعه
اگر دولت و مجلس میخواهند در عرصه اقتصاد تحولی ایجاد کنند فرصت برنامه هفتم توسعه، بزنگاهی است که میتوان بخشی از ناکارآمدیهای انباشت شده را حلوفصل کرد. تمام تلاش آنها باید این باشد که نا اطمینانیهای مربوط به سیاستهای اقتصادی داخلی را کاهش دهند.
لذا برنامه هفتم بهجای طرح آمال و آرزوهای بلندپروازانه بیش از هر چیزی باید به دنبال تغییر ریل اداره کشور در جهت تأمین منافع کشور و مشارکت حداکثری در اجرای آن معطوف و متمرکز شود. با صراحت عرض میکنم که یکی از مشکلات برنامههای قبلی عدم توجه به واقعیات زمان تدوین برنامه از جمله آثار مخرب تحریمها بر توان تولیدی کشور و مشارکت ندادن بخش خصوصی و استانها و دیگر گروههای مرجع بوده است.
آثار اقتصادی محدودیتهای فضای ارتباطی در کشور
یکی از مشکلاتی که صاحبان کسبوکار بهویژه کسبوکارهای کوچک در این دو ماه با آن دستبهگریبان بودهاند، مشکل محدودیت اینترنت بهعنوان یکی از اجزا مهم و انکارناپذیر فضای کسبوکار امروز است.
آمارهای رسمی بانک مرکزی حاکی از آن است که ۳.۳ درصد تولید ناخالص ملی بهصورت مستقیم به اقتصاد حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات گره خورده است. بر این اساس محدودسازی اینترنت در چند ماه اخیر ضمن آنکه زیان جبرانناپذیری را بر بسیاری از شرکتها بهویژه کسبوکارهای فعال در بخش خدمات تحمیل کرده، به کاهش سهم فناوری اطلاعات در تولید ناخالص ملی منجر شده است.
برآوردهای انجامگرفته در سازمان صنفی رایانهای نشان میدهد معیشت ۹میلیون نفر از جمعیت کشور که برای عرضه محصولاتشان از شبکههای اجتماعی بینالمللی استفاده میکنند، با اختلال سراسری در شبکه اینترنت در معرض تهدید قرار دارد.
اهمیت توجه به ادامه حیات کسبوکارهای اینترنتی از آنجا دوچندان میشود که بدانیم بیش از ۷۱ درصد از محصولات مبادله شده در صفحات اینستاگرام، کالای تولید ایران بوده است که عمدتاً زنان و جوانان صاحبان این کسبوکارها هستند. بر اساس نظرسنجی صورت گرفته توسط سازمان صنفی رایانهای در مهر ۱۴۰۱ که با مشارکت ۱۰۴ شرکت صورت گرفته حدود ۲۵ درصد پاسخدهندگان عنوان کردند که ۵۰ تا ۷۵ درصد فروششان کاهشیافته است.
همچنین ۳۳ درصد از مشارکتکنندگان میزان کاهش فروش را بین ۷۵ تا ۱۰۰ درصد عنوان کردهاند. برآورد میزان خسارت احتمالی در صورت تداوم محدودیتها هم جالب توجه است. ۲۵ درصد روزانه ۵۰ میلیون تا ۶۰ میلیون تومان خسارت برآورد کردهاند. ۲۱ درصد بین ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان و ۲۶ درصد بالای صد میلیون تومان تخمین زدهاند. بیش از ۴۰۰ هزار کسبوکار در این شرایط در معرض نابودی هستند. نوش داروی بعد از مرگ سهراب کارساز نیست.