ترجمه: سلیم حیدری
نزدیک به یک سوم کالاهایی که از بندر شانگهای خارج میشوند به دلیل محدودیتهای شدید ناشی از کووید، متوقف شدهاند.
این تاخیرها قرار است بحران زنجیره تامین را تشدید کند که باعث کمبود و افزایش قیمت در سراسر جهان شده است.
اقتصاددان مؤسسه اقتصاد جهانی کیل (IfW-Kiel) هشدار داده است که اروپا و ایالات متحده میتوانند انتظار تاخیر و کمبود بیشتر واردات لوازم الکترونیکی از چین را در نتیجه قرنطینه کووید در مرکز تجاری شانگهای داشته باشند.
وینسنت استامر، کارشناس تجارت جهانی به دویچه وله گفت که صادرات از بزرگترین بندر کانتینری جهان در شانگهای نزدیک به یک سوم کاهش یافته است.
او توضیح داد: “سه هفته پس از شروع قرنطینه، تقریباً ۳۰ درصد از کالاهایی که در حال حاضر باید شانگهای را ترک کنند، وجود ندارند. به عبارت دیگر، ۳۰ درصد صادرات کمتر به سایر نقاط جهان.”
صادرات از شانگهای در بلاتکلیفی است
استامر تصویری را در توییتر منتشر کرد که نشان میدهد حجم محمولههای خروجی از شانگهای به شدت کاهش یافته است، در حالی که حجم کالا از سایر بنادر چین ثابت مانده است.
سایر دادههای بندر نشان میدهد که به طور میانگین روزانه ۱۴۰هزار کانتینر به ۱۰۰هزار کانتینر کاهش یافته است.
شانگهای نقطه صفر شروع دوباره بزرگترین موج کووید-۱۹ در چین از زمان شروع همه گیری یعنی بیش از دو سال پیش است.
این شهر بندری با جمعیتی بالغ بر ۲۶ میلیون نفر، از ۲۸ مارس در قرنطینه شدیدی قرار دارد که برخی از کارگران را مجبور به خوابیدن در کارخانه های خود کرده است.
تاخیر در تامین لوازم الکترونیکی مصرفی
کارخانهها در مناطق اطراف شانگهای در تولید و صادرات کالاهای مصرفی مانند تبلت و تلویزیون و همچنین کالاهای الکترونیکی پیچیدهتر و متوسطی که برای تولید در غرب استفاده میشوند، تخصص دارند.
استمر گفت: «به نظر میرسد سرعت تولید در منطقه شانگهای کند شده است و کالاها به بندر نرسیدهاند تا در کشتیهای کانتینری بارگیری شوند.»
با وجود تضمین مقامات چینی مبنی بر اینکه عملیات بندری تحت تأثیر محدودیتها قرار میگیرد، تاخیرهای حمل و نقل افزایش یافته است.
تصاویری که از منابعی مانند ترافیک دریایی در رسانههای اجتماعی ارسال شده است، میزان تأخیرها را نشان میدهد. تعداد زیادی کشتی که در آبهای نزدیک شانگهای لنگر انداختهاند و محمولهای برای بارگیری وجود ندارد.
استامر گفت که تاخیرها در اروپا تا حدود دو ماه دیگر احساس خواهد شد زیرا بین ۵ تا ۶ هفته طول می کشد تا کشتیهای کانتینری از شانگهای به بندر شمالی هامبورگ آلمان سفر کنند و دو هفته دیگر نیز تخلیه و تحویل کالاها طول می کشد.
تاخیرهای تازه باعث افزایش تورم می شود
استامر پیشبینی کرد که در نتیجه این اتفاقات، تابستان امسال کالاهای مصرفی گرانتر میشوند و افزود که آلمان میتواند یکی از کشورهایی باشد که بدترین آسیب را از تأخیرها میبیند زیرا نزدیک به یک سوم تجارت دریایی بین چین و بزرگترین اقتصاد اروپا از طریق بندر شانگهای ارسال میشود. او گفت که بین ۵ تا ۸ درصد تجارت بین دو کشور در حال حاضر به تاخیر افتاده است.
ماکسیمیلیان بوتک، نماینده اقتصادی آلمان در چین، از این پیشبینی حمایت کرد و روز جمعه به خبرگزاری dpa گفت که مسیرهای تحویل جایگزین از طریق سایر بنادر برای کاهش ضرر ناشی از این اتفاق کافی نیست.
بوتک تایید کرد که خود بندر شانگهای بزرگترین منطقه نگرانی نیست زیرا تاخیرهای اصلی ناشی از حمل و نقل کالا از کارخانه ها به بندر بوده است.
زنجیرههای تامین در حال حاضر با مشکل مواجه هستند
تأخیرهای تازه مطمئناً بحران زنجیره تأمین را تشدید میکند که از زمان قرنطینههای ناشی از کووید ۱۹ در سراسر جهان در بهار ۲۰۲۰ افزایش یافته است.
همهگیری در ابتدا باعث بسته شدن بخشهای بزرگی از اقتصاد جهانی شد که شرکتهای حملونقل را مجبور کرد برنامههای حمل و نقل را لغو کنند.
این به نوبه خود باعث شد تعداد زیادی کشتی کانتینری در سواحل بنادر غربی و چین لنگر بیاندازند. اغلب این لنگراندازیها در مکانهای اشتباهی بود.
بر اساس گزارش بلومبرگ، در نتیجه، بیش از سه چهارم بنادر جهان طی دو سال گذشته دورههای فعالیت غیرعادی طولانی ای را تجربه کردهاند. سال گذشته، بسته شدن دو بندر دیگر چین، نینگبو-ژوشان و یانتیان، کمبود کالاهای خردهفروشی و تولیدی را برای بقیه جهان تشدید کرد.
در نتیجه این اتفاقات، اقتصاد آلمان در سال ۲۰۲۱ تنها ۲.۷ درصد رشد کرد، به جای ۴.۷ درصد که پیش بینی شده بود.
تورم نیز به بالاترین حد در ۳۰ سال اخیر رسید. استامر در تشریح تصویر جهانی به دویچه وله گفت که تقریباً ۱۲ درصد از همه کالاهایی که در سراسر جهان با کانتینر در حال حرکت هستند در حال حاضر در کشتیهایی گیر کردهاند که حرکت نمیکنند.
نرخ معمول کمتر از ۶ درصد است. این در حالیست که بالاترین نرخ ثبت شده تا کنون ۱۴ درصد در اواخر تابستان ۲۰۲۱ بودهاست.
محدودیت های قرنطینه شانگهای کاهش یافت
مقامات شانگهای روز جمعه قول دادند که کنترلهای ویروس رانندگان کامیون را که مانع تحویل آنها می شود، کاهش دهند. آسوشیتدپرس به نقل از معاون شهردار ژانگ وی گفت که منطقه “همه تلاش خود” را برای حل بحران انجام میدهد.
رانندگان کامیونی که کالا را به شانگهای می آورند با چندین پست بازرسی و آزمایش ویروس مواجه شده اند که برخی از شرکت های حمل و نقل و رانندگان را مجبور کرده است تا به طور کامل از فعالیت در این منطقه اجتناب کنند.
وو چونگنگ، مدیر اداره بزرگراه های وزارت حمل و نقل گفت که قرنطینه اکنون به آرامی کاهش مییابد و یک رژیم تست کووید سادهتر عبور رانندگانی را که به بندر میروند آسان میکند.
راه حل سریعی وجود ندارد
اما استامر هشدار داد: “حدس من این است که ممکن است تاخیرها قبل از اینکه بهتر شوند کمی بدتر شوند.” او پیشبینی کرد که زنجیرههای تامین جهانی «در این سال تقویمی به حالت عادی بازنخواهند گشت»، زیرا رفع تنگناهای بنادر و کشتیرانی پیچیده است.
استامر افزود: “در ۱۲ ماه آینده، ما باید مقداری تسهیل را شاهد باشیم، اما به شرطی که بتوان از سایر قرنطینهها در چین اجتناب کرد.”
رهبری چین از زمان ظهور ویروس در ووهان در اواخر سال ۲۰۱۹، یک استراتژی سختگیرانه برای مقابله با کووید را دنبال کرده است که شامل مقررات منع آمد و شد، آزمایشات انبوه و الزامات قرنطینه است.
این رویکرد با ورود نوع فرعی ویروس امیکرون BA.2 در معرض تهدید جدی قرار گرفته است. این به این دلیل است که واکسنهای چینی به اندازه واکسنهای تولید شده در ایالات متحده و اروپا مؤثر نیستند.
منبع: دویچه وله