کد خبر: 070702139112
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیروزنامه

خاندوزی خبرداد؛ خروج ایران از تله رشد اقتصادی پایین

بنابر اعلام وزیر اقتصاد، ایران از تله رشد اقتصادی پایین و سرمایه گذاری صفر خارج شده است.

به گزارش عصراقتصاد: سید احسان خاندوزی، روز پنجشنبه در نخستین رویداد ملی صنعت دانش بنیان با بیان اینکه دگرگونی در اقتصاد و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان، نیازمند تمرکز مستمر بر کیفیت رشد اقتصادی است، افزود: به همین منظور از سوی وزارت اقتصاد ودارایی اقداماتی در حوزه دانش بنیان از جمله افزایش سرمایه صندوق‌های پژوهش و فناوری و تسهیلات شرکت‌های دانش بنیان انجام شده است.

وی با تاکید بر اینکه این وزارتخانه برای رسیدن به این مهم تمام عیار پای کار ایستاده است و همکاری لازم را با سایر نهادها خواهد داشت، تصریح کرد: پس از اینکه در دهه ۹۰ در یک تله رشد پایین و کاهش سرمایه گذاری نزدیک صفر قرار گرفتیم، تلاش دو سال اول دولت این بود که با ورود به سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ از این دو تله خارج شویم که تاکنون نیز اقدامات صورت گرفته در این بخش قابل قبول بوده است. با این وجود نیاز است روی عنصر کیفیت رشد اقتصادی به عنوان یک عنصر جدید تمرکز کنیم.

تامین مالی شرکت های دانش بنیان به ۲۶۰ درصد افزایش یافت

وزیر اقتصاد و دارایی همچنین از افزایش تامین مالی برای شرکت های دانش بنیان از ۱۶۰ درصد که سال گذشته انجام شد به ۲۶۰ درصد در پنج ماهه اول امسال خبر داد و گفت: هدف‌گذاری‌ها باید به این سمت و سو باشد که چرخش از سمت منتفعان سابق غیر مولد به سمت منتفعان واقعی دانش بنیان تولید گرا و مولد داشته باشیم.

خاندوزی ادامه داد: البته گاهی منظور از دانش بنیان یک فضای زیست بوم فناورانه با حضور شرکت های خوب و فعالیت های مثبت است، اما وقتی سخن از رشد اقتصادی کشور برای تحولات ساختاری است، در این مسیر نیازمند تغییرات ساختاری و افزایش کیفیت رشد اقتصادی هستیم.

وزیر اقتصاد و دارایی افزود:در وزارت اقتصاد در این بخش به سهم خود در حال فراهم کردن زمینه برای چرخش و دگرگونی از یک مدل مألوف و معمولی رایج رشد اقتصادی آسیب پذیر، خام فروش و تک محصولی به سمت یک مدل جدید که روی کاغذ نماند، هستیم.

خاندوزی افزود: بخشی از اثرگذاری وزارت اقتصاد به مسأله تامین مالی دانش بنیان ها مربوط است که برای رشد این روند به بهترین شکل ممکن، باید جریان نقدینگی و تامین مالی را به نحوی اختصاص دهیم که با گذشته تفاوت اساسی داشته باشد .

وی افزود: در این بخش امسال اقدام مثبت مربوط به صندوق های فناوری و پژوهشی با ۳۰۰ میلیارد تومان تامین مالی انجام شد که آمادگی افزایش این مبلغ را هم در ذیل تبصره ۱۸ بودجه داشتیم، اما به دلیل محدودیت هایی از سوی سهامداران خصوصی امکانپذیر نشد.

خاندوزی ادامه داد: در کنار این مسأله دو عنصر تضمین و وثایق برای شرکت های دانش بنیان نیز حائز اهمیت است که توسعه دامنه وثایق و ایجاد زیرساخت وثایق را در سامانه ستاره انجام دادیم که برای توسعه دامنه این وثایق و افزایش اعداد آن، همه کمک کنند.

وی تاکید کرد: برای بزرگتر شدن موسسات تضمین نیز نیازمند کمک هستیم. در این خصوص با نگاهی به روند دانش بنیان در کشورهای دیگر مانند کره جنوبی، از این دست ابزارها نه بیشتر از نظام بانکی اما کم هم استفاده نمی‌کنند که سهم بالایی برای تامین مالی زیست بوم ها دارند.

وزیر اقتصاد عنوان کرد: از سوی دیگر در آیین نامه موسسات تضمین که با تاخیر هم تعیین تکلیف شد، تلاش کردیم گام موثر دیگری با تصویب قانون جدیدی در مجلس در حوزه تامین مالی برداریم.

خاندوزی افزود: گام موثر دیگر ابلاغ دستورالعمل ارزش گذاری دارایی های نامشهود بود که موسسات دانش بنیان توجهی به این موضوع نداشتند؛ چرا که اساسا وزن دانش و شبکه‌های اقتصادی در این حوزه را نمی‌دانستند.

وی ادامه داد: محور دیگر در وزارت اقتصاد و دارایی برای حمایت از صنعت ملی دانش بنیان، افزایش تسهیلات ۱۶۰ درصدی در این بخش در سال گذشته به ۲۶۰ درصد در پنج ماه اول امسال بود که برای نظارت بر این روند یک معاونت در وزارت اقتصاد را به نظارت و ارایه گزارش اختصاص دادیم که مرتب در این خصوص گزارش تهیه و ارائه کند.

خاندوزی بیان کرد: موضوع تغییر نظام سیاست های پولی در کشور در همه زمینه ها اثرگذار است. در این خصوص باید بدانیم هدف تورمی و رشد اقتصادی را باید هماهنگ با هم پیگیری کنیم و مسیر دیگری در اقتصاد نداریم؛ یعنی نمی توانیم به بهانه ناترازی تولید را متوقف یا به بهانه حمایت از تولید ولنگاری مالی داشته باشیم.

وزیر اقتصاد و دارایی گفت: برای دستیابی به رشد اقتصادی با کیفیت باید بتوانیم به سهولت از شرکت‌های دانش بنیان به همراه علم و فناوری های جدید استفاده کنیم تا بتوانیم با بهره مندی از این شرایط به تولیدات صنعتی گسترده با فناوری‌های جدید دست پیدا کنیم.

وی افزود: وزارت امور اقتصادی و دارایی و دولت سیزدهم به دنبال تحقق رشد اقتصادی با کیفیت با استفاده از تلاش‌های جدید است و در این راه با تامین مالی به دنبال عملیاتی شدن این چرخش اقتصادی هستیم.

خاندوزی گفت: در این راستا باید چندین اقدام به سرعت انجام شود و اختصاص ۳۰۰ میلیارد تومان بودجه برای صندوق‌های پژوهش و فناوری در بودجه امسال در نظر گرفته شده است. همزمان با اختصاص منابع مالی برای این صندوق تامین مالی توسعه وثایق مورد توجه جدی قرار گرفته تا بتوانیم با استفاده از ظرفیت موسسات تضمین، رشد اقتصادی مورد نظر را در کشور فراهم کنیم.

وی ادامه داد: بدون شک موسسات تضمین برای تحقق رشد اقتصادی اهمیت زیادی دارند و در گام بعدی تامین مالی شرکت‌های دانش بنیان با مصوبه مجلس‌ شورای اسلامی برای ما اهمیت زیادی دارد.

وزیر اقتصاد و دارایی با بیان اینکه به دلیل به رسمیت شناخته نشدن شرکت‌های دانش بنیان، این شرکت‌ها ارز دریافت نمی‌ کنند، بر ضرورت نظام تامین مالی شرکت‌های دانش بنیان تاکید کرد و گفت: بهره‌مندی شرکت‌های دانش بنیان از منابع مالی در دستور کار وزارت امور اقتصادی و دارایی است.

وی ادامه داد: همچنین از مسئولان بازار سهام خواسته شده است زمینه استفاده شرکت های دانش بنیان از منابع مالی بازار سهام را فراهم کنند تا تحقق رشد اقتصادی با کیفیت کشور با سرعت بیشتری دنبال شود.

نخستین رویداد ملی صنعت دانش بنیان صبح امروز با حضور روح‌الله دهقانی فیروزآبادی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، عباس علی‌آبادی وزیر صمت، سیداحسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی، محمدعلی زلفی‌گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، مدیران عامل شرکت‌های بزرگ صنعتی و معدنی و بیش از ۱۵۰ شرکت دانش‌بنیان در مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

جزئیات مسیرهای ارتباط دستگاه‌های اجرایی و دانشگاه‌ها

محمدعلی زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم، اظهار کرد: استفاده از ظرفیت اعضای هیات علمی از بهترین مسیرهای ارتباط صنعت و دانشگاه است. اگر فناوری‌های جدید را در اختیار خود نداشته باشیم و در صنایع به آنها بی‌توجهی کنیم به راحتی قدرت خود را در جهان از دست خواهیم. کشورهای پیشرفته در دنیا با استفاده از علم و فناوری قدرت خود را افزایش داده‌اند؛ زیرا به دنبال استفاده از قدرت نرم و ارزان هستند تا بتوانند با استفاده از علم و فناوری به پیشرفت‌های زیادی دست پیدا کنند.

زلفی گل با تاکید بر اینکه سرمایه‌گذاری و صادرات علم و فناوری هم اکنون در دنیا جاذبه زیادی دارد و سرمایه بشری و سرمایه‌های اجتماعی امروز به تبع علم و فناوری اهمیت پیدا کرده است، گفت: اکنون بسترهای مناسبی برای ارتباط بین دانشگاه‌ها پارک‌های علم و فناوری و صنایع مختلف به وجود آمده است تا بتوانیم از این ظرفیت برای توسعه پایدار کشور استفاده کنیم. تشکیل انجمن‌های علمی در دانشگاه‌ها هم فعال شده تا با استفاده از ظرفیت صنعتگران، دانشجویان و متخصصان صنعتی، بسترهای دانش بنیان را ترویج کنند.

وی با تاکید بر اهمیت پارک‌های علم و فناوری اظهار کرد: با حضور دانشجویان در پارک‌های علم و فناوری، ارتباط صنعت و دانشگاه می‌تواند زمینه فرصت‌های مطالعاتی را به وجود آورد تا این فرهنگ جدید در کشور به صورت مادام العمر نقش خود را ایفا کند.

او با بیان اینکه امروز کشورهای پیشرفته در دنیا مسیر خود را از طریق استفاده از علم و فناوری دنبال می‌کنند تا متفکران کشورهای پیشرو در این زمینه بتوانند با مزیت‌سازی به علوم و فنون پیشرفته جدید دست پیدا کنند، تصریح کرد: حضور اعضای هیات علمی در صنایع و وزارتخانه ها و دستگاه‌های اجرایی خود به خود ارتباط بین دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی را باصنایع مختلف رقم می‌زند و در واقع مدیران همرسان بین دانشگاه و صنعت خواهند بود.

زلفی گل با تاکید بر حضور دانش آموختگان ممتاز دکترا در بهترین دانشگاه‌های کشور، گفت: خوشبختانه با اذن مقام معظم رهبری اجازه پیدا کردیم که دانش آموختگان دوره دکترا به جای سربازی امریه پسا دکترا بگذرانند. معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم تحقیقات و فناوری، بحث تور فناوری، دستیار فناوری و امریه فناوری و پسا دکتری فناوری را مطرح کرد.

رونمایی از بسته امتیازات ویژه دانش‌بنیان‌ها با امضای ۴تفاهم‌نامه

نخستین رویداد ملی صنعت دانش‌بنیان روز پنجشنبه با حضور وزرای صمت، اقتصاد و دارایی، علوم، تحقیقات و فناوری و معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، در محل مرکز همایش‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد. در این همایش، چهار تفاهم نامه امضا شد.

نخستین موافقت‌نامه همکاری مربوط به بسته پیشران شرکت‌های دانش‌بنیان بود که به امضای روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رییس‌جمهوری، عباس علی آبادی، وزیر صنعت، معدن و تجارت، احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی و محمد زلفی گل، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری رسید.

در قالب این موافقت‌نامه چهارجانبه، بسته امتیازات ویژه دانش بنیان‌ها تعریف شد که به تسهیل فرآیندهای بازارسازی و توسعه محصولات دانش بنیان می‌انجامد. در قالب بسته پیشران دانش‌بنیان، تعهداتی همچون تنظیم گری و بررسی ثبت سفارشات توسط وزارت صمت به منظور جلوگیری از واردات کالاهای مشابه شرکت های دانش بنیان، سرمایه گذاری و اختصاص تسهیلات به میزان ۳۰۰ میلیارد تومان برای شرکت های دانش بنیان با عاملیت صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته، اقناع کمیسیون ماده یک آیین نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردت برای افزایش ۲۰ درصدی تعرفه واردت کدهای کالایی دانش بنیان دارای ظرفیت تولید کافی، حمایت از تسهیل صدور مجوز پردیس‌های نوآوری از سوی وزارت علوم، حمایت از تامین مالی توسط صندوق نوآوری و شکوفایی و حمایت از شرکت های دانش‌بنیان توسط معاونت علمی تعریف شده است.

در ادامه نیز، قراردادهای همکاری صنعت و شرکت‌های دانش‌بنیان برای تامین و تولید محصولات فناورانه صنایع به امضا رسید. در همین راستا، قرارداد تولید اولین نمونه دامپ تراک الکتریکال ۱۵۰ تنی به عنوان یکی از پیچیده ترین تجهیزات صنعتی با تامین مالی جمعی با ارزش تخمینی ۱۰۵ میلیارد تومان امضا شد. همچنین موافقت نامه همکاری با هدف هم افزایی در سرمایه‌گذاری و تامین مالی شرکت‌های دانش‌بنیان صنعت، بین صندوق نوآوری و شکوفایی و صندوق صحا به امضا رسید.

همچنین قرارداد همکاری میان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری و سازمان صنایع کوچک برای اختصاص زمین به شرکت های فناور و کوچک و حمایت از زیرساخت‌های این شرکت‌ها امضا شد.

در قالب نخستین رویداد ملی «صنعت دانش‌بنیان» علاوه بر رونمایی از بسته امتیازات ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان، رویدادهای تخصصی اعلام نیازهای فناورانه صنایع با مشارکت شرکت‌های دانش‌بنیان و نشست‌های تخصصی برگزار شد.

با هدف دریافت نتیجه مطلوب و خروجی از اقدامات این نشست، دبیرخانه‌ای تخصصی شکل می گیرد که وظیفه پپگیری این توافق نامه ها را خواهد داشت و نحوه مشارکت و نقش آفرینی شرکت ها در طرح ها و پروژه های صننعتی را به شرکت ها اعلام و حمایت های لازم را صورت خواهد داد.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد
دکمه بازگشت به بالا