کاهش قیمت ارز به دلیل خبر آزادسازی برخی از منابع ارزی در هفته گذشته
بازار ارز در روزهای پایانی هفته گذشته، با کاهش یکباره قیمتها مواجه شد. پدیدهای که تحت تاثیر خوشبینی فعالان این بازار از احیای برجام پس از انتشار اخباری مبنی بر آزادسازی برخی منابع ارزی بلوکهشده ایران در ژاپن و کرهجنوبی ایجاد شد.
به گزارش ایرنا، بازار ارز در هفتهای که گذشت دو نیمه کاملا متفاوت را تجربه کرد. در بخش ابتدایی هفته بازار کاملا راکد و آرام بود، اما در روزهای پایانی هفته، کاهش یکباره قیمتها، توجهات را در بازار ارز به خود جلب کرد.
بررسی نمودار روند تحولات قیمت دلار و یورو در هفته گذشته گویای تداوم روند هفته پیشین در روزهای ابتدایی است. روندی که در آن نه توان چندانی برای افزایش بهای دلار و یورو دیده میشد و نه محرکهای لازم برای کاهش قیمت وجود داشت. اما از میانه روز معاملاتی سهشنبه، شیب نمودارها تغییر مسیر داد و روند نزولی به خود گرفتند، تا جایی که در پایان معاملات روز چهارشنبه دلار نسبت به صبح سهشنبه، حدود ۴۰۰تومان و یورو نیز حدود ۶۰۰تومان کاهش قیمت داشت. البته در روز پنجشنبه با توجه به تعطیلی بازارها، بانکها و دستگاههای دولتی، فرصت برای افزایش موقت بهای دلار ایجاد شد. اما معاملات این روز نیز نشان از تمایل کاهشی بازار داشت.
کاهش قیمت ارز تحت تاثیر خبر آزادسازی برخی از منابع ارزی
در حالی که این روزها مسائلی همچون موج پنجم کرونا، تعطیلی بازار، تغییر ساعات کاری ادارات و البته گرمای هوا بر فعالیتهای تجاری و اقتصادی سایه افکنده، به اعتقاد کارشناسان اقتصادی تنها موضوعی که توانست شوک کاهشی را به بازار ارز تزریق کند، خوشبین شدن فعالان این بازار در خصوص به سرانجام رسیدن گفتوگوهای پیرامون احیای برجام است.
تا پیش از سهشنبه برخی تحلیلگران از عواملی مانند کاهش تقاضای حوالهای در روزها اخیر با افزایش تقاضا به خاطر تعطیلی بازارهای ارز هرات و سلیمانیه به مناسبت عید قربان به عنوان محرکهایی برای روزهای آتی بازار سخن میگفتند، اما عوامل تحرک در بازار ارز از روسیه و آمریکا سیگنالهای خود را ارسال کردند و آرامش بازار را بر هم زدند.
اظهار خوشبینی سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه مبنی بر برگزاری دور هفتم نشست وین تا ۱۰روز آینده و احتمال بالای حصول توافق در این نشست، تقریبا همزمان با گزارش نشریه آمریکایی بلومبرگ از قول منابع مطلع درباره احیای توافق برجام در اولین روزهای کاری دولت سیزدهم، اخباری بودند که روز سهشنبه توجه فعالان بازار را به خود جلب کردند.
در تداوم این اخبار امیدوارکننده، روز چهارشنبه نیز به نقل از سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، ادعای این کشور مبنی بر آمادگی برای احیای برجام خبر دیگری بود که مورد توجه فعالان بازار ارز قرار گرفت. اما مهمترین خبری که توانست در بازار تحرک جدی ایجاد کند، به اعلام غیررسمی وزارت خارجه آمریکا در خصوص چشمپوشی این دولت از بخشی از تحریم نفتی علیه ایران و اجازه دسترسی به قسمتی از منابع ارزی مسدودشده ایران در ژاپن و کرهجنوبی، باز میگشت. از نگاه فعالان بازار ارز این خبر نشاندهنده به سرانجام رسیدن توافقاتی در راستای کاهش تحریمها میتواند، باشد.
اما کارشناسان اقتصادی، هرچند تمامی این شواهد را ناکافی و حاوی اما و اگرهای فراوانی توصیف میکنند، اما تاکید دارند این اتفاقات نشاندهنده توجه کامل فعالان بازار ارز به تحولات مذاکرات احیای برجام است. اتفاقی که میتواند بر اقتصاد کشور تاثیر عمیقی بگذارد.