مباحث اقتصادی در جلسه علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی پررنگ بود به صورتی که بیشتر وقت این جلسه به بررسی موضوعات اقتصادی روز کشور مانند وضعیت بازار خودرو، فولاد و بازار سهام گذشت و در ادامه نیز لایحهها و طرحهای اقتصادی مانند دو فوریت لایحه تمدید مالیات بر ارزشافزوده به رأی گذشته شد.
مجلس در گامهای پایانی اجرایی سازی طرح حمایت معیشتی است
محمدباقر قالیباف در نطق پیش از دستور خود در جلسه علنی روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه مجلس در گامهای پایانی اجرایی سازی طرح حمایت معیشتی از مردم است، گفت: بهزودی با حفظ کرامت ملت با همراهی مدیران اجرایی، تأمین کالاهای اساسی خانوارها آغاز خواهد شد.
وی اظهار کرد: همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند همه با تأسی از ایشان علاوه بر عمل بر وظایف خود در مقابل مردم جوانب اخلاق را در عبارات و انتقادات رعایت کنیم و کاستیها و ناکارآمدیها را باهدف حل مشکلات مردم به سمت تلاش بیوقفه و عمل به قانون هدایت کنیم.
قالیباف ادامه داد: اطمینان دارم که همه نمایندگان ازاینپس حرفهایی که مردم به آنها میزنند و گلایههای مردم از مسئولین اجرایی را در سینه خود محفوظ میدارند و آن را به تلاش به حرکت درآوردن چرخهای اقدام در همه بخشهای اجرایی کشور با اولویت مسائل اقتصادی با استفاده از ظرفیتهای قانونی و نظارتی مجلس تبدیل میکنند و دولت را از طریق نقد صریح و دلسوزانه، نظارت و کنترل بر بودجه و اجرای قوانینی که معطلمانده است یا خلاف قانون عمل میشود به مجلس و مردم پاسخگو میکنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: همانطور که رهبر معظم انقلاب بر لزوم حمایتی معیشتی از مردم بهخصوص اقشار آسیبپذیر تأکید کردند، مجلس در گامهای پایانی اجرایی سازی طرح حمایت معیشتی از مردم است و با تفاهم با دولت نخواهیم گذاشت در این شرایط دشوار معیشتی مردم احساس کنند که در وسط مشکلات تنها هستند و کسی در اندیشه کوچک شدن سفره آنها نیست.
وی تأکید کرد: بهزودی با حفظ کرامت ملت با همراهی مدیران اجرایی، تأمین کالاهای اساسی خانوارها آغاز خواهد شد.
تمدید لایحه قانون مالیات بر ارزشافزوده یکفوریتی شد
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان جلسه علنی روز گذشته مجلس تقاضای دولت برای بررسی دوفوریتی لایحه تمدید قانون آزمایشی مالیات بر ارزشافزوده را بررسی کردند و تنها به یکفوریت آن رأی دادند.
هادی قوامی نماینده دولت در توضیح علت درخواست دو فوریت برای رسیدگی به لایحه تمدید قانون مالیات بر ارزشافزوده تا پایان سال ۱۴۰۰، بیان کرد: این لایحه تکلیف ۹۰ هزار میلیارد تومان مالیات بر ارزشافزوده و ۳۰ هزار میلیارد تومان عوارض دهیاریها و شهرداریها را تعیین میکند. قرار بود سازمان امور مالیاتی اصلاح قانون مالیات بر ارزشافزوده را تا نیمه امسال تمام کند اما به خاطر نظر شورای نگهبان انجام نشد.
وی در ادامه اظهار کرد: ازآنجاییکه از ابتدای مهرماه مهلت اجرای این قانون به پایان میرسد، لازم است برای حفظ یکی از منابع تأمین بودجه، قانون گذشته را برای یک سال تمدید کنیم.
در ادامه نیز تعدادی از نمایندگان دلایل موافقت و مخالفت خود را با این درخواست مطرح کردند که به شرح زیر است:
سید محسن دهنوی در مخالفت با درخواست دو فوریت لایحه تمدید قانون مالیات بر ارزشافزوده گفت: قانون فعلی مالیات بر ارزشافزوده ۵ ساله بوده و دائم در حال تمدید است و این در حالی است که مجلس لایحه را اصلاح و تصویب کرده است. ایرادات فعلی قانون مالیات بر ارزشافزوده از سوی کمیسیون اقتصادی مجلس برطرف شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در مصوبه جدید تکالیف مهمی بر دوش دولت گذاشته شد لازم است برخی از آنها تا زمستان سال جاری اجرایی شود لذا تمدید این امر میتواند اجرای این تکالیف از سوی دولت را به تعویق بیندازد.
سید غنی نظری خانقاه در موافقت با درخواست دو فوریت لایحه تمدید قانون مالیات بر ارزشافزوده گفت: زمان اجرای قانون آزمایشی تمامشده ازاینرو برای جلوگیری از بروز مشکلات در این عرصه نیاز به همراهی مجلس با دولت است. به نظر میرسد اگر اجرای این قانون تمدید شود در چند ماه آینده قانون مصوب اصلاحی مجلس نیز نهایی خواهد شد و نگرانی برخی از نمایندگان در این زمینه برطرف میشود.
وی افزود: در صورت عدم تصویب این درخواست سیستم حسابرسی مؤدیان مالیاتی و همچنین موضوع درآمد شهرداریها دچار مشکل میشود. امروزه شاهد فرار مالیاتی ۲۰۰ هزار میلیارد تومانی هستیم که این موضوع نیازمند پرداختن مالیاتهایی ازجمله مالیاتهای عایدی بر سرمایه و … است لذا باید فرصت مناسب برای پرداختن به این موارد نیز پیشبینی شود.
سید ناصر موسوی لارگانی در مخالفت با درخواست دو فوریت لایحه تمدید قانون مالیات بر ارزشافزوده گفت: از مجلس نهم تاکنون همهساله درخواست تمدید این قانون ارائه شد درحالیکه مدتزمان اجرای آزمایشی آن ۵ ساله بوده است.
نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: متأسفانه دولت به وظایف اصلی خودش عمل نمیکند و حاضر به ارائه لایحه در زمان مناسب نیست. بر این اساس به نظر میرسد با توجه به اینکه ایرادات شورای نگهبان نسبت به طرح مجلس در کمیسیون اقتصادی در حال بررسی است به نظر میرسد این قانون باید تا پایان سال ۹۹ تمدید شود؛ درواقع با این کار دولت نیز انگیزه ارائه لایحه در زمان مقتضی را از دست نمیدهد.
جعفر قادری در موافقت با درخواست دو فوریت لایحه تمدید قانون مالیات بر ارزشافزوده گفت: دولت همانند چوپان دروغگو است زیرا وعدههای متعددی داده اما به آنها عملنکرده است و بر این اساس قوانین کلیدی که باید سالهای قبل دائمی میشد هنوز به نتیجه نرسیده است. زمان اجرای قانون مالیات بر ارزشافزوده تا پایان مهرماه بوده لذا اگر تمدید نشود مسئولان باید مجوز اجرای آن را در شورای سران قوا و رهبر انقلاب درخواست کنند.
وی ادامه داد: بر این اساس فعالیت شهرداریها، دهیاریها و حتی دولت در حوزه اخذ مالیات بر ارزشافزوده مختل میشود ازاینرو به نظر میرسد باید با دو فوریت این امر موافقت شود اما در بررسی جزئیات زمان کمتری برای اجرای آزمایشی پیشبینی شود. هماکنون بهجای نرخ ۹ درصد مالیات مضاعف گرفته میشد که چنین مواردی باید اصلاح شود.
درنهایت نمایندگان مجلس با بررسی لایحه تمدید قانون آزمایشی مالیات بر ارزشافزوده بهصورت یکفوریت موافقت کردند.
اعلام وصول طرح اصلاح قانون بازار اوراق بهادار
بعد از قرائت گزارش کمیسیون اقتصادی در خصوص بررسی وضعیت بازار سهام و عملکرد سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت اقتصادی ، محسن دهنوی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی طرح نمایندگان با عنوان اصلاح قانون بازار اوراق بهادار را اعلام وصول کرد.
قبل از آن احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی توضیح داد که طبق تبصره یک ماده ۴۵ آییننامه باید این طرح ظرف دو هفته در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گیرد لذا نمایندگان میتوانند پیشنهادها خود را تا ۴۸ ساعت آینده اعلام کنند.