وزیر بهداشت: باز هم بی توجهیها و نارفیقیها، مرگهای ناشی از کرونا را ۳ رقمی کرد
وزیر بهداشت با اشاره به تلاش شبانه روزی کادر درمان و نگرانی از خیز دوباره کرونا با ویروس جهش یافته از برخی بیتوجهیها و نارفیقیها که باعث شد مرگهای سه رقمی رقم بخورد، گلایه کرد.
سعید نمکی در بیست و دومین همایش ملی صنعت، معدن و خدمات سبز در سازمان حفاظت محیط زیست، گفت: امروز وقتی داشتم به اینجا میآمدم، یکی از جاهایی بود که با سر آمدم. به دو دلیل، یکی اینکه به هر حال عزیزی در مسند ریاست اینجاست که توفیق آشنایی با او را چند دهه دارم و دوم اینکه بعد از مدتها بیخوابی و تلاش شبانهروزی در مهار غول سهمگین کرونا حال و هوایم عوض میشود.
وی افزود: وقتی دکتر کلانتری به سازمان محیط زیست آمد، باهم همپیمان شدیم که بنده در کنارشان بمانم که نصیب نشد و قسمت این شد که ما از وزارت بهداشت و زنجیرهای از مسائل و مصائب سر در بیاوریم که انشاءالله این روزهای سخت را با همکاری و همراهی سپری کنیم.
وی افزود: با موج جدیدی که ایجاد شد، متاسفانه علیرغم توصیههای مکرری که کردیم، باز هم برخی بیتوجهیها و نارفیقیها ما را به سمت مرگهای سه رقمی برد. ما وقتی از یک پیک رد میشویم، تمام عضلات جسم و روحمان دچار فرسودگی است، به خصوص همکارانمان در استانها و باور کنید که در این روزها بر همکاران سختکوشم در استان خوزستان چه میگذرد و چه شبانه روزهای سخت و غیرقابل تصویر و تحملی را سپری میکنند. بعد هم نگرانی از خیز این موج در استانهای دیگر با یک ویروس سرکشِ جدید. دعا کنید که بتوانیم بر این بلای خانمان سوز فائق آییم.
نمکی با اشاره به بحث اقتصاد و رویش سبز، گفت: بحث اقتصاد سبز بسیار مهم و جدی است و خوشحالم که در میان هیاهوی سهمگین فشار تحریمها و مشکلات اقتصادی که کشور را احاطه کرده، سازمان محیط زیست به فکر نهضتی در این شرایط سخت هستند.
وزیر بهداشت ادامه داد: من همیشه میگویم که برخی افرادی که برخی صحبتها را در تاریخ گفتهاند، نباید فراموش شوند. هیچوقت دولتها و حتی صاحبان صنایع در جهان، به فکر بحث اقتصاد سبز و رشد سبز نبودند.
وی اظهار کرد: یکی از بحثهای رشد سبز، اقتصاد سبز است، اما اقتصاد سبز پرهزینه بوده و بدون حمایت دولتها برای کسانی که فعالان اقتصادی یک جامعه هستند، میسر نیست. زیرا بین سرمایهگذاری و بازگشت سرمایه فاصله زمانی وجود دارد، تابآوری در این ایام مهم است و اگر دولتها حمایت نکنند، هیچ سرمایهگذار اقتصادی نمیتواند این اقدام را انجام دهد. البته برخی از این موارد با آموزش میسر است. مثلا اگر بخواهید صنعت توریست را با اقتصاد سبز پیش برید، همین که به گردشگر آموزش دهید که رفتارش را اصلاح کند، مشکل را میتوان حل کرد، اما شما در صنعت سبز وقتی میخواهید به جای فلان سوخت، سوخت دیگری یا بجای فلان فیلتر، فیلتر دیگری استفاده کنید، این هزینهبر است و امکان ندارد که صنایع بتوانند قیمت تمام شده آن را بپردازند. به همین دلیل در اولین نشستهای مربوط به اقتصاد سبز، بنا شد که کشورها ۱۰ سال حداقل سالیانه دو درصد از GDP را صرف توسعه زیرساختهای رشد سبز و اقتصاد سبز کنند.
من معتقدم که بدون توجه به این موضوع از سوی دولتها توجه و پیشبرد اقتصاد سبز بسیار کار سختی است. دولتها باید کمک کنند، مالیاتهای خاصی را بر صنایع آلاینده افزایش دهند، بتوانند به قیمت تمام شده صنعت سبز کمک کنند و سوبسید دهند. زیرا برای تولیدکننده، صنعت گران قیمتی است. باید از صنایع آلاینده مالیات گرفت و از این طریق به اقتصاد سبز سوبسید داد. باید راه را برا ی صنعتگر باز کرد و برایش تشویقی گذاشت.
نمکی گفت: امروز ارتباط تنگاتنگی بین محیط زیست و سلامت وجود دارد. در بسیاری از جاهای دنیا وزیر بهداشت و محیط زیست داریم. در دنیا امروز نقش محیط زیست در سلامت بسیار حساس است. در زمینه آلاینده هوا، صدها سرطان ریه، سکتههای قلبی و مغزی و… وجود دارد. امروز نقش بیماریهای غیرواگیر بسیار مهم است. یک روز با شش دلار بچههایمان را علیه شش بیماری مهلک و مسری و قابل پیشگیری با واکسن، واکسینه میکردیم، اما امروز بیماریهای قلبی عروقی، دیابت، فشار خون بالا و سرطانها آمار وحشتناک کشتار دارند. اگر قبل از کرونا سالانه ۳۸۰ هزار مرگ داشتیم، حدود ۳۱۳ هزار موردش به دلیل بیماریهای غیرواگیر بود که محیط زیست نقش بسیار مهمی در اینها دارد.
وزیر بهداشت ادامه داد: بحث بهداشت روان در جامعهای که درگیر آلودگی های صوتی است، جامعهای که با تخریب جنگل و حذف زیباییها روحش گرفتارتر میشود، جامعهای که در این آلونکهای عمودی زندگی میکند و فضا و سبزه کافی و هوای سالم لازم و کافی ندارد، جامعه بیماری است. بحث پسماندها در سلامت کشورهای جهان بسیار مهم است. امروز پسماندهای مختلف دارد سلامت کشورها به ویژه کشورهای در حال توسعه را به سمت تهدید و نابودی میبرد. به همین دلیل ما در وزارت بهداشت به عنوان یار و همراه سازمان محیط زیست ایستادیم تا قد علم کنیم و برای حمایت از عزیزان در شاخصها و استانداردهای زیست محیطی که باید حرف بزنیم، کوتاهی نخواهیم کرد.
وی گفت: خوشبختانه ما در وزارت بهداشت به سمتی میرویم که بتوانیم با تله مدیسین و دوراپزشکی رفت و آمدها را کاهش دهیم که این کاهش میتواند مصرف سوخت و آلودگی ها را کاهش دهد. گرچه امروز کرونا روزهای سختی را رقم زد، اما در تغییر زندگی و تغییر سبک زندگی مردم میتواند گام های موثری در کاهش آلودگیهای زیست محیطی و در راستای آموزش همگانی بردارد.