کد خبر: 110402131553
اقتصادانرژیتولید و بازرگانیروزنامهصنعت و معدن

«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ قطعی برق با صنایع چه کرد؟

گروه صنعت، معدن و تجارت- چندین سال‌است که تبعات بحران انرژی، گریبان بخش صنعت و عرصه‌‌‌‌‌‌‌های مولد را گرفته و این وضعیت هشدار می‌دهد با توجه به پیش‌بینی تکرار این شرایط بحرانی در تابستان امسال، متولیان امر از همین حالا به‌دنبال تدبیر و اقدام موثر باشند.

غلامحسین شافعی در صد‌و‌دومین نشست شورای گفت‌‌‌‌‌‌‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی خراسان‌رضوی گفته است: موضوع تامین برق واحدهای صنعتی در ماه‌های آتی مطالبه جدی بخش‌خصوصی و بنگاه‌های صنعتی کشور و استان است. تجربه تلخ محدودسازی یا قطع برق صنایع، در بزنگاه کمبود این انرژی، به‌‌‌‌‌‌‌دفعات در سال‌های گذشته تکرار شده و هربار هم این بخش صنعت بوده که سنگین‌‌‌‌‌‌‌ترین تاوان را برای جبران آن پرداخت کرده‌است.

هفتم ‌فروردین‌ماه امسال، سخنگوی صنعت برق کشور قول داده که در سال ۱۴۰۲ خاموشی این صنعت کاهش یابد. مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق با اشاره به تابستان بدون خاموشی گفته است: برای امسال ۱۴۰برنامه تنظیم کردیم که در سه‌محور است.

یک بخش توسعه ظرفیت تولید  نیروگاه‌‌‌های کشور است که کمک می‌کند برق بیشتری را با هماهنگی وزارت صمت و نیرو به صنایع تحویل دهیم.

ضمن اینکه تفاهم‌نامه‌‌‌ای در این زمینه امضا شده است که بخشی از این نیروگاه‌‌‌ها مربوط به نیروگاه‌‌‌هایی می‌شود که در محل خود صنایع یا توسط خود صنایع احداث می‌شود که ۱۴‌هزار مگاوات برای چهارسال برنامه‌ریزی شده است و برای تابستان امسال ۱۵۰۰مگاوات نیروگاه‌‌‌هایی است که صنایع احداث می‌کنند.

افزایش میزان مصرف برق در بخش صنایع را باید به عنوان یکی از نشانه‌های رشد تولید و اشتغال در نظر گرفت که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته به امری متداول تبدیل شده و همواره میزان مصرف برق در بخش صنعت از سایر بخش‌ها بیشتر است.

بررسی میزان مصرف برق در بخش صنایع ایران نیز بیانگر این است که در شش ماهه نخست سال گذشته و برای اولین بار سهم برق صنایع از سهم دیگر بخش‌ها به ویژه بخش خانگی پیشی گرفته است.

به طور مشخص و در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۱ که طرح مدیریت مصرف برق در بخش‌های مختلف به اجرا گذاشته شد، سهم بخش صنایع از مصرف برق تولیدی کشور با ۲.۸ درصد افزایش به ۳۴ درصد رسید و این در حالی بود که سهم بخش خانگی با ۱.۳ درصد کاهش نسبت به شش ماه نخست سال ۱۴۰۰ به ۳۳.۷ درصد رسید.

در سال ۱۴۰۱ و به طور کلی میزان تأمین برق صنایع بر اساس آنچه که شرکت توانیر اعلام کرده، ۴.۱ درصد افزایش یافت و به طور مشخص در بازه زمانی اجرای طرح مدیریت مصرف برق در فصل گرم سال گذشته نیز میزان تأمین برق صنایع بزرگی، چون صنایع فولادی و سایر صنایع فلزی به ترتیب ۸ درصد و ۲۲ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ افزایش یافت.

همین موضوع سبب شد که به طور نمونه در بخش صنایع فولادی در فصل تابستان سال ۱۴۰۱ و نسبت به سال قبل از آن میزان رشد تولید ۲۳ درصدی به ثبت برسد.

علی اکبر محرابیان گفت: مأموریت ما کاهش این ناترازی از طریق پیگیری دو راهکار مهم است.

وزیر نیرو در مورد راهکار نخست اظهارکرد: راهکار اول توسعه سریع ظرفیت تولید نیروگاهی کشور است که در همین رابطه و تا پایان سال ۱۴۰۱ بیش از ۷ هزار مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شد.

وی ادامه داد: افزایش ۷ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق کشور در این بازه زمانی در حالی رخ داد که در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، سالانه چیزی حدود ۱۶۰۰ مگاوات به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شده بود.

محرابیان در مورد اقدام دیگر نیز بیان کرد: راهکار دوم مدیریت مصرف برق است به نحوی که اوج مصرف بخش‌های مختلف متفاوت باشد تا از ظرفیت نیروگاهی کشور در طول شبانه روز، حداکثر استفاده صورت بگیرد.

وزیر نیرو در رابطه با تلاش برای تغییر بازه زمانی اوج مصرف بخش‌های مختلف مصرف‌کننده برق ادامه داد: همانطور که می‌دانید در بخش خانگی دو بازه زمانی اوج مصرف داریم که یکی در بعد از ظهرها و دیگری شب هنگام رخ می‌دهد و ما در این بخش تلاش کردیم تا با اجرای سیاست پاداش ۲۰ برابری، مشترکان بخش خانگی را به کاهش مصرف ترغیب کنیم. همچنین در بخش اداری نیز با تغییر ساعت کاری به ۶ صبح تا ۱ بعد از ظهر تلاش کردیم تا بازه زمانی اوج مصرف برق ادارات را نیز تغییر دهیم.

وی در مورد تأمین برق صنایع گفت: در بخش صنایع مدیریت مصرف برق به این شکل است که برق صنایع کوچک همانند کارگاه‌ها بدون هیچ‌گونه محدودیتی تأمین خواهد شد و در شهرک‌های صنعتی نیز تنها یک بعد از ظهر در هفته محدودیت تأمین برق داریم که البته این شهرک‌ها می‌توانند در روزهای پنجشنبه و جمعه این محدودیت نیم روزه را جبران کنند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا