کد خبر: 090801106561
تولید و بازرگانیروزنامه

هدف‌گیری بازارهای صادراتی ایران با دامپینگ روس‌ها

ارزان‌فروشی‌ روس‌ها در بازار فولاد هم کار دست ایرانی‌ها داده و آنگونه که مدیرکل امور معدنی و صنایع معدنی وزارت صمت می‌گوید باعث کاهش صادرات فولاد ایران به بازارهای صادراتی‌اش شده است.

بازار، گروه صنعت: «قیمت فولاد در ایران کمی گران تر از بازار جهانی بوده و تولیدکنندگان دیگر انگیزه‌ای برای صادرات محصولات خود ندارند.» این خبری است که یکی از مدیران وزارت صمت هم آن را تایید می‌کند. آنگونه که سیف الله امیری مدیرکل امور معدنی و صنایع معدنی وزارت صمت به بازار می‌گوید: در نیمه نخست امسال ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار تن فولاد خام صادر شده که در مقایسه با سال گذشته کاهش محسوسی داشته است.

او دلیل این کاهش صادرات را تصاحب بازارهای صادراتی ایران از سوی روس‌ها و البته نوسانات نرخ ارز دانست و گفت: بعد از جنگ روسیه و اوکراین بازارهای هدف صادراتی مسکو از غرب به شرق تغییر کرد.

مطالب پیشنهادی

این کشور برای اینکه بتواند به بازارهای شرقی ورود کند شروع به ارزان‌فروشی کرد و همین مساله باعث افزایش انگیره واردات و خرید از این کشور شده است. در مقابل صادرکنندگان ایرانی هم انگیزه‌های صادرات خود را از دست داده‌اند.

اما در حالی قیمت فولاد در بازارهای صادراتی کاهش پیدا کرده که در داخل کشور ما خبری از ارزانی نیست و بیشتر تولیدکنندگان ترجیح می‌دهند که محصولات خود را در داخل عرضه کنند.

اما جالب اینجاست که معمولا وقتی عکس این داستان اتفاق بیافتد و قیمت‌ها در بازار جهانی افزایشی داشته باشد، در داخل کشور هم قیمت‌ها به سرعت تحت تاثیر این گرانی قرار می‌گیرد.

صادرات آهن اسفنجی کمتر از نصف شد

مدیرکل دفتر معدنی و صنایع معدنی وزارت صمت همچنین در بخش دیگری از سخنان خود همچنین صادرات محصولات فولادی را یک میلیون و ۴۳۲ هزار تن اعلام کرد و افزود: صادرات تیر آهن از ۶۸ هزار تن به ۵۶ هزار تن رسیده که نشان‌دهنده کاهش حدود ۱۸ درصدی است.

امیری همچنین از کاهش حدود ۵۴ درصدی صادرات آهن اسفنجی خبر داد و گفت: مقدار صادرات این محصول از ۶۷۳ هزار تن به ۳۱۲ هزار تن رسیده است.

مهم ترین دلایل افت صادرات فولاد چیست

بر اساس گفته‌های فعالان این صنعت، روسیه با تخفیف‌های ۱۵ تا ۲۰ درصدی توانسته بازارهای چین، افغانستان و کشورهای خاور دور ازجمله تایلند و کره جنوبی را از ایران بگیرد. ‌

البته مسکو تنها دلیل افت صادرات محصولات فولادی نیست. اعمال عوارض صادراتی از دیگر دلایل کاهش صادرات است که فعالان این صنعت به آن اشاره می‌کنند. به گفته آنها، وزارت صمت برای کاهش نگرانی‌ها و گرانی‌های ناشی از قطعی برق سعی کرد تا با عوارض صادراتی انگیره صادرات را کاهش و تمایل تولیدکنندگان برای عرضه در داخل کشور را افزایش دهد.

این تصمیم در شرایطی گرفته شد که صادرکنندگان برای حضور در بازاری سال‌ها تلاش می‌کنند اما متاسفانه در برخی موارد مسئولان با اعمال سیاست‌ها و وضع قوانین نادرست، میدان را برای رقبای ایرانی باز می‌کنند. به گفته فولادی‌ها، اعمال عوارض صادراتی، منجر به کاهش سود تولیدکنندگان شده و به دنبال آن تمایل آنها برای صادرات را کاهش داده است.

افزایش ۱۸ درصدی تولید فولاد خام

مدیرکل دفتر معدنی و صنایع معدنی وزارت صمت همچنین درباره وضع تولید گفت: تولید فولاد خام در نیمه نخست امسال نسبت به سال گذشته حدود ۱۸ درصد، محصولات فولادی ۱۱ درصد، شمش آلومینیوم ۲۰ درصد، کاشی و سرامیک ۲۰ درصد افزایش یافته و تولید سیمان هم تقریبا معادل سال گذشته است.

به گفته او، تولید میلگرد در ۶ ماهه نخست سال جاری، ۴ میلیون و ۷۶۵ هزار تن بوده که افزایش ۹ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان می‌دهد. تولید تیرآهن نیز با افزایش ۵ درصدی به ۵۹۵ هزار تن رسیده است.

امیری ادامه داد: میزان تولید ورق گرم کشور در ۶ ماهه نخست سال جاری، ۴ میلیون و ۳۷۵ هزار تن بوده که افزایش ۱۲ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد. میزان تولید ورق سرد ۱ درصد افزایش و ورق پوششدار نیز ۲ درصد کاهش یافته است.

گفتنی است، تولیدکنندگان آهن اسفنجی در ۶ ماهه نخست سال جاری، ۱۷ میلیون و ۶۹۲ هزار تن از این محصول را تولید کرده‌اند که نسبت به مدت مشابه سال قبل، رشد ۲۰ درصدی را نشان می‌دهد.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا