کد خبر: 03030183867
توسعه و اقتصاد ملیروزنامه

۳ محور توافقات نفتی ایران و عمان؛ از توسعه یکپارچه میدان هنگام تا صادرات خدمات فنی و مهندسی

وزیر نفت ایران شنبه و در آستانه سفر آیت‌الله ابراهیم رئیسی به عمان، راهی این کشور شد.

این سفر در ادامه مذاکرات نفتی ایران با کشورهای منطقه و همسایه انجام شده است تا ایران بتواند با استفاده از ظرفیت‌های موجود خود در صنعت نفت و گاز، بیشترین نقش را در بازار انرژی بازی کند.

به گزارش دیروز ایرنا، جواد اوجی، وزیر نفت توانست در ۳ محور با طرف عمانی به توافق برسند که امروز با سفر رئیس‌جمهوری به این کشور قرار است این توافق‌نامه‌ها امضا شود.

توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام

مهم‌ترین توافقی که در این سفر به دست آمد، توسعه یکپارچه میدان نفتی مشترک هنگام است. بر این اساس، میدان هنگام بین ایران و عمان مشترک است که به‌صورت یکپارچه توسعه پیدا می‌کند تا بالاترین برداشت از آن به‌صورت صیانتی صورت بگیرد.

توسعه یکپارچه میادین مشترک در خاورمیانه موضوعی است که با وجود حجم بالای ذخایر نفت و گاز در این جغرافیا از جهان، هیچگاه انجام نشده و این موضوع باعث شده است تا برداشت غیرصیانتی از میادین مشترک، منجر به حبس منابع زیرزمینی و از دست رفتن آن برای همیشه شود.

غفلت از توسعه یکپارچه منابع مشترک در خاورمیانه در حالی است که اغلب میادین مشترک در کشورهای اروپایی از جمله میادین مشترک در دریای شمال همواره به‌صورت یکپارچه توسعه پیدا می‌کند که این موضوع علاوه‌بر کاهش هزینه‌های تولید از میادین باعث برداشت حداکثری نفت و گاز نیز شده است.

با این حال، شرکت‌های غربی که بیشترین سهم را در توسعه میادین نفتی و گازی خاورمیانه داشته‌اند، همواره بر طبل اختلافات کشورها در توسعه این میادین کوبیده‌اند تا منافع حداکثری را برای خود داشته باشند.

این در حالی است که در میادین مشترکی که تاکنون در خاورمیانه به‌صورت رقابتی توسعه پیدا کرده و برداشت از آن‌ها آغاز شده، برداشت غیر صیانتی بوده و عمر تولید از این میادین نفتی و گازی را کاهش داده است.

از همین رو، توافق ایران و عمان برای توسعه یکپارچه میدان مشترک هنگام در بخش نفتی آن، علاوه‌بر اینکه ظرفیت تولید نفت دو کشور را افزایش خواهد داد، می‌تواند مسیری جدید برای توسعه سایر میادین مشترک از جمله میدان مشترک آرش باشد تا کشورهای ذی‌نفع بتوانند با برداشت صیانتی، بالاترین ضریب برداشت را داشته باشند و سهم بیشتری از منابع را از زیرزمین استخراج کنند.

صادرات خدمات فنی و مهندسی در صنعت نفت

دومین محوری که در سفر اوجی به عمان بین ۲ کشور به توافق تبدیل شد، تاکید بر صادرات خدمات فنی و مهندسی در بخش‌های بالادست و پایین‌دست نفت بوده است.

ایران در سال‌های اخیر و با وجود تحریم‌ها توانسته است، قدرت خود را در بخش اجرای طرح‌های نفت و گاز توسعه دهد تا آنجا که اکنون سازندگان صنعت نفت ایران توانایی ساخت ۸۵ درصد از تجهیزات این صنعت را دارند و در بخش مهندسی و طراحی نیز تا ۱۰۰ درصد توانایی به وسیله متخصصان کشور وجود دارد.

از همین رو ایران می‌تواند با تکیه بر توان داخلی خود اجرای پروژه‌های نفت و گاز در کشورهای همسایه را بر عهده گیرد که علاوه‌بر درآمدزایی و ارزآوری برای کشور، به توسعه مناسبات سیاسی و اقتصادی می‌انجامد.

تجارت محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی ایران و عمان

سومین محور توافقات در این سفر نیز مشارکت دو کشور در تجارت محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی بوده است. ایران در چند سال گذشته ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و فرآورده‌های نفتی خود را افزایش داده و این موضوع فرصت حضور در بازارهای بین‌المللی را برای کشور فراهم کرده است.

تا آنجا که در سال گذشته صنعت پتروشیمی صادراتی ۱۵ میلیارد دلاری را به ثبت رسانده است. مشارکت دو کشور و استفاده از ظرفیت‌های موجود می‌تواند این بازار را برای ایران گسترده‌تر کند.

دولت سیزدهم توانسته در کمتر از یک سال مناسبات انرژی را در سطح منطقه‌ای و جهانی توسعه دهد. سفرهای اخیر وزیر نفت و دیدارهایش با مقامات کشورهای مختلف در ایران نیز مهر تاییدی بر رونق دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم است.

ایران می‌تواند با تکیه بر این دیپلماسی نه‌تنها تحریم‌ها را دور بزند و آن‌گونه که تاکنون نیز توانسته صادرات نفت خود را افزایش دهد، بلکه به‌تدریج به سمت بی‌اثر کردن تحریم‌ها و توسعه صنعت و نفت و گاز خود حرکت کند.

تجارت ۱.۳ میلیارد دلاری ایران و عمان

تجارت غیرنفتی ایران و عمان در سال گذشته به ۱.۳ میلیارد دلار رسیده که رشد ۵۳ درصدی داشته است.

به گزارش گمرک، سید روح ‌اله لطیفی، سخنگوی گمرک ایران در آستانه سفر رئیس جمهوری به عمان، جزئیات تجارت غیرنفتی دو کشور را تشریح کرد.

طبق این گزارش، ‌تجارت غیر نفتی ایران در سال ۱۴۰۰ با عمان چهار میلیون و ۱۹۰هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و ۳۳۵میلیون و ۵۰۰ هزار دلار بوده که نسبت به سال قبل ۲۷درصد در وزن و ۵۳درصد در ارزش افزایش داشته است.

سهم صادرات ایران به عمان از این میزان تجارت دو میلیون و ۲۸۳هزار تن کالای ایرانی به ارزش ۷۱۶میلیون دلار بود که با رشد ۱۴درصدی در وزن و ۶۳درصدی در ارزش همراه بوده است.

مهم‌ترین اقلام صادراتی ایران به عمان در سال گذشته، شامل قیر، اوره، محصولات آهنی، میوه و تره بار، مصالح ساختمانی، خشکبار، مواد غذایی، شیرینی و شکلات و لوازم خانگی بوده است.

واردات ایران از عمان نیز، یک میلیون و ۹۰۷هزار تن کالا به ارزش ۶۱۹ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار بوده که ۴۹ درصد در وزن و ۴۳درصد در ارزش افزایش داشته است.

ذرت، زغال سنگ، روغن و دانه‌های روغنی، گندم، جو، ماشین آلات صنعتی، ماشین آلات راه‌سازی، مواد معدنی تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی، کاغذ و مقوا و لوازم یدکی از مهمترین کالاهایی بود که از شرکای عمانی خریداری شد و به کشورمان وارد شد.

طبق اعلام سخنگوی گمرک، صادرات به عمان در فروردین ماه امسال هم ۱۷۶هزار و ۲۰۳تن به کالا به ارزش ۷۴میلیون و ۳۹۰هزار و ۲۹۶دلار که بود که نسبت به فروردین سال قبل با وجود کاهش ۷درصدی در وزن رشد ۱۰۳درصدی در ارزش داشته است.

همچنین واردات از عمان هم در فروردین امسال ۴۱هزار و ۳۲۸تن کالا به ارزش ۳۶میلیون و ۷۷۳هزار و ۸۶۶دلار بود که نسبت به مدت مشابه رشد ۲۹درصدی در وزن و ۱۴۳درصدی در ارزش داشته است.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا