کد خبر: 300302130478
اقتصادراه و مسکنروزنامه

«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ عقب‌ماندگی صنعت هوانوردی

گروه اجتماعی- رییس سازمان هواپیمایی کشوری می‌گوید در یکی از معدود آمارهایی که از وضعیت ناوگان هوایی ایران منتشر شده، گفته است که هم‌اکنون حدود ۳۳۰ فروند هواپیما در کشور داریم که از این تعداد ۱۷۳ فروند عملیاتی است و البته این آمار منهای بالگردهای کشور است.

با احتساب آمار این مقام مسوول تقریبا نزدیک به ۴۰ درصد از ناوگان هوایی ایران زمین‌گیر است. آقای محمدی بخش در این باره می‌گوید دلیل عمده زمین‌گیر شدن ناوگان هوایی به موتور هواپیما و بخشی از آن به تامین اقلام و قطعات دیگر برمی‌گردد.

رییس سازمان هواپیمایی کشوری اضافه کرده: این مساله به این معناست که اگر از صحت و سلامت هواپیما مطمئن نباشیم اجازه پرواز به آن پرنده را نمی‌دهیم، چراکه نگاه ما در حوزه هواپیمایی صفر و ۱۰۰ است و این نوع نگاه ما را بر آن می‌دارد که به ناوگان‌مان این‌گونه نگاه کنیم و تا استانداردهای لازم را نداشته باشد اجازه پرواز هم ندارد.

از سوی دیگر محدودیت‌ها مانند محدودیت‌های سرزمینی و آب و هوایی را هم می‌شناسیم. محمدی‌بخش خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی باید حداقل ۳۵۰ فروند ناوگان فعال برای جمعیت کنونی و تعداد فرودگاه‌های فعلی کشور داشته باشیم تا بتوانیم پاسخگوی نیاز موجود در حوزه هوانوردی به ویژه در بخش مسافری باشیم. البته این نیاز بدون درنظر گرفتن توسعه در این بخش و افزایش پروازهای بین‌المللی است. اگر بخواهیم نگاه بلند و برنامه‌ریزی شده داشته باشیم و نقش خودمان را به عنوان هاب منطقه‌ای ایفا کنیم و در حوزه پروازهای بین‌المللی و کارگو توسعه پیدا کنیم، این نیاز به ۵۰۰ فروند هواپیما خواهد رسید.

در طول سال‌های اخیر، اخبار متناقضی از تعداد هواپیمای مورد نیاز کشور برای تجهیز ناوگان هوایی به گوش می‌رسد. از ۳۶۰ فروند گرفته تا بیش از ۵۰۰ فروند، آمار در هم و ناهمگونی است که در مورد نیاز صنعت هوانوردی کشور در دهه‌های آتی ذکر شده است.

در خوش‌بینانه‌ترین حالت اگر ایرلاین‌های ایران سالانه ۲۵ فروند هواپیما (برد بلند، برد متوسط و برد کوتاه) تحویل بگیرند، حداقل ۱۵ سال طول می‌کشد که به وضعیت فعلی رقبا برسند، این در حالی است که کشورهای منطقه ده‌ها فروند هواپیما سفارش داده‌اند و به سرعت رو به جلو حرکت کرده‌اند.

متاسفانه عقب‌ماندگی صنعت هوانوردی به حدی رسیده است که حتی با فرض برداشته شدن تحریم‌ها و گشایش‌های مالی برای خرید هواپیما، می‌بایست از کشورهای همسایه (امارات و قطر) درخواست کنیم تا دست از خرید هواپیما بکشند تا ما حدودا ۲۰ سال دیگر به وضعیت فعلی آنها برسیم.

معاون استاندارد پرواز سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه اگر هواپیما دچار فرسودگی شود، دیگر قابلیت پرواز نخواهد داشت، گفت که برنامه‌های نوسازی ناوگان در سال‌های گذشته موفق نبوده و در زمان برجام انتخاب‌های خوبی برای واردات نداشتیم.

محمد شهبازی با بیان اینکه لغت فرسوده برای هواپیما لغت صحیحی نیست، گفت: می‌توان گفت هواپیمای با سن بالا و سالخورده؛ چون مفهومی که از فرسودگی دریافت می‌شود با مفهوم سالخوردگی متفاوت است و هواپیما اگر فرسوده باشد اجازه پرواز نخواهد داشت.

وی خاطرنشان کرد: هواپیماها بر اساس سیستم تعمیر و نگهداری که برایشان تعریف شده، با گذشت زمان هزینه‌های تعمیر و نگهداری آنها افزایش پیدا می‌کند اما نمی‌توان گفت که فرسوده شده‌اند؛ مگر اینکه کاملا از خط پرواز کنار گذاشته شده باشد و برنامه‌های تعمیر و نگهداری‌ آن اجرا نشود؛ در آن صورت هواپیما دچار فرسودگی می‌شود و دیگر قابلیت پرواز نخواهد داشت.

معاون استاندارد پرواز سازمان هواپیمایی کشوری با بیان اینکه عمر ناوگان هوایی در کشور ما بالاست، اظهار کرد: عمر ناوگان هوایی ما حدودا ۲۷ سال است؛ ما نیاز داریم که ناوگانمان را نوسازی کرده و هواپیمای جدید وارد ناوگان کنیم؛ اما به‌دلیل وجود تحریم‌ها این کار با مشکلاتی همراه است؛ زیرا کارخانه‌های سازنده هواپیما مستقیما به ما هواپیما نمی‌فروشند؛ همچنین به صورت مستقیم هیچ‌کدام به ما قطعه نمی‌دهند؛ سخت‌ترین بخش تحریم‌های حوزه حمل‌ونقل همین بخش هوایی است.

شهبازی در یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه صرفه اقتصادی در هواپیمای جدید است، گفت: خرید هواپیمای جدید مشکلات بیشتری دارد؛ اگرچه ما یک برنامه مفصل برای این موضوع داریم.  طی سالیان گذشته برنامه‌هایی که برای نوسازی ناوگان بوده، برنامه‌های موفقی نبوده است.

وی با بیان اینکه در زمان برجام هم انتخاب‌های خوبی نداشتیم، افزود: هواپیماهایی که وارد کشور شدند، با شرایط اقلیمی کشور کاملا سازگاری نداشتند و علاوه بر این، شرکت‌های سازنده با قراردادهایی که با ما بسته بودند، در تامین قطعات همکاری نکردند که باعث شد بخش زیادی از این هواپیماها زمینگیر شود.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا