کد خبر: 210302129584
اقتصاداقتصاد کلانبازاربازارها و خدمات مالیجهانروزنامه

«عصراقتصاد» گزارش می دهد؛ پایان سلطه دلار نزدیک است

گروه اقتصاد- دلار آمریکا بیش از یک قرن است، پس از اینکه توانست پوند استرلینگ انگلیس را زیر پا بگذارد از وضعیت ارز ذخیره جهانی برخوردار شده است.

در اوایل ماه جاری، تحلیلگران جی پی مورگان چیس گفتند که اقتصاد جهانی نشانه‌هایی از ظهور دلارزدایی را نشان می‌دهد، در حالی که تلاش‌های فزاینده اقتصادهای آسیایی برای به چالش کشیدن سلطه پول آمریکایی وجود دارد.

وضعیت دیرینه دلار به عنوان ارز غالب جهان به‌طور پیوسته در سال‌های اخیر به دلیل افزایش نگرانی‌ها در مورد افزایش بدهی ایالات‌متحده و تحریم‌های گسترده اعمال شده با استفاده از این ارز به عنوان اهرم، کاهش یافته است.

آندری کوستین، رئیس بانک وی‌تی‌بی، دومین بانک بزرگ روسیه اظهار کرد که سلطه دلار آمریکا با افزایش یوان چین و تلاش نافرجام واشنگتن برای از بین بردن اقتصاد روسیه از طریق تسلیحاتی کردن دلار آمریکا به چالش کشیده شده است.

این چهره بزرگ بانکی گفت: در شرایط ژئوپلیتیک کنونی، کشورهای بیشتری از تسویه حساب‌های تجاری به دلار و یورو دور می‌شوند و چین به سمت حذف سیاست‌های سخت ارزی حرکت می‌کند.

کوستین می‌گوید: دوران طولانی تاریخی سلطه دلار آمریکا رو به پایان است و فکر می‌کنم زمان آن فرا رسیده که چین به تدریج محدودیت‌های ارزی را حذف خواهد کرد.

به گفته رئیس بانک، وی‌تی‌بی درباره استفاده از پول ملی چین در تسویه حساب با کشورهای ثالث بحث کرده است.

وی توضیح داد: «چین درک کرده است که اگر یوان خود را به عنوان یک ارز غیرقابل تبدیل نگه دارد، به قدرت شماره یک اقتصاد جهانی تبدیل نمی‌شود».

مدتی قبل نیز، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، الجزایر، مصر، بحرین و ایران برای پیوستن به گروه بریکس (BRICS)، به طور رسمی درخواست کردند.

همزمان با مهیا شدن گروه بریکس برای برگزاری نشست سالانه خود در آفریقای جنوبی، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، الجزایر، مصر، بحرین و ایران رسما درخواست کرده‌اند به گروه کشورهای عضو بریکس ملحق شوند.

به گفته آنیل سوکلال، نماینده آفریقای جنوبی در این گروه، در مجموع ۱۹ کشور برای پیوستن به بلوک اقتصادهای بازار نوظهور که شامل کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است، ابراز علاقه کرده‌اند.

این مقام آفریقای جنوبی هفته جاری به بلومبرگ گفت: آنچه مورد بررسی قرار خواهد گرفت، گسترش گروه بریکس و چگونگی انجام این امر است. ۱۳ کشور برای پیوستن به این گروه رسما و شش کشور دیگر به صورت غیر رسمی، درخواست کردند. هر روز درخواست‌هایی برای پیوستن به این گروه دریافت می‌کنیم.

گروه بریکس نشست سالانه خود را در هفته نخست ژوئن در کیپ تاون برگزار می‌کند. وزیران خارجه پنج کشور عضو این گروه حضور خود در این نشست را تایید کرده‌اند.

بلومبرگ اوایل ماه جاری گزارش داده بود انتظار می‌رود گروه بریکس به زودی از نظر انتظارات رشد اقتصادی، از گروه جی ۷ به رهبری آمریکا پیشی بگیرد.

بر اساس تحلیل بلومبرگ، در حالی که کشورهای عضو گروه جی ۷ و بریکس هر کدام به طور برابر در رشد اقتصادی جهانی در سال ۲۰۲۰ سهیم بودند اما عملکرد گروه ۷ اخیرا افت کرده است و انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۸، گروه جی ۷، تنها ۲۷.۸ درصد از اقتصاد جهانی را تشکیل دهد در حالی که سهم گروه بریکس ۳۵ درصد خواهد بود.

این برآوردها تنها چند هفته پس از آن انجام گرفت که الکساندر باباکوف، نایب رئیس دومای روسیه اعلام کرد بریکس مشغول طراحی ارز جدیدی است که در نشست آتی این سازمان معرفی خواهد شد.

کشورهای عضو بریکس بیش از ۴۰ درصد از جمعیت جهان و حدود یک چهارم از تولید ناخالص داخلی جهانی را تشکیل می‌دهند. علاقه از سوی کشورهای جنوب جهان برای پیوستن به این بلوک در شرایطی مشاهده می‌شود که دولت‌های بیشتر و بیشتری از دلار آمریکا فاصله می‌گیرند. این ارز به دلیل افزایش نرخ بهره که توسط فدرال رزرو آمریکا تنظیم می‌شود و استفاده این بانک از دلار به شکل سلاح از طریق تحریم‌های مالی، برای اقتصادهای دلاری شده، غیرقابل اعتماد شده است.

بر اساس گزارش اویل پرایس، بعلاوه، غرب به خصوص اروپا با بحران انرژی رو به رشد ناشی از تحریم‌ها علیه بازارهای انرژی روسیه بر سر جنگ اوکراین و خرابکاری آمریکا در خطوط لوله گازی نورداستریم روبروست.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا