کد خبر: 220601101133
خدمات و توزیعروزنامه

نماینده تام‌الاختیار وزیر راه در ستاد اربعین: وزارت صمت از تعهد ۱۵۰۰ اتوبوس برای اربعین فقط ۱۱ اتوبوس تحویل داد

به گفته نماینده تام‌الاختیار وزیر راه در ستاد اربعین، وزارت راه و شهرسازی از ۱۴ هزار ناوگان اتوبوسی موجود، بیش از ۸ هزار دستگاه اتوبوس را به جابه جایی زائران اختصاص داد اما به طور مجموع برای جابه جایی زائران ۶ هزار دستگاه اتوبوس کم داریم و قرار شد که برای جبران این کسری از ناوگان موجود در سایر دستگاه‌ها استفاده شود اما سایر دستگاه‌ها همکاری لازم را نداشتند.

حسین مذنب در گفت‌وگو با ایلنا، درباره تامین ناوگان اتوبوسی برای جابه جایی زائران اظهار کرد: وزارت راه و شهرسازی از ۱۴ هزار ناوگان اتوبوسی موجود، بیش از ۸ هزار دستگاه اتوبوس را به جابه جایی زائران اختصاص داد اما به طور مجموع برای جابه جایی زائران ۶ هزار دستگاه اتوبوس کم داریم و در همان ابتدا قرار بر این شد که برای جبران این کسری از ناوگان موجود در سایر دستگاه‌ها استفاده شود اما سایر دستگاه‌ها همکاری لازم را نداشتند.

وی ادامه داد: در حالی که وزارت صمت برای تامین ۱۵۰۰ دستگاه اتوبوس تعهد داشت اما ۱۱ دستگاه اتوبوس به سفرهای اربعین اختصاص داد. همچنین تعهد وزارت نفت اختصاص ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس، تعهد وزارت علوم ۳۰۰ دستگاه، تعهد وزارت بهداشت ۳۰۰ دستگاه، تعهد وزارت تعاون ۲۰۰ دستگاه، تعهد وزارت جهاد ۱۰۰ دستگاه اتوبوس و تعهد نیروهای مسلح و سپاه مجموعا ۱۰۰۰ دستگاه اتوبوس بود که بجز نیروهای مسلح و سپاه هیچ یک از دستگاه‌ها به تعهدات خود پایبند نبودند.

نماینده تام‌الاختیار و دبیر اجرایی ستاد اربعین وزارت راه و‌شهرسازی با بیان اینکه راهپیمایی اربعین و شرکت زائران در این مراسم یک علمیات ملی و فرادولتی و فراتر از امکانات یک دستگاه است، گفت: درست است که این میزان تردد و جابه جایی از ماه‌های گذشته قابل پیش‌بینی بود اما وزارت راه و شهرسازی از حداکثر ظرفیت خود استفاده کرد و سایر دستگاه‌ها هم باید به کمک بیایند.

مذنب با اشاره به افزایش ظرفیت فروش بلیت هواپیما برای برگشت زائران افزود: تاکید وزیر راه و شهرسازی انجام سفر‌های اربعین به بهترین شکل ممکن بوده از این رو برای همکاری و هماهنگی‌های بیشتر مشوق‌هایی از جمله معافیت‌های ایرلاین‌ها از پرداخت عوارض خدمات فرودگاهی در نظر گرفته شد و تا حدی که امکان داشته باشد ظرفیت ناوگان هوایی را برای برگشت زائران افزایش می‌دهیم.

وی گفت: در حالی که برای ناوگان هوایی ظرفیت جابه جایی ۶۰ هزار نفری را در نظر گرفته بودیم این ظرفیت را تا ۱۰۰ هزار نفر افزایش دادیم. البته در بحث برقراری پروازها ایرلاین‌ها با مشکلاتی مانند پروازهای یکسر خالی هم مواجه هستند اما برای تسهیل برگشت زائران در تلاش هستیم تعداد پروازها را افزایش دهیم.

نماینده تام‌الاختیار و دبیر اجرایی ستاد اربعین وزارت راه و‌شهرسازی درباره نحوه فروش بلیت اربعین از سوی ایران ایر به عنوان شرکت دولتی و حامل پرچم اظهار کرد: آمارهای ایران ایر درباره فروش بلیت‌های اربعین مورد تایید وزارت راه و شهرسازی نیست و نحوه فروش این شرکت را در دست بررسی قرار داده‌ایم و مدیران این شرکت باید پاسخگو باشند.

قیمت بلیت‌ اتوبوس پس از اربعین به حالت عادی برمی‌گردد

از سوی دیگر رئیس اتحادیه شرکت‌های تعاونی مسافربری درباره افزایش قیمت بلیت اتوبوس توضیحاتی ارائه داد و گفت: افزایش قیمت بلیت اتوبوس به‌دلیل یکسر خالی بودن آنها در مسیرهای عزاداری اربعین صورت گرفته بود و با تمام شدن بازه اربعین، به حالت عادی بازمی‌گردد.

احمدرضا عامری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: افزایش قیمت بلیت اتوبوس برای زمانی است که یکسرخالی باشند، در حال حاضر هم اتوبوس‌هایی که برای مسیر رفت زائران به کشور عراق اعزام شده بودند، زائران را از این کشور به ایران بازمی‌گردانند و باز هم مسیر یکسر خالی را طی می‌کنند، از این رو همچنان این قیمت‌ها ادامه دارد، اما با تمام شدن بازه اربعین و برگشتن به حالت عادی و زمانی که اتوبوس‌ها مسیر دوطرفه داشته باشند، نرخ‌ها به سابق برمی‌گردد.

او درباره موضوع کمبود اتوبوس‌ها نیز توضیح داد: با توجه به استقبال زائران، اگرچه تمام توان و ظرفیت اتوبوسرانی برای مراسم اربعین بسیج شده بودند، اما توان حمل‌ونقل کشور، یک توان محدود است و به همین دلیل در این مدت با کمبود مواجه شده بودیم.

سفرهای اربعین از هفته گذشته آغاز شده و البته بازه زمانی اربعین از سوی ستاد مرکزی اربعین، از ۱۵ تا ۳۰ شهریور اعلام شد تا زائران کربلای معلی در این مدت زمان به کشور عراق رفته و برگردند. در حال که هفته گذشته سفرهای رفت از ایران به مقصد عراق، شدت گرفته بود. با نزدیک شدن به روز اربعین در تاریخ ۲۶ شهریورماه و با توصیه به زائران برای برگشت به ایران درصورت اتمام زیارت و همچنین محدودیت‌های مرزی و اینکه دیگر امکان سفرهای رفت به‌صورت کاروانی وجود ندارد، اکنون تعداد سفرهای برگشت شدت گرفته است.

برای اربعین امسال، پنج میلیون مسافر پیش‌بینی شده بود که با توجه به ظرفیت‌های هوایی و ریلی، مشخص شد که بخش اعظمی از این مسافران ازطریق جاده‌ها سفر خواهند کرد، از این رو سازمان راهداری نیز اعلام کرد که برای اربعین امسال، ۱.۵ میلیون ظرفیت برای حمل‌ونقل عمومی در نظر گرفته شده، در عین حال درباره قیمت بلیت‌های اتوبوس، ابتدا اعلام شده بود با توجه به اینکه اتوبوس‌ها در مسیر رفت، زائران را به مرز می‌برند و برای سرویس‌دهی بدون مسافر برمی‌گردند و این اتفاق در مسیر برگشت هم تکرار می‌شود، ۷۵ درصد افزایش قیمت در این بازه صورت گرفته است.

این افزایش ۷۵ درصدی در حالی در ابتدا مقرر شد که سال گذشته، افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت بلیت‌های اتوبوس صورت گرفته بود، اما پس از آن رستم قاسمی -وزیر راه و شهرسازی- اعلام کرد که با هدف تشویق رانندگان برای این مسیرها، دومرتبه افزایش قیمت صورت گرفته واز این رو مقرر شد همچون سال گذشته، افزایش ۱۰۰ درصدی اعمال شود؛ هرچند در روزهای گذشته برخی اخبار از افزایش ۱۲۵ درصدی قیمت‌ها حکایت داشت که مدیرکل دفتر حمل‌ونقل مسافری سازمان راهداری و حمل‌نقل جاده‌ای اعلام کرد افزایش ۱۲۵ درصدی تخلف است و با متخلفان برخورد خواهد شد.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا