کد خبر: 170402132119
اقتصادبورسروزنامهورزش

«عصراقتصاد» بررسی می کند؛ ذره بین شفافیت روی استقلال و پرسپولیس

گروه اقتصاد- رئیس سازمان خصوصی‌سازی به برخی سوال مخاطبان در مود وضعیت باشگاه استقلال پاسخ داد و اعلام کرد که فرق استقلال با پرسپولیس این است که مدیران استقلال همه منابع را خرج کردند و بدهی‌های کلان ایجاد کردند.

حسین قربانزاده در صفحه شخصی خود در اینستاگرام در پاسخ به سوال مخاطبان خود درمورد باشگاه استقلال اینگونه نوشته است:

“من همیشه مستند حرف زده‌ام. یک‌ سال‌ونیم است تمام تلاشم برای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، موفقیت و انضباط مالی آن‌ها بوده. چرا باید مانع بشوم؟ در تاریخ این دو باشگاه چه زمانی مدلی مثل سال ۱۴۰۱ طراحی شده که هر باشگاه بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان منابع به‌دست آورد؟! اصلا کدام پول از کجا آمده که من مانع بشوم؟ مگر هر کسی هر چیزی برای تبرئه خودش نوشت، شما باید باور کنید؟ آدم‌های کوچک برای بزرگ شدن، دیگران را تخریب می‌کنند. چاره آن است که کار بزرگ را به آدم‌های کوچک نسپاریم!

رفتار سازمان خصوصی‌سازی با هر دو باشگاه یکسان بود اما دلیل سرنوشت متفاوت دو باشگاه این است که اولا مدیران استقلال همه منابع را خرج کردند و بدهی‌های کلان ایجاد کردند. مثلا فصل قبل با بازیکن ۲۰۰ میلیونی، هفت میلیارد قرارداد بستند، با بازیکن دو میلیاردی، ۲۲ میلیارد قرارداد بستند و… ولی پرسپولیس این کار را نکرد و الان از همان منابع بورس که با استقلال مشترک دریافت کرده بودند، بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان در حسابش موجود است (که البته وثیقه وام بانک شهر است).

ثانیا پرسپولیس بیشترین درآمدزایی را خودش داشت و حدود ۱۵۰ میلیارد تومان از اسپانسری و… درآمد کسب کرد. اما مدیران استقلال نتوانستند در طول یک فصل از اسپانسری این‌گونه درآمد کسب کنند. خب سازمان هم برای حفظ حقوق هواداران به‌همان دلیل خاصه‌خرجی که باعث حذف از آسیا شد و ضمنا سوءاستفاده مدیرعامل از آن‌ها، شکایت کرد. ضمنا مجددا با پیگیری و تضمین سازمان برای هر باشگاه از بانک شهر مبلغ، دو میلیون و ۵۰۰ هزار دلار وام از بانک شهر برای پرداخت بدهی‌های ارزی به‌ آن‌ها داده شد. سه بار مدیرعامل در تلویزیون از چک‌های شخصی به‌عنوان طلب یاد کرد و آن‌ها را نشان می‌داد و آخرین بار اسم بنده را هم بردند. من هم پاسخ دادم و ثابت کردم این‌ها دوبار پاس شده است! از طرف دیگر مدیر پرسپولیس منابع بورس را هدر نداد ولی استقلال هدر داد. اگر من سکوت می‌کردم و شکایت نمی‌کردم شما باید بازخواست می‌کردید”.

از روزگاری که فوتبال صرفا یک ورزش سرگرم‌کننده و جذاب بود فاصله گرفته‌ایم. حالا با مفهوم «صنعت فوتبال» روبه‌رو هستیم که باشگاه‌های ورزشی نه فقط یک مجموعه ورزشی که یک بنگاه اقتصادی هستند. چرخه مالی هر فصل یک باشگاه ورزشی مطرح، بسیار بالاست.قراردادهای هنگفت بازیکنان، کادر فنی، امکانات و زیرساخت‌های ورزشی، تغذیه، حمل‌ و نقل و … هر سال چالش مهمی برای مدیران باشگاه‌ها است. امروزه در کشورهای پیشرفته باشگاه‌های ورزشی باید یک بنگاه اقتصادی مستقل از ساختار دولتی باشند.

ماجرای خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس روز به روز پیچیده‌تر می‌شود و هر چه زمان می‌گذرد گویا به جای نزدیک شدن به پایان کار و حل چالش‌های قبلی، عمق مسئله بیشتر شده و هر روز از شرط یا شروط جدیدی برای واگذاری این دو باشگاه به بخش خصوصی رونمایی می‌شود و مشخص نیست که چه زمانی شاهد حل و فصل کامل ایرادات فرایند خصوصی سازی سرخابی های پایتخت خواهیم بود.

حسین قربان‌زاده، رییس سازمان خصوصی سازی در جدیدترین اظهاراتش مبنی بر آخرین وضعیت خصوصی‌سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، بیان کرد: مدل‌هایی مانند افزایش سرمایه از محل صرف سهام پول را به باشگاه می‌آورد و باعث می‌شود باشگاه سودآوری داشته باشد.

وی ادامه داد: تعیین تکلیف در مورد حق پخش مسابقات ورزشی در رابطه با سازمان صدا و سیما، بحث تبلغات محیطی و مسائل اینچنینی هر دو باشگاه استقلال و پرسپولیس حتما باید مشخص و روشن شود.

رییس سازمان خصوصی سازی با اشاره به اینکه هر دو باشگاه متقاضی بورسی شدن هستند و مذاکره با مدیران عامل استقلال و پرسپولیس ادامه دارد، عنوان کرد: بنابر الزام کنفدراسیون فوتبال آسیا در رابطه با تعیین تکلیف مالکیت یگانه این دو باشگاه، باید مسئله در کمیته حرفه‌ای سازی فدراسیون فوتبال مدنظر قرار گیرد چرا که مالکیت هر دو باشگاه بر عهده دولت است و باید در این حوزه تدابیری لحاظ شود و با رایزنی‌ با وزارت ورزش و جوانان، مصوبه کمیته حرفه‌ای سازی با تدبیری خاص اخذ شود.

این درحالی است که چندی پیش (۲۳ آبان) نیز رییس سازمان خصوصی سازی اعلام کرده بود برای واگذاری این دو تیم حتما به تضمین موفقیت بعد از واگذاری نیاز داریم و تا این تضمین اتفاق نیافتد، واگذاری این دو بنگاه نیز ممکن است به سرنوشت بقیه بنگاه‌ها دچار شوند.

گفتنی است با وجود وعده و وعیدهای پرشمار در دولت دوازدهم مبنی بر واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی، در نهایت اما چنین اتفاقی رخ نداد و کامل نشدن فرایند واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی در دولت دوازدهم، توپ تصمیم‌گیری نهایی در رابطه با خصوصی‌سازی سرخابی‌های پایتخت را به زمین دولت سیزدهم انداخت و آخرین وضعیت پرونده خصوصی سازی این دو باشگاه حاکی از آن بود که مصوبه هیات عالی خصوصی سازی و در عین حال مصوبه شورای عالی بورس گرفته شده است و بر اساس اعلام مسئولان سازمان خصوصی سازی؛ پرونده دو باشگاه در اختیار هیأت پذیرش فرابورس قرار گرفته و عرضه اولیه بر اساس اعلام فرابورس صورت خواهد گرفت.

با وجود این، پس از نظر مثبت سید ابراهیم رئیسی به عنوان هشتمین رییس جمهور ایران مبنی بر واگذاری دو باشگاه استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، در دیدار با جمعی از ورزشکاران و پیشکسوتان رشته‌ های ورزشی که می توان آن را به عنوان خط مشی دولت در این رابطه تلقی کرد، ۱۳ شهریور سال جاری بود که حمید سجادی، وزیر ورزش و جوانان نیز در اولین وعده‌اش در رابطه با واگذاری دو باشگاه به بخش خصوصی، اعلام کرد که نهایتا تا ۶۰ روز آینده این اتفاق محقق می‌شود؛ اتفاقی که تا کنون رخ نداده و در رابطه با آینده نیز به طور دقیق نمی‌توان حرفی به میان آورد!

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا