کد خبر: 050602136491
اقتصاداقتصاد کلانتولید و بازرگانیروزنامه

طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی به شورای اقتصاد رفت

طرح احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی در بندرعباس در نشست هفته گذشته شورای اقتصاد و به درخواست وزارت نفت مورد بررسی قرار گرفت و مقرر شد این طرح برای بررسی بیشتر در خصوص نحوه تامین مالی و اجرای پروژه به کمیسیون شورای اقتصاد ارجاع شود.

به این ترتیب بعد از گذشت دو سال از مطرح شدن احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی این طرح برای بررسی بیشتر در خصوص نحوه تامین مالی و اجرای پروژه به کمیسیون شورای اقتصاد ارجاع داده شده است.

این طرح که هم اکنون بعد از گذشت دو سال از گذشت عمر دولت سیزدهم باید در مرحله مهندسی و اجرا باشد، هنوز کلنگش به زمین نخورده است. تازه ترین اخبار منتشر شده نشان می دهد که طرح احداث پترو پالایشگاه شهید سلیمانی در بندرعباس در نشست شورای اقتصاد و به درخواست وزارت نفت مورد بررسی قرارگرفت و مقرر شد این طرح برای بررسی بیشتر در خصوص نحوه تامین مالی و اجرای پروژه به کمیسیون شورای اقتصاد ارجاع شود.

مهدوی ابهری رییس انجمن کارفرمایی پتروشیمی کشور درباره چرایی عقب ماندگی در این حوزه به بازار می گوید: احداث پترو پالایشگاه ها می تواند کشور را از بلای خام فروش نجات داده و اثر بخشی تحریم ها تا حد زیادی کاهش دهد اما ورود و سرمایه گذاری در این حوزه یک پیش شرط اساسی دارد و آن واگذاری امور به بخش خصوصی است.

او با اشاره به دردسرهای اقتصاد دولتی در ایران، گفت: دولت در هر حوزه ای که ورود می کند هزینه و مدت زمان انجام پروژه ها چند برابر می شود و همین مساله خود هزینه مالی سنگینی را به کشور تحمیل می کند.

به عنوان مثال هم اکنون میلیاردها تومان پروژه و طرح نیمه کار در کشور وجود دارد که یک سر آن به دولت بر می گردد. اینکه طرح پتروپالایشگاه شهید سلیمانی بعد از دو سال هنوز هیچ پیشرفتی نکرده به دلیل دولتی بودن آن است.

عقب ماندگی در این حوزه در شرایطی است که جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌ های نفتی تا همین چند سال پیش که منتقد سیاست‌ های پالایشی دولت قبل بود، مدام کم‌ کاری و عدم احداث پالایشگاه‌ های جدید را به باد انتقاد می‌ گرفت ولی امروز، خودش هیچ اقدامی برای این موضوع نمی‌ کند.

شرکت پخش و پالایش نه تنها نتوانسته خود گامی در مسیر افزایش ظرفیت پالایشی کشور بردارد بلکه در کار بخش خصوصی هم مشکلاتی را ایجاد کرده است. عاشوری دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور در گفتگو با بازار با بیان اینکه ۱۳ پروژه برای کیفی سازی و توسعه طرح های پالایشی در دستور کار قرار گرفته است، ادامه داد: روند پیشرفت این پروژه ها به دلیل مشکلاتی که در تامین نقدینگی وجود دارد به مشکل بر خورده است.

او با بیان اینکه بر اساس قانون بودجه ۴۰ درصد از سود پالایشگاه ها که معادل ۷۸ هزار میلیارد تومان است باید برای اجرای این پروژه ها محفوظ نگه داریم، ادامه داد: اما متاسفانه به دلیل بدهی دولت به پالایشگاه ها در عمل اجرای این پروژه ها به مشکل برخورده و به کندی پیش می رود.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور در ادامه سخنان خود طلب پالایشگاه از دولت را ۱۵۷ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: متاسفانه به دلیل بد حسابی دولت هنوز تقسیم سود بین سهامداران صورت نگرفته است.

او مقدار سودی که پالایشگاه ها بین سهامداران خود توزیع کنند را ۸۳ هزار میلیارد اعلام کرد و افزود: بخشی از سهام پالایشگاه ها مربوط به سهام عدالت و برخی هم مربوط به بازنشسته ها است. به عنوان مثال ۷۰ درصد سهام پالایشگاه تهران مربوط به سهام عدالت است. در واقع بدحسابی دولت موجب تضییع حقوق بخش زیادی از جامعه شده است.

به گفته دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پالایش نفت کشور، در عمل ما چیزی حدود ۱۶۰ هزار میلیارد تومان هزینه دارند که در صورت پرداخت بدهی ۱۵۷ هزار میلیاردی دولت می توانند آنها را انجام دهند.

بحران سوخت و بی توجهی به صنعت سی ان جی

از دیگر بخش های که شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌ های نفتی نتوانسته اقدامی مثبتی در آن حوزه انجام دهد، متنوع سازی سبد سوخت خودروهاست. در حالی که کشور با ناترازی شدید بنزین دست و پنجه نرم می کند نیمی از ظرفیت سی ان جی کشور بلا استفاده باقی مانده است.

آنگونه که جوهری رییس انجمن سی ان جی کشور به بازار می گوید هم اکنون سهم این سوخت از سبد انرژی کشور تنها ۲۰ درصد است و روزانه بین ۲۳ الی ۲۴ میلیون متر مکعب سی ان جی در کشور مصرف می شود. البته علی اکبر نژاد علی به تازگی اعلام کرده که همزمان صنعت سی‌ ان‌ جی و ال‌ پی‌ جی در سبد سوخت کشور باید به ۲۵ درصد برسد. اما فعالین این صنعت امیدی به رسیدن به هدف ندارند.

نمایش بیشتر
عصر اقتصاد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا